Avrupa'nın küresel çöküşü: Tabuta vurulmuş son çivi olabilir

Küresel meselelere ilişkin stratejik vizyon ve planı olmayan AB çöküyor. Ekonomik gücünün kısıtlı etkisi dışında herhangi bir plan ortaya koyamayan AB için Afganistan fiyaskosu, Birlik için tabuta vurulmuş son çivi olabilir.

GİRİŞ 03.09.2021 06:42 GÜNCELLEME 03.09.2021 09:10
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği’nin, ABD’de Joe Biden yönetiminin iş başına gelmesi sonrası Washington ile köprüleri onarma ve küresel güç devşirme planı suya düştü. Biden yönetiminin, Afganistan fiyaskosunda Avrupalı ortaklarını her anlamda yüzüstü bırakan politikası, Atlantik’in doğu yakasının, küresel meseleler karşısında Washington’a olan bağımlı ve aciz durumunu ortaya koydu. Brüksel’in, Washington’un Kabil’den ayrılmasının ardından Afganistan ve genel olarak küresel meselelere ilişkin herhangi bir planı ve hazırlığı olmadığı ortaya çıktı. Avrupa Birliği’nin (AB) merkezi Brüksel’in son dönemde devre dışı görüntüsü de bu yorumu doğruluyor.

ABD’SİZ YAPAMADI
Yeni Şafak'tan Sernur Yassıkaya'nın haberine göre, Avrupa Birliği’nin küresel güvenlik konusunda acziyeti, son olarak Afganistan’dan gerçekleşen tahliyeler sırasında görüldü. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen G7 zirvesinde 31 Ağustos tarihini ileriye ötelemek için ABD’yi ikna edemeyen AB ülkeleri, Kabil’den tahliyelerini erken bitirmek zorunda kaldı. Hiçbir Avrupa ülkesi, Washington’un desteği olmadan Afganistan’da tahliyelerin güvenliğini sağlamayı taahhüt edemedi.
BRÜKSEL DEVRE DIŞI
İngiltere’nin Brexit süreciyle AB’den ayrılmasının ardından, Almanya ve Fransa gibi ülkelerinin dış ve ekonomi politiklarında Brüksel’den ayrıştığı gözlemleniyor. Afganistan’da meydana gelen gelişmelerin ardından Berlin, Paris ve Roma, Brüksel’i bypass edecek inisiyatiflerde bulunduğu görülüyor. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Afganistan’a ilişkin çeşitli bölge ülkeleriyle gerçekleştirdiği diplomasinin yanısıra İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin G20 ülkelerinin kapısını çalması, bu durumun örneklerinden.

ÇÖZÜMÜ PARADA ARIYORLAR
AB ülkeleri, başta düzensiz göç olmak üzere, küresel meselelere ilişkin stratejik vizyon ve plan eksikliğini ise ekonomik gücü üzerinden gidermeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Afganistan ve çevresindeki ülkeler (Pakistan, Özbekistan, İran ve Tacikistan) için insani yardım bütçesi olarak 2021 yılında 57 milyon euroluk fon tahsis ettiklerini ve bu miktarı yükseltme teklifinde bulunduklarını açıklamıştı. AB içinde de düzensiz göçe ilişkin strateji eksikliğinden dolayı Birlik’e üye güney ülkeleri ile kuzey ülkeleri arasında derin çatlak ve sorunlar yaşandığı biliniyor.

