Myanmar cuntasının başı, ASEAN'ın barış planına destek verecek

Myanmar'da darbeyle yönetimi ele geçiren General Min Aung Hlaing'in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) darbe karşıtı gruplarla barış planını destekleyeceği kaydedildi

Myanmar cuntasının başı, ASEAN'ın barış planına destek verecek
Myanmar cuntasının başı, ASEAN'ın barış planına destek verecek
GİRİŞ 08.01.2022 11:42 GÜNCELLEME 08.01.2022 11:42

Myanmar basınındaki habere göre, Hlaing, ülkesini ziyaret eden Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile ASEAN'ın barış planını görüştü.

Görüşmenin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Hlaing'in ordu ve darbe karşıtları arasında diyalog sürecindeki faaliyetlerinde ASEAN'ın dönem başkanı Hun'a yardımcı olacağı kaydedildi.

Hlaing'in ayrıca etnik gruplarla yapılan ateşkesi yıl sonuna kadar uzatacağı da ifade edildi.

Hun da Myanmar'ın ASEAN zirvelerinde tekrar yer alması yönündeki niyetini vurguladı.

General Min Aung Hlaing

ASEAN liderlerinin, söz konusu barış planının nasıl yürütüleceği ve detaylarına ilişkin Başbakan Hun ile görüşme yapması bekleniyor.

Hun, 15 Aralık 2021'de, Kamboçya Dışişleri Bakanı Prak Sokhonn'u ASEAN'ın Myanmar Özel Elçisi olarak atayacağını söylemişti.

Kamboçya, 10 üyeden oluşan ASEAN blokunun başkanlığını Ekim 2021 devralmıştı.

MYANMAR'DA ASKERİ YÖNETİM, ASEAN ZİRVESİ'NE DAVET EDİLMEMİŞTİ

ASEAN, 16 Ekim'de Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yılki zirvesine katılmasına izin vermeyeceğini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edileceğini duyurmuştu.

Myanmar'da darbe karşıtı gösteriler

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erywan Yusuf'un devrik lider Aung San Suu Çii ve diğer tutuklu isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri arasında gösterilmişti.

Myanmar'da katliam: Köyü basan askerler, onlarca kişiyi öldürüp cesetlerini yaktıMyanmar'da katliam: Köyü basan askerler, onlarca kişiyi öldürüp cesetlerini yaktı

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın hayal kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar'da geçtiğimiz yıl yaşanan darbeden bir kare

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1000'in üzerinde kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Baykar, İtalyan devini satın alıyor! Bakanlıktan onay çıktı
Aile hekimlerinde yeni dönem: Tetkik isteyebilecekler!