Rusya Savunma Bakanlığı Bilgi ve Kitle İletişim Dairesi’nden yapılan açıklamada, Rusya Hava-Uzay Kuvvetlerinin, Plesetsk Uzay Üssü’nden ağır taşıyıcı roket Angara A-5’in üçüncü deneme fırlatılışını gerçekleştirdiği belirtildi.
Uzayın süregelen askerileşmesinin şaşırtıcı bir göstergesi olarak Rusya, 30 yıl önce Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yanaki en büyük roketini fırlattı.
761 ton ağırlığındaki ve 65 metre uzunluğundaki Angara A-5, dün kuzey Rusya'daki Plesetsk kozmodromundan havalandı.
PUTİN'İN GÖVDE GÖSTERİSİ
Diğer taraftan, roketin fırlatılması, Rus yetkililerin NATO’yu 1941'de Rusya'yı işgal eden Alman ordusu Wehrmacht'a benzetmesi ve Ukrayna'daki olası bir çatışmayı 1962'deki Küba füze kriziyle karşılaştırmasının ardından gerçekleşti.
Batı medyası, yeni nesil bir roket olan Angara A-5’in fırlatılmasını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gövde gösterisi olarak niteledi.
Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos tarafından yapılan açıklamada, "Roscosmos askeri-uzay güçlerini ve tüm Rus uzay endüstrisini tebrik ediyor. Fırlatma başarılı bir şekilde gerçekleşti” denildi.
Rusya Savunma Bakanlığı ise "Tüm fırlatma öncesi operasyonlar ve Angara-A5 roketinin fırlatılması düzgün bir şekilde gerçekleşti” denildi.
ADINI ANGARA NEHRİNDEN ALIYOR
Bununla birlikte, ağır sınıf Angara roketinin son lansmanı Aralık 2020'de gerçekleşti. Adını Baykal Gölü'nden akan bir Sibirya nehrinden alan Angara roketleri, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra inşa edilen ilk yeni roket ailesini oluşturuyor ve 1960'lara dayanan ve son yıllarda bir dizi başarısızlığa uğrayan Proton roketlerinin yerini almak üzere tasarlandı.
ÇEVRE DOSTU YAKIT
Putin, yeni roketlerin Rusya'nın uzay endüstrisini canlandıracağını ve diğer eski Sovyet ülkelerine olan bağımlılığı azaltacağını umuyor.
Yetkililer ise ağır sınıf Angara roketinin, çok zehirli heptil gazı yerine oksijen ve gazyağı ile çalıştığı için öncekilerden daha çevre dostu olduğunu söylüyor.