AB ORDUSU HAYALİ
Avrupalı ülkelerin ABD tarafından yüzüstü bırakıldığı her gelişme sonrasında “özerk bir askeri yapı” kurma fikrini ortaya attığı ancak bir ilerleme kaydedemediği de biliniyor. Son olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, New York Times için kaleme aldığı bir yazıda Afganistan hezimeti sonrası özellikle AB’nin askeri açıdan bağımız olması gerektiği görüşünü yinelemesi, Brüksel’de değişen bir şeyin olmadığını ortaya koydu. Projenin önünde engel olarak, AB ülkelerinin kurulacak ordunun bütçesi için elini taşın altına koymaması ve Paris ile Berlin arasındaki rekabetin etkisi olduğu kaydediliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 48
  • hacı emmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya vatandaşı AB den çıkmayı istiyorlar. enflasyon Almanyada yükselmeye başladı bu da halkını rahatsız etti. suriyeli mülteciler alman halkını rahatsız etti. rahatsızlıkları homurdanmaya başladı. avrupayı karanlık sarması yakın lakin, tedbir alırlarsa atlatırlar yoksa alman halkı kusacak.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya olmasa diğer üye ülkelerin öyle fazla bir etkinliği. Birliği sağlam tutmak en çok onların işine geliyor. Tüm üye ülkeler Almanya’ya bağımlı. Almanya AB’yi ayakta tutabilmek için kendi ülkesinde ki emeklilere mesela çok az bir miktar para verip muhtaç Avrupa ülkelerine para dağıtıyor. Ev kiraları gibi masrafları sayarsak verilen maaş çok yetersiz. Yunanistan’ı ayakta tutabilmek için verdikleri paranın haddi, hesabı kalmadı. Bu yüzden emekli Alman’ların büyük bir kısmı başka ülkelere göçüyor. Ayrıca Almanya’nın resmî raporlarına göre her yıl 150 bin insan Almanya’yı terk ediyor ve bunların %74’ü eğitimli insanlar. Gittikleri ilk üç ülkede ABD, İngiltere ve İsviçre
    Cevapla
  • Mugla 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikayla yola çıkarsan ortada sap gibi kalırsınız Günahlarınız çok amerika günahları çekmeye başladı sizinde onlardan bir farkınız kalmayacak yanlış politika nelere zarar veriyor ama anlayana avrupanın iki ülkesi anca sizin gücünüz turkiyeyi yetiyor oda geçti bundan sonra türkiyle karşı hamle yapamacaksiniz o ,devirler bitti bundan sonra yaoacagin tek şey iyi politika ve her yere maydonoz olma altından kalkamazsıniz politikanızda beş para etmez avrupalı
    Cevapla
  • Turkuaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa’da yaşayan biri olarak söylüyorum Almanya çökmez. Komik yorum olmuş Almanya’nın ekonomisi ve üretimini bilmiyormusunuz! Şu şartlarda ALLAH dilemedikçe onlara yakın zamanda çöküş yok gerçekçi olun hepimizin evinde Alman markası beyaz eşya bir çok ülke liderinin zenginlerin altlarında Alman markası arabalar
    Cevapla
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    Almancı değil Türk. Almancı ne ya ? Sırf Almanya’da yaşıyorlar diye Alman mı olmuyorlar ? Türk Türk’tür.
    Cevapla
  • Dikkat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sakin ol şampiyon, kardeş kimse Almanya çöküyor demiyor AB (Avrupa Birliği) dağılıyor deniliyor. Korkma tüm ülkeler yerli yerinde duruyor relax
    Cevapla
  • rasim 3 yıl önce Şikayet Et
    adam Almanyanın 2020 yılı ihracat rakamını söyle bir bakalım.
    Cevapla
  • Ahmet biy 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'nın çökmesi Almancının zoruna gitti
    Cevapla
  • Adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkuaz. Sen Almanyanın Köyünde mi Yaşıyorsun.? Benim Dedem 1964 Yılında Almanyaya gelen ilk Türklerden. Ben Ücüncü Kuşak Almanyada Doğdum. Galiba sen ya 70lerin sonu yada 80lerin sonunda gelmiş gibi görünüyorsun. Almanyanın artık o Alım Satım gücü Düştü. Almanlar bile bunu biliyor. Sana ne oluyor. Sel Felaketine bak bakalım. Daha hiçbir Hareket yok.50 Gün oldu heryer daha Berbat bir Halde. Sanayi çöküyor vs vs.. Boş Boş yorum yapma sen en iyisi. Internet var. Araştır bakalım ne durumda.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletlerin çöküşü para, mal yokluğundan değil kıtlıktan olur. Bu sıcağa hangi bitki dayanır. 10 yıl sonrayı düşünün açlıktan kavimler birbirini yok edecek.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistannnnnnnn....!!?? Sırtımı dayarım bana bişey olmazz dediğinn AB çatırdıyorrr.. Biraz daha ağlaaa taaa ABD'den gelen senatörlere bel bağlasandaaaa...Amaaa Kaçınılmaz sona yaklaşıyorsunnn...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Afrika açıklaması! İmzalar atıldı! İki ülke için flaş çağrı
Hukukçular ne diyor? Sorumlu kim?