Özlem Türeci ve Uğur Şahin'den varyant açıklaması: Henüz ilk aşamada

mRNA ile Kovid-19 aşısı geliştiren Özlem Türeci ve Uğur Şahin, virüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini belirterek, "Şu an sadece mutasyonun ilk jenerasyonunu görüyoruz" dedi. Şahin, aşıyı ilk yaptırdığında çok endişelendiğini de söyledi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'den varyant açıklaması: Henüz ilk aşamada
Özlem Türeci ve Uğur Şahin'den varyant açıklaması: Henüz ilk aşamada
GİRİŞ 14.09.2021 16:46 GÜNCELLEME 15.09.2021 11:33
Bu Habere 118 Yorum Yapılmış

BioNTech'in kurucu ortakları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Kovid-19 aşısı geliştirme süreçlerini yakından anlatan kitabın tanıtımı kapsamında İngiliz The Times gazetesine konuştu.

Gazeteye kapsamlı açıklamalarda bulunan bilim insanları, Kovid-19'un uğradığı mutasyonların henüz emekleme aşamasında olduğunu duyurarak durumun çok daha farklı boyutlara gidebileceği uyarısında bulundu.

"MUTASYON İLK AŞAMADA"

Zoom üzerinden soruları yanıtlayan Şahin, "Virüs mutasyona uğramaya devam edecek. Uzun bir savaş olacak. Şu an sadece mutasyonun ilk jenerasyonunu görüyoruz. Şu an kullanılan aşılar Kovid-19'un vücuda saldıracağı alanlar olan burun, ağız ve ciğerlerdeki geçişi engelliyor. Fakat virüs oyunu değiştirecek yeni şeyler öğrenebilir. Mutasyonlar diğer noktalardan geçiş yaparak hastalığı bulaştıracak yollar bulabilir" yorumunu yaptı.

"MU OLMASA BAŞKASI OLUR"

Son dönemde Türkiye'de de tespit edilen ve Mu varyantı olarak adlandırılan yeni mutasyon ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü söyleyen Şahin, verilerin analiz edildiğini altını çizdi. Şahin, "Mu varyantı, aşıların yarattığı korumayı geçemese bile başka bir mutasyon bunu gerçekleştirebilir" dedi.

Üçüncü doz fikrini desteklediğini söyleyen Şahin, "Bağışıklık azalıp, enfeksiyon riski doğuracak seviyeye geldiğinde üçüncü doz aşı iyi bir fikir. Daha az enfeksiyon olması daha iyi çünkü bu durumda virüs her seferinde daha tehlikeli bir mutasyona dönüşebilir" ifadesini kullandı.

Aşı karşıtları ile ilgili de açıklama yapan Şahin, "Bu sadece Kovid-19'la mücadele değil. Bilgi kirliliği ile de ilgili. İnternette doğru ve yanlış bilgi çok var. Eğer aşı karşıtıysanız sizin düşüncenizi destekleyecek içerik her zaman bulabilirsiniz" dedi. İşin siyasileştirilmemesi için aşı çalışma verilerinin kamuya açık olduğunu söyleyen Şahin, "Başladığımız günden beri ilk klinik test verilerini yayınlıyoruz" dedi.

ŞAHİN: AŞI OLURKEN ENDİŞEM VARDI

Kovid-19 aşısını ilk olanlardan olan Şahin ve Türeci, "Aşımızı ocak ayının sonunda olduk. Çalışma hızımızı yavaşlatmamak için bütün çalışanlarımızın aşı olması sürecinin bir parçasıydı. Başta aşı olmadan önce endişelerim vardı. Yaş grubumu beklemeden aşı olmak etik olarak doğru muydu gibi. Fakat herkes aşı olmamı söyledi ve hiçbir yan etki olmadı. Aşı tamamen iyi bir aşı" ifadesini kullandı.

