Fransa ile Cezayir arasındaki gerginlik Macron'un sözleriyle yeniden tırmandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeler kullanmasıyla iki ülke arasındaki gerginlik yeniden tırmandı.

Fransa ile Cezayir arasındaki gerginlik Macron'un sözleriyle yeniden tırmandı
Fransa ile Cezayir arasındaki gerginlik Macron'un sözleriyle yeniden tırmandı
GİRİŞ 03.10.2021 21:51 GÜNCELLEME 03.10.2021 21:55
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Le Monde gazetesi, dün Macron'un 30 Eylül'de Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nı yaşayan aileye mensup 18 gençle yaptığı görüşmedeki açıklamalarını yazdı.

Buna göre Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor." ifadesini kullandı.

NEFRET ÜZERİNE SÖYLEM

Fransa'nın Cezayir'deki sömürge faaliyetlerine ilişkin "resmi tarihin gerçeklere dayanmayan şekilde yeniden yazılmasına" tepki gösteren Macron, bu tarih yazımının "Fransa nefreti üzerine bir söyleme" dayandığını iddia etti.

Macron, "1962 sonrası Cezayir ulusu bir anıt geliri üzerine inşa edildi. Tüm sorun Fransa gibi gösteriliyor." yorumunu yaptı.

Emmanuel Macron, Mağripte "daha çok Türkler tarafından yapılan dezenformasyon ve propaganda" ile "yeniden yazılan tarihe" karşı Arapça ve Berberice yayınlar üretmek istediklerini belirtti.

Fransa'nın Cezayir'deki sömürge faaliyetlerini "hata" olarak gören ve bunu önemsizleştirmeye çalışan Macron'un açıklamaları Cezayir'ı kızdırdı.

SÖZLERİ CEZAYİR'İ KIZDIRDI

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Macron'un yorumları, (1830-1962 yılları arasında) Fransız sömürgeciliğine karşı yiğit direnişle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin şehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verildi. Açıklamada, Macron'un ülkeye yönelik açıklamaları kınandı.

Fransa'nın işlediği sayısız sömürge suçunun Cezayir halkına karşı yapılmış "soykırım" olduğu belirtilen açıklamada, Macron'a atfedilen açıklamaların resmi olarak yalanlanmadığına dikkati çekildi.

Cezayir'in, iç işlerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildiğinin vurgulandığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istişare için derhal ülkeye çağırdığı kaydedildi.

İki ülke arasındaki gerginlik Fransa'nın Cezayir, Tunus ve Fas vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması getirmesiyle başlamıştı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu ülkelerin Fransa'nın sınır dışı ettiği kişileri geri kabul etmelerini sağlamak için bu yola başvurduklarını belirtmişti.

Bunun üzerine Cezayir, vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdiği gerekçesiyle Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi François Gouyette'yi, Dışişleri Bakanlığına çağırarak, karara tepki göstermişti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Şekib Kaid, Fransız Büyükelçi ile yaptığı görüşmede, "Cezayir tarafıyla istişare edilmeden alınan bu kararın basında yer alma şeklinin, kararın amacı ve nasıl uygulanacağına ilişkin soru işaretlerine yol açtığını" söylemişti.

HAVA SAHASINI FRANSA'YA KAPADI

Fransa’da hükümet, Cezayir, Fas ve Tunus vatandaşları için vize şartlarının sıkılaştırıldığını duyurmuş, Cezayir ise bu karara tepki olarak Fransa’daki büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere dün geri çağırmıştı. Fransa ve Cezayir arasında gerginlik devam ederken, son olarak Cezayir'in hava sahasını Fransa’ya ait askeri uçaklara kapattığı bildirildi. Fransız medyasına yansıyan haberlere göre, Cezayir’in kararının ardından Fransa'ya ait askeri uçaklarının artık Cezayir toprakları üzerinde uçma hakkı bulunmuyor. Haberlerde, Fransa ordusu yetkililerinin bu sabah Cezayir hava sahasını geçecek uçaklar için Cezayir'deki hava trafik kontrolörlerinden üst uçuş izni alamadıkları belirtilerek, konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadığı ifade edildi. Şu ana kadar 2 uçuşun ertelendiği aktarıldı.

Öte yandan, Fransa, Cezayir'in hava sahasını Barkhane Operasyonu çerçevesinde kullanıyordu. Fransa Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Pascal Ianni, Cezayir’in söz konusu hamlesinin Mali'nin kuzeyinde gerçekleştirilen Barkhane Operasyonu’nun gidişatını etkilemeyeceğini belirterek, "Uyum sağlıyoruz ve operasyonlara ilişkin herhangi bir endişemiz yok” dedi.

Macron'un sözlerine yönelik tepkiler gelmeye devam ederken, Cezayir hava sahasının kapatılması ile gelen yaptırımlar karşısında Maceron'un tavrı için "İki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi" yorumları yapıldı. Özellikle Macron'un modern sömürgecilik olarak yorumlanan sözleri tepkilere yol açtı.

GERGİNLİK DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Fransa Başbakanı Jean Castex, nisanda Cezayir'e planladığı ziyareti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle "toplantıların verimli geçemeyeceğini" gerekçe göstererek iptal etmişti.

Paris'in sömürgeci tarihiyle yüzleşme konusunda isteksiz davranması Cezayir'i rahatsız etmiş ve sert açıklamalar gelmişti.

Cezayir Genelkurmay Başkanı General Said Şangariha, Fransa'ya 1960'larda ülkesinin çölünde yürütülen nükleer deneme sahalarının haritalarını radyasyondan temizlenmesi için teslim etme çağrısı yapmıştı.

Aynı şekilde Cezayir Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı el-Haşimi Cabub, mecliste katıldığı oturumda Fransa için "ebedi ve geleneksel düşmanımız" ifadesini kullanmıştı.

FRANSA'NIN SÖMÜRGE FAALİYETLERİ

Fransa'nın, Afrika kıtasındaki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneğini teşkil eden Cezayir, 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı.

Cezayir, 8 yıl süren bağımsızlık mücadelesiyle bu uğurda en ağır bedel ödeyen ülkelerden biri kabul edilirken, yaşanan büyük acılar Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı "kara leke" olarak tarihe yazıldı.

Ülkede yıllar süren insanlık dışı savaşta yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden oldu.

Fransa'nın, 1830'dan beri Cezayir'e kültürel anlamda da soykırım uyguladığı belirtiliyor. Cezayir'in kendi mahalli kimliğinin dışında 300 yıllık Osmanlı tarihinin de büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına neden olan Fransa, ülkede birçok kültürel ve dini eseri kendi tasarrufunda istediği gibi dönüştürdü.

Paris yönetimi, bugüne kadar sömürgeci politikaları nedeniyle devlet olarak Cezayir'den resmen özür dilemezken, Cezayir Mücahitler Bakanlığı, sömürge yılları ve sonrası dönemle ilgili 4 dosyanın iki ülke arasında hala beklemede olduğunu belirtiyor. Fransa, yüzlerce belge ve eser içeren Cezayir arşivini ise ülkeye geri göndermeyi kabul etmiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 48
  • Ezgi 3 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı Cezayirde soykırım veya kültürel dezanformasyona mi girişti? Dilini (Türkçe) mi dayatti yoksa kültürünü mu? Kendinle Osmanliyi bir tutamazsın kendinle
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Bırkere cezayiri hayrettin paşa fettetmedi oruç reis fethetti
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi olan MACRON; Fransa içerisinde halk desteğini kaybediyor. Bir gün yumurta, diğer gün şamar yemeğe başladı halktan.. Nort DOME kilisesini "kendileri yakıp" sözde milliyetçilik pozları ile sarı yelekliler eylemlerini bastırmaya çalıştı ama ülke içinde ve dışında bu kafayla Fransanın başına daha çok çoraplar örülmesine vesile olacak Makron..
    Cevapla
  • Bilir 3 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir Tazminat Davasi Acmasi Lazim Enaz 30yil Cezayire Yetecek Kadar Dava Acmali Uyuma Cezayir Gün Bu Gündür
    Cevapla
  • Yavuz Sultan Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir rahmetli Barbaros Hayreddin Paşa'nın fethettiği hükümdar olduğu bir ülke iken iyi bir vatansever ve ne kadar güzel bir Müslüman olduğunu göstermesi bakımından önemlidir çünkü Osmanlı'ya adeta hediye etmiştir, ALLAHÜ TEALA makamını yükseltsin amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İki bakanlıktan son dakika asgari ücret açıklaması! Önemli çağrı
Son dakika: 2025 yılı asgari ücreti belli oldu