Macron artık Afrika'da istenmeyen adam
Geldiği günden beri pohpohlanan ve "Napolyon" benzetmeleri yapılan Macron, Fransa'nın on yıllarca sömürgeleştirdiği Afrika'da istenmeyen adam oldu. Afrikalı liderler ardı ardına meydan okuyor.
Fransa ile Afrika’daki Müslüman ülkeler arasında siyasi gerilim tırmanırken, Mali geçiş hükûmeti Başbakanı Choguel Kokalla Maiga’dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Mali Başbakanı son haftalarda gerginlik yaşadıkları Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a isim vermeden tepki göstererek, 8 yıl önce Fransa’nın terörü bitirmek ve toprak bütünlüğünü sağlamak sözüyle Mali’ye geldiğini, geçen sürede ise ülkenin kuzeyine sıkışmış teröristlerin, bugün ülkenin üçte ikisine hakim olduğunu vurguladı. Maiga, Mali’nin Türkiye gibi dost ülkelere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, son dönemde Macron’un Afrika’da Türkiye’yi hedef alan sözlerine de net cevap verdi.
TÜRKİYE’YE GÜVEN TAM
Ülkesinde terörizme karşı mücadele kapsamında Türk savunma sanayii sektörü ile iş birliği konusunda olumlu mesajlar veren Maiga, “Bugün Mali hükûmeti şunu söylüyor: Terörle mücadeleye yardım edecek ortaklar arıyoruz. Hiçbir ülke dışlanmış değil. Bizimle görüşmeye hazır olan, terörle mücadeleye yardım edebilecek ve toprak bütünlüğünü sağlayabilecek herkes hoş geldi. (Ülkemizde teröre karşı mücadelede) Türkiye gibi dost ülke gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
HAKARET VE TEHDİT
Macron, hafta içi Mali’ye hakaretler içeren tehditvari sözlerle yüklenmişti. Fransa Cumhurbaşkanı, “Üst üste iki darbenin yaşandığı, hükûmet bile olmayan bir ülkeden gelen bu utanç verici açıklamalar kabul edilemez. Mali devletinin isteği üzerine Mali’deyiz.Fransa olmasa Mali teröristlerin eline geçerdi” ifadelerini kullanmıştı. Macron’un krize neden olan sözleri sonrasında Fransa’nın Bamako Büyükelçisi, Mali Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.
CEZAYİR’İ YOK SAYDI
Macron daha önce de Cezayir üzerinde Türkiye’yi hedef almıştı. Macron’un, “Cezayir’in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir’de) Daha önce sömürgeler vardı” sözleri Cezayir’de büyük tepkiye neden olmuştu. Cezayir, Paris büyükelçisini geri çağırmış ve Fransız savaş uçakları için hayati olan hava sahasını kullanıma kapatmıştı.
ASILSIZ SUÇLAMALAR
Macron, Cezayir’de ülkesine gösterilen tepkinin sebebini de “daha çok Türkler tarafından yapılan dezenformasyon ve propaganda” skandal sözleriyle gerekçelendirmişti. Geçen yıl da Türkiye ve Rusya’yı, Afrika’da Fransa karşıtlığını yaydıkları gerekçesiyle hedef alan Macron, Kasım 2020’de Jeune Afrique gazetesine verdiği demeçte, Afrikalıların sömürge dönemi nedeniyle kendilerine olan tepkisinden Türkiye ve Rusya destekli olduğunu iddia ettiği Fransızca yayınları sorumlu tutarak büyük bir pişkinliğe imza atmıştı.
-
HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et2011’den itibaren Arap Baharı başladı. 2012’de Fransa Libya lideri Kaddafi’ye saldırdı. 2013’de Mısır’da askeri darbeyle Sisi işbaşına geçti. ama her yerde bombaların patlaması boşuna değildi, 2015-16’da “Türk Baharı” gerçekleştirmek istediler, FETÖ darbe girişimi oldu. Doğu Akdeniz çevresindeki ülkeler dizayn ediliyordu. ABD’den gelen telefonla “SİSİ ALEL ACELE YUNANİSTANLA ANLAŞMA İMZALADI”..SONUÇ: MACRON emperyalizmin bir kuklasıdır..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Gazi 3 yıl önce Şikayet EtAmerika ve fransanın 100.yılda daha sömürgesi olmamak için masum devlet halklarına bir fırsat doğmuştur dünya 5.'den büyüktür deyip birlik oluşturma günü bugünBeğen
-
kıtlık-krizi 3 yıl önce Şikayet EtAfrika ülkeleri tam bağımsızlık ve demokrasi için mücadelelerine Türkiye herzaman her platformda maddi ve manevi destek vermiştir.Sömurgeci Fransa bu kıtadaki ülke insanlarına kan ve gözyaşı getirmistir.Ülke insanın kalkınmaması ve köle gibi kullanmak için sürekli çaba göstermişlerdir.Geleceğin parlayan yıldızı Afrika insanına selam olsun..Beğen
-
Nous 3 yıl önce Şikayet Etmacron le dictatorBeğen Toplam 4 beğeni
-
Fatih 3 yıl önce Şikayet EtNoldu zorunazamı gittiBeğen Toplam 2 beğeni