Türeci ise, "Eğer yan etkiden çekiniyorsanız hiç ilaç almayın ya da hiç yemek yemeyin. Aşı olurken çok kendimden emindim. Aşı olmak sırtımdaki bütün yükü kaldırdı. Virüs ile çalışmak hepimizi çok kırılgan yapmıştı" yorumunu yaptı.

Türeci, mRNA teknolojisi kullanan aşıyı deneme süreçlerinin de detaylarını paylaştı. Türeci, "Pandemi bizim ilk kez denediğimiz alan oldu. Aşının başarısı mRNA teknolojisinin çok büyük potansiyeli olduğunu gösterdi" dedi. Türeci, "mRNA bazlı aşıları geliştirmeye yıllar önce başlamıştı. Aşının etkili olması ve düzenli olarak verilmesi gerekiyordu" ifadesini kullandı.

"KOVİD-19 GİTMEYECEK"

Türeci ayrıca mRNA aşılarının gelecekte alerji gibi hastalıkları da engelleyebileceğinin altını çizdi. Türeci, "Fakat aşının Kovid-19'a karşı başarılı olması bunun hemen diğer hastalıklarda da kullanılacağı anlamına gelmesin. Bütün şartlar ve durumlar ile ilgili araştırma yapmalıyız" dedi.

Şahin ise, "Geriye dönüp baktığımda her şeyin yolunda gittiğini söyleyebilirim. Zor bir savaş olmasına rağmen, bunu değiştirmek istemezdim. İkimize de Kovid-19 bulaşmadı. Çok dikkatliyiz ve bütün önlemleri alıyoruz. Dikkatli olmak çok önemli bir konu. Bu virüsün gitmeyeceğini çok iyi biliyoruz" yorumunu yaptı.

KAYNAK: THE TİMES
YORUMLAR 118
  • Xyz 3 yıl önce Şikayet Et
    Asilalarim tam. Virüse yakalandım. Allah'a şükür hafif şekilde atlatiyorum ama öyle bir hastalık ki psikoloji bile insani mahfediyor. Allah'a şükür aşımı zamaninda olmuşum. Merak ediyorum aşı olmak istemeyenler yürek mi yediniz kardeşim? İnanın çok zor hastalik
    Cevapla
  • Aşıcı geldi. 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olmuşmuş biz de yedik. Hani seni engelleyen kanunlar vardı? Ocakta aşı oldun ve Eylül ayında duyurdun. Adam aşı olduğunu unutmuş, malzaymır başlangıcı var galiba.
    Cevapla
  • egitim goruyormus 3 yıl önce Şikayet Et
    Virus okuma yazmayi ogtendi simdi ortakul hatta liseye gidecekmis yakinda universite lisans mastir yuksek lisans derke doktara sonrasi yar doc prof en sonunda ordinaryus olacakmis nede olsa kendini gelistirecek kadar zeki ya demiyorlarki kardesim biz bu virusleri istedigimiz duzeye daha getiremedik hala labaratuarlarda gelistiriyoruz ne zsman virus bukasan en fazla 1-2 saatte olur yani armegedonu gercerklestiririz iste o zaman anlatpyinki ordinaryus prof oldu.....
    Cevapla
  • COVİD-19 MU 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar yüzünden çıktım piyasaya. Bunlar olmasaydı Aralık 2021 de Korona Salgını bitecekti. Benim bir suçum yok.
    Cevapla
  • Recep 3 yıl önce Şikayet Et
    Hücreler Dokuları Dokular Organları Oluşturur ... Bu kişilerin yaptığı aşılarla vücudumuza ne kadar Hücre veriyorlar ve bu Hücreler ileride ne olacak ? Ben bunu merak ediyorum korkum budur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni Suriye yönetiminden gece yarısı İran'a son dakika uyarısı!
Bakan Suriye'deki büyük tehlikeyi duyurdu: Cep telefonu kullanıyorlar, Türkiye devrede