AB Komisyonu: 'Yunan ve Hırvat güçlerin sığınmacıları geri itme görüntüleri şoke edici'

AB komisyonu, Yunanistan ve Hırvatistan güçlerinin sınırda uyguladığı mültecilere yönelik itme politikasına tepki gösterdi, görüntüler şoke edici dedi.

AB Komisyonu: 'Yunan ve Hırvat güçlerin sığınmacıları geri itme görüntüleri şoke edici'
AB Komisyonu: 'Yunan ve Hırvat güçlerin sığınmacıları geri itme görüntüleri şoke edici'
GİRİŞ 08.10.2021 10:32 GÜNCELLEME 08.10.2021 10:32

Almanya'nın önde gelen medya kuruluşları Der Spiegel ve ARD'nin Avrupa Birliği sınırlarında Yunan ve Hırvat yetkililerin sığınmacıları yasa dışı şekilde geri ittiğini kanıtlayan görüntü ve belgeleri yayınlamasının ardından Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, görüntülerin "şok edici" olduğunu ve AB itibarına "zarar verdiğini" belirtti.

Üye ayrıca iki ülkeye geri itmeler konusunda soruşturma çağrısında bulundu.

"ÇOK CİDDİYE ALMALI"

Johansson konu hakkında Yunan ve Hırvat meslektaşları ile da Brüksel'de görüşeceğini ve kendilerinden bu konuyu "çok ciddiye almalarını" isteyeceğini ifade etti.

Der Spiegel ve ARD'nin ortak haberinde Yunan ve Hırvat özel kuvvetlerinin bu tür operasyonlar sırasında bazen şiddete başvurdukları ve kimliklerini gizlediği ileri sürülüyor. Haberdeki kanıtların "güvenilir" olduğunu da söyleyen Johansson, "AB sınırlarındaki insanlar sistematik olarak şiddete maruz kalıyor ve AB parası bu tür kabul edilemez eylemlerde bulunan güçleri desteklemek için kötüye kullanılıyor" dedi.

Der Spiegel ve ARD, Hırvat polisinin göçmenleri Bosna Hersek'e 11 kez geri ittiğine ve ayrıca Yunan sahil güvenlik görevlilerinin göçmenleri Ege Denizi'ne geri dönmeye zorladığına dair görüntüler de dahil olmak üzere ellerinde kanıtlar bulunduğunu açıklamıştı.

"İDDİALARI YALANLIYORUZ"

Alman medyasındaki haberlere tepki gösteren Atina yönetimi ise göçmenleri geri itme konusundaki iddiaları yalanladı. Yunan Göç Bakanlığı, Yunanistan'ın uluslararası hukuk çerçevesinde AB sınırlarını korumak için çalıştığını açıkladı.

Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinoviç ise iddialar hakkında soruşturma yürüteceğini söyledi. Bakan, Hırvat sınır polisinin yasalara uygun hareket ettiğini ve yetkinin kötüye kullanılmasına göz yumulmadığını da sözlerine ekledi.

Uluslararası hukuka göre, ihtiyaç halinde herkes sığınma talebinde bulunma hakkına sahip. Ayrıca hayati tehlike olması durumunda talebin yapıldığı ülkelerin sığınmacıları reddetme hakkı bulunmuyor. Ancak bu ilkeler, Orta Doğu, Asya ve Afrika'daki savaşlardan veya yoksulluktan kaçan göçmenlerin sayısındaki artışlar nedeniyle son yıllarda Avrupa'da göz ardı ediliyor.

Yunanistan ve İtalya gibi göçmen krizinde ön saflarda yer alan devletler her sığınmacıyı ayrı ayrı değerlendirmek yerine geri dönmeye zorlamaya çalışmakla suçlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Muğla'da düşen helikopterden acı haber: 4 kişi hayatını kaybetti
Saldırıda ölenlerin sayısı açıklandı! Bir ülke Almanya'yı uyarmış! İslam düşmanı çıktı