Financial Times: Erdoğan baş düşmanına el uzatıyor

Karabağ'daki gelişmelere dair bir haber hazırlayan İngiliz Financial Times gazetesi, masada olmamasına rağmen Türkiye'nin sahada aktif olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "baş düşmanı" Ermenistan'a el uzattığını belirtti.

GİRİŞ 28.10.2021 13:30 GÜNCELLEME 29.10.2021 05:40
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Karabağ Savaşı'ndan bir yıl sonra bölgede cereyan eden olayların ve ülkelerin konumlarına dair uzun bir analiz haber hazırladı.

"TÜRKİYE, KAFKASYA'DA VARLIĞINI ARTIRIYOR"

"Bir yıldan kısa bir süre önce Ermenistan'dan alınan Azerbaycan topraklarını kesen yeni bir otoyol, Türkiye'nin uzun süredir Rusya'nın egemenliğinin bir parçası olarak görülen bölgede büyüyen ekonomik varlığını gözler önüne seriyor" ifadeleriyle başlayan haberde, bu yolun tarihi Şuşa şehrine bağlandığı ve Türk firmaları tarafından inşa edildiği belirtildi.

Şuşa'ya giden yol

"ERDOĞAN 'BAŞ DÜŞMANI' ERMENİSTAN'A EL UZATIYOR"

Haberde, Türkiye'nin Rusya ve İran ile rekabet ettiği Güney Kafkasya'daki etkisini pekiştirmeye çalıştığı kaydedilerek, Erdoğan'ın, "baş düşmanı" Ermenistan'a "el uzattığı" ifade edildi. Bir Ermeni yetkili ise, iki ülke arasında kopan ilişkilerin yeniden kurulabileceğini aktardı.

Paşinyan'dan Türkiye açıklaması: Görüşmeye hazırımPaşinyan'dan Türkiye açıklaması: Görüşmeye hazırım

Paşinyan: Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmeye hazırımPaşinyan: Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmeye hazırım

Aliyev: Paşinyan hazır olduğunda onunla görüşmeye hazırımAliyev: Paşinyan hazır olduğunda onunla görüşmeye hazırım

Son dakika: Paşinyan talep etmişti, Başkan Erdoğan şart koştu...Erdoğan: Belli adımlar atılırsa Ermenistan ile görüşürüz

Erdoğan'dan Ermenistan ve ikinci S-400 anlaşması açıklamasıErdoğan'dan Ermenistan açıklaması: İlişkileri normalleştirebiliriz

"ERMENİSTAN VE PAŞİNYAN DA GÖRÜŞMEYE HAZIR"

FT, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın da "Türkiye ile görüşmeye ön koşulsuz hazırım" sözlerini hatırlatarak, 1993 yılında kopan ilişkilerin, 2020'deki zafer sonrası kademeli olarak iyileşebileceğini belirtti.

Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan da Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasına ilişkin, "Her iki taraftan da olumlu sinyaller geldiği için, sınırın açılması, ekonomik ilişkilerin ve hükümetler arasındaki ilişkilerin yakın bir gelecekte başlama fırsatı var" dedi.

"OLASI MÜZAKEREDE TAM TEŞEKKÜLLÜ ANLAŞMA İHTİMALİ ŞU AN İÇİN UZAK"

Bu olumlu açıklamalara temkinli yaklaşan Financial Times, iki ülke arasında "Ermeni Soykırımı" meselesinin olduğunu ve tam teşekküllü bir uzlaşının şu an için uzak olduğunu belirtti.

Erdoğan ve Aliyev

HACIYEV: ANLAŞMA BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başdanışmanı Hikmet Hacıyev de "Türk-Ermeni ilişmesi bu iki ülkeye bağlı. Eğer uzun vadeli istikrar ve güvenlikten bahsedeceksek, buna herkes katılmalı" ifadelerini kullandı.

"ERDOĞAN VE PUTİN SORUNLARI BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜYOR"

Türkiye'nin bölgede artan rolünün Rusya'ya da yarayabileceğini belirten FT, haberde, Carnegie Europe'dan Thomas de Waal'ın görüşlerine de yer verdi.

Erdoğan ve Putin'in, ABD ve Avrupa'ya güven duymadığı için Kafkasya'da da işbirliği yapabileceğini kaydeden Waal, iki liderin pek çok konuda anlaşamasa da sorunları çözdüğünü dile getirdi.

"Pek çok konuda anlaşamayan iki rakip gibiler ama aynı dili konuşuyorlar ve kendi aralarında bir şeyleri çözmeleri gerektiğine dair aynı Büyük Güç anlayışına sahipler."

"RUSYA VE TÜRKİYE FİZİKSEL BAĞLANTI KURABİLİR"

Wall'a göre Rusya, bölgedeki ticari bağlantıların daha fazla kontrol altına alınması yönündeki çabasının bir parçası olarak, Türkiye ile Sovyet döneminden kalma demiryoluyla Ermenistan üzerinden doğrudan bir fiziksel bağlantıyı yeniden kurmak isteyebilir.

Şuşa şehri

BAKÜ VE ERİVAN ARASINDAK EN BÜYÜK SORUN

Financial Times, Paşinyan ve Aliyev bir barış süreci istediklerini söylerken, iki lider arasında "Dağlık Karabağ'daki Ermeniler" konusunda bir bölünme yaşandığını kaydetti. Erivan yönetimi, buradaki Ermenilerin kendi kaderini tayin hakkının korunmasını talep ederken, Bakü ise bölgede herhangi bir özerk yapıya katiyetle karşı çıkıyor.

Financial Times, bu sebepten ötürü, her iki tarafın da cephe hattı boyunca mevzilerini güçlendirmeye devam ettiğini, 2 bin Rus barış gücü askerinin varlığına rağmen zaman zaman çatışmaların çıktığını belirtti.

"TÜRKİYE MASADA DEĞİL AMA SAHADA"

"Türkiye müzakere masasında olmasa dahi, Türk şirketleri önümüzdeki on yılda 15 milyar doları bulabilecek yeniden yapılanma projelerinde sözleşmeler imzalıyor" diyen FT, işgalden kurtarılan şehirlerin ayağa kaldırılmaya çalışıldığını kaydetti.

"KURACAĞIMIZ ŞEHİRLER SAYESİNDE ERMENİLER KAPIMIZA GELECEK VE ARKADAŞ OLACAĞIZ"

Azerbaycanlı yetkili Emin Hüseynov, bu kapsamda, modern şehirler kurmak istediklerini belirterek, "Refahın en sonunda barışı getireceğine inanıyoruz. Bakın karşıdakiler Ermenilerin yoksulluk içinde yaşadığı köyler. Bu şehrin (Ağdam) küllerinden nasıl doğduğunu hayal edin. Bunu görecekler (Ermeniler) ve arkadaş olmak için gelecekler. En iyi siyaset budur. Savaşmana gerek bile yok" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 54
  • Ertan 3 yıl önce Şikayet Et
    O ermeni senin o şehirlerini sinsice bombalar.asla güvenme.1000 yıldır aynılar.İçleri kin dolu.
    Cevapla
  • Atakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermeninin hiç gereği yok sınırlar kapalı devam etsin
    Cevapla
  • EBRAR 3 yıl önce Şikayet Et
    Cahilce bir benzetme ve yorum asıl bizim ve İSLAMIN baş düşmanı sürekli Müslümanların kanını akıtan en büyük düşmanımız israil dır. Bunu asla unutmayız ve unutturmayız.
    Cevapla
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    Baş düşman diyerek ermenistanı bir halt göstermiş sinek vızıltısı bizim için
    Cevapla
  • Fani 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistan kim ki Türkiye için baş düşman oluyor! Türkiye büyüklüğünün gereği olarak Ermenistan'a merhamet elini uzatıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamza Tümeni Komutanı: YPG'yi bitireceğiz, hedefimiz Ayn el-Arab
Allahuekber Dağlarına kazınan destan: Sarıkamış