Yunanistan Göç Bakanı: AB Türkiye'ye vize serbestisi sözünü tutmalı

Yunanistan Göç Bakanı, Yunanistan'ın bin 908 sığınmacıyı geri göndermek istediğini ancak Türkiye'nin bu kişileri kabul etmediğini kaydetti. Yunan Bakan ayrıca AB'nin de Türkiye'ye verdiği vize serbestisi sözünü tutması gerektiğini söyledi.

Yunanistan Göç Bakanı: AB Türkiye'ye vize serbestisi sözünü tutmalı
Yunanistan Göç Bakanı: AB Türkiye'ye vize serbestisi sözünü tutmalı
GİRİŞ 04.10.2021 10:34 GÜNCELLEME 04.10.2021 10:38

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, Avrupa’nın Türkiye’ye vizesiz seyahat konusunda verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtirken, Ankara'nın da AB ile imzaladığı Mülteci Mutabakatı'na uymasını istedi.

"AB TÜRKİYE'YE KARŞI SÖZÜNÜ TUTMALI"

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi de konuyla ilgili Alman Welt gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

Mitarachi, mülteci mutabakatına hem Ankara ve hem de Avrupa tarafından saygı gösterilmesinin önemine dikkat çekerek, Avrupa'nın Türkiye'ye vizesiz seyahat ve ticaret konularında verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin de bunun karşılığında  uluslararası korumaya hakkı olmayan sığınmacıları geri alması gerektiğini belirten Bakan, Yunanistan'ın bin 908 sığınmacıyı geri göndermek istediğini ancak Türkiye'nin bu kişileri kabul etmediğini kaydetti.

MİÇOTAKİS DE AÇIKLAMIŞTI

Yunanistan, son yıllarda Ortadoğu, Asya ve Afrika'da savaştan ve yoksulluktan kaçan insanlar için AB'ye erişmede popüler bir giriş ülkesi oldu. Yunanistan ile Türkiye'nin komşu olması ve Yunan adalarının Türkiye'ye yakınlığı nedeniyle Yunanistan'a yasa dışı bir şekilde geçen göçmenlerin çoğu Türkiye'den yola çıkıyor. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2015 yılındaki sığınmacı krizinin tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Yunan Başbakan ayrıca Türkiye'nin göçmenler konusunda önemli bir rol üstlendiğini belirten açıklamalarda da bulunmuştu.

Miçotakis'ten şaşırtan açıklama: Türkiye’nin rolü büyük!Miçotakis'ten şaşırtan açıklama: Türkiye’nin rolü büyük!

2015 yılında Suriye savaşını müteakip 1 milyon sığınmacı yasa dışı olarak Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmeye çalışmıştı.

Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan mülteci mutabakatı sonrasında Ege üzerinden sığınmacı geçişleri büyük ölçüde azalmıştı.

VİZE SERBESTİSİ UYGULAMASI

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu kısa süreli ziyaretlerde Türk vatandaşlarına uygulanacak olan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlıyor. Vize Serbestisi Diyaloğu tamamlandığında biyometrik pasaport sahibi Türkiye vatandaşları, Schengen ülkelerine iş, ailevi ya da turistik amaçlı kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 güne kadar) vizesiz seyahat edebilecek. Ancak bunun için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterler var.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan CHP'li belediyelere tepki: Sabotaja varan bir duyarsızlık!
Beşar Esed'e son darbe eşinden geldi!