ABD'den Yunanistan'a EastMed darbesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Arnavutluk ziyareti dönüşü, aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan ABD'nin EastMed ile ilgili veto kararını değerlendirdi.

ABD'den Yunanistan'a EastMed darbesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama
ABD'den Yunanistan'a EastMed darbesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama
GİRİŞ 18.01.2022 13:59 GÜNCELLEME 18.01.2022 17:58
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılının ilk resmi ziyaretini Arnavutluk'a gerçekleştirdi. Tiran'da diplomatik temaslarda bulunan Erdoğan, aralarında Haber7 yazarı ve Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Erdoğan, Yunanistan'ın Türkiye karşıtı bir proje olarak hayata geçirmeye çalıştığı EastMed konusundaki aldığı olumsuz yöndeki karara ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı. Bu projenin en başından beri yapılmasının ekonomik açıdan uygun olmayacağını savunduklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk'ta gazeteciler ile bir araya geldi.

"BU İŞ TÜRKİYE'SİZ OLMAZ!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EastMed projesinin yürümeyeceğinin en başından beri belli olduğunu belirtirken, bu noktada hiç bir projenin Türkiye'siz hayata geçirilemeyeceğini ifade etti:

"Bu proje esasında olacak bir iş değil. Bunun bütün analizlerini yaptılar, baktılar ki bu işin pozitif olabilecek bir yanı yok. Yani maliyet hesapları tutmuyor. Amerika bütün adımını zaten kapital üzerinde yürüten bir ülke. Bunun maliyet analizleri tutmadığı için de “Bu olacak bir iş değil” diyerek desteğini çekti. Zaten, burada hep konuşulan nedir? Bu iş, Türkiyesiz olmaz. Çünkü eğer buradan Avrupa’ya gaz gidecekse bu ancak Türkiye üzerinden olur."

BÖLGE ÜLKELERİ İLE İŞ BİRLİĞİ

EastMed'e alternatif olarak bölge ülkelerinin de yararına bir projenin hayata geçirilip geçirilemeyeceği ile ilgili de değerlendirmede bulunan Erdoğan, İsrail ve çevre ülkeler ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti:

"Berat Bey, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde bile İsrailli muhatabı, o zaman o teklifle gelmişti. İş bir yere doğru da gidiyordu. Belki biz o zaman İsrail’le o işi bağlayabilirdik. Peki şimdi bağlama umudu yok mu? Şartlar oturup konuşulur. Çünkü bu işin menfaat analizleri çok önemli. Belli bir yere de geldik. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmelerimiz oluyor. İsrail Başbakanı Bennett daha değişik düzeyde haberler gönderiyor. Bütün bunlarla beraber biliyorsunuz, geçenlerde İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı Üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ettim, onlarla görüşmelerimiz oldu. Eğer biz siyaset yapacaksak siyaset, kavga dövüşle olmaz. Siyaseti barış çizgisinde götürmeye mecburuz."

SONDAJ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK

Erdoğan, Türkiye'nin Başta Karadeniz ve Doğu Akdeniz olmak üzere tüm hak sahibi olduğu sahalarda araştırmalarını yapmaya devam edeceğini belirterek, sahip olduğu filo ile bölgedeki en güçlüm ülkeler arasında olma hedeflerinin bulunduğunu söyledi:

"Bizim Doğu Akdeniz’deki yaklaşımımız malum. Libya ile yaptığımız anlaşmamız var. Libya ile yaptığımız anlaşmayla birlikte işi biz resmi bir metne oturttuk. Bu resmi metin üzerinden de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir taraftan dört tane sondaj gemisi, iki tane sismik araştırma gemisi aldık. Bunları biz boşuna mı aldık? Bunlar Karadeniz’de de çalışacak, Akdeniz’de de çalışacak. Bu konudaki en güçlü altyapıya biz sahip olacağız. Onun için de Amerika’nın olayı, tamamen ekonomik analizdir. Bu analizler neticesinde gördüler ki buradan bir şey çıkmaz."

UKRAYNA-RUSYA ARASINDAKİ GERİLİM VE TÜRKİYE'NİN TAVRI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilimde bir Moskova işgal ihtimalini öngörmediğini belirtirken, Türkiye'nin bu konudaki tavrını şu şekilde özetledi:

"Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gerçekçi bir yaklaşım olarak görmüyorum. Çünkü Ukrayna, sıradan bir ülke değil. Ukrayna güçlü bir ülke. Ayrıca Rusya