Lavrov "İkna etmesi için Türkiye'ye başvurduk" deyip açıkladı: Buna ön koşulsuz katılmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye'nin Kafkasya için önerdiği 3+3 iş birliği platformunu desteklediklerini ancak Gürcistan'ı da bu formata ön koşulsuz katılmaya ikna etmek için Türkiye ve Azerbaycan'a başvurduklarını açıkladı.

Lavrov "İkna etmesi için Türkiye'ye başvurduk" deyip açıkladı: Buna ön koşulsuz katılmalı
Lavrov "İkna etmesi için Türkiye'ye başvurduk" deyip açıkladı: Buna ön koşulsuz katılmalı
GİRİŞ 14.01.2022 16:47 GÜNCELLEME 14.01.2022 16:47
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Lavrov, Türkiye ve Rusya’nın girişimlerinin, Güney Kafkasya’daki durumun iyileşmesine ve buradaki mevcut siyasi sorunların çözülmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Lavrov, 2021'i değerlendiren ve gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısında, AA muhabirinin, "Türkiye ve Rusya’nın Güney Kafkasya’da istikrarı sağlama çabası çerçevesinde 3+3 iş birliği platformu ve Moskova’da Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için her iki ülkenin özel temsilcilerinin yaptığı toplantı" hakkındaki sorusunu cevapladı.

Güney Kafkasya’da istikrarı sağlama yönündeki girişimleri desteklediklerini ve bu süreçte aktif şekilde yer aldıklarını dile getiren Lavrov, "Bu girişimler, Güney Kafkasya’daki durumun iyileşmesine ve mevcut siyasi sorunların, Güney Kafkasya’daki üç ülke ve onların üç büyük komşusu Rusya, Türkiye ve İran arasında ekonomik ve diğer iş birliğinin geliştirilmesi yoluyla, daha aktif ve yararlı şekilde çözülmesi için koşulların oluşturulmasına yardımcı oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

3+3 İŞ BİRLİĞİ PLATFORMU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Kafkasya ile ilgili 3+3 iş birliği platformunu oluşturmayı önerdiğini anımsatan Lavrov, bu formatta ilk toplantının Aralık 2021'de Moskova'da yapıldığını hatırlattı.

"GÜRCÜ KOMŞULARIMIZIN KATILMASINDAN YANAYIZ"

Gürcistan'ın bu platforma katılmadığına dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:

"Bu inisiyatifi aktif şekilde destekledik ve bunun birleştirici potansiyelini hemen gördük. Bu inisiyatifin istişare edilmeye ve Moskova’da görüşmenin hazırlanmaya başladığı ilk günden beri Gürcü komşularımızın da bu sürece katılmasından yana idik. İstişare için ne kadar imkan varsa, o kadar mevcut sorunların çözümü için iyidir. Bundan yola çıktık."

"İKNA ETMELERİ İÇİN TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'A BAŞVURDUK"

Gürcistan ile diplomatik ilişkilerinin olmadığını ve Güney Kafkasya konusunda Cenevre istişareleri ve resmi olmayan ikili kanallar üzerinden görüştüklerini belirten Lavrov, söz konusu platformun faydalı olduğu konusunda Gürcistan'ı ikna etmek için diğer ülkelere göre daha az imkanlara sahip olduklarını söyledi.

Bunun için Türkiye ve Azerbaycan'a başvurduklarını dile getiren Lavrov, "3+3 formatında başlatılan süreçler daha önemlidir. Çünkü bu formatta, tüm bölgenin gelişmesi ile ilgili imkanlar istişare ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"ÖN KOŞULSUZ KATILMALI"

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Karabağ Savaşı sonrasında anlaşmalar yaptığını anımsatan Lavrov, "Bu format, Rusya, Türkiye, İran ve elbette Gürcistan’ı ilgilendiren imkanların yolunu açıyor. Bu formata ön koşulsuz katılmak Gürcistan'ın çıkarınadır." ifadelerini kullandı.

- TÜRKİYE VE ERMENİSTAN ARASINDAKİ NORMALLEŞME SÜRECİ DEVAM ETMELİ

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirme yönünde girişimlerine de değinen Lavrov, her iki ülkenin de bu konuda özel temsilci atadıklarını hatırlattı.

Lavrov, "Bu konuda ilk toplantının Moskova’da gerçekleşmesine seviniyoruz. Buradaki rolümüz, doğrudan diyaloğun kurulmasına yardımcı olmaktır. Bunun başarılı olacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • Mark 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya fusya abd ile cine karsi anlastiysa
    Cevapla
  • AYBARS 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya herzaman abd ve AB den daha merttir ve aynı zamanda bizim için rusyayla işbirliği olmalıdır
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet önce Ahıska türklerinin Anavatanına dönüşüde sağlanmalı.slmlr
    Cevapla
  • Hay Allah'ım ya 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen bu dünyada mı yaşıyorsun Misafir, tek derdin kafa karıştırmak.İngiliz ve Fransızlar'ın Osmanlı'dan kopardıkları toprakları bize geri versin gibi birşey talep ediyorsun yani.
    Cevapla
  • sefkat 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Türkiye'yi ciddiye alıp fikir ve düşüncelerine değer verip kısmen teknoloji tranferi yapabilmekte.Rusya ile bölgesel sorunları çözmezsek Amerika ve Fransa devreye girmekte ve onlar da Türkiye'yi şamaroğlanı olarak görüp fikir ve düşüncelerini gale almayıp YPG-PKK terör devletini desteklemekteler.
    Cevapla
  • yurttaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir devlet yok ki desteklesin var olan tek şey düşmanımız ABD ve İSRAİL bu ikisinin destekçisi FRANSA da bölgeyi ve insanlarını birbirine düşürüp bulanık suda avlanma peşindeler
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın yapmak istediği şey etrafındaki ülkelerle bağ oluşturup ABD'ye karşı savunma hattı kurmak. ABD ise Rusya'nın eski dostlarını NATO ya alarak etrafını çember içine almaya çalışıyor. Türkiye ise yeni güç ve aynı zamanda gıda için pazar olan Çin ile doğu Asya'ya İpekyolu üzerinden ulaşmayı planlıyor. Din, dil ve ırk bağı olmayan hiçbir ülke dostumuz değildir. Ama bu demek değildir ki arkadaşlık yapıp pazar açmayalım. ABD de Rusya'dan daha iyi değil. Ortadoğu'da ve Akdeniz'de bunu deneyimledik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ürdün ve Katar'dan Suriye ile üst düzey görüşme... "Tüm Arap ülkeleri arkanızda"
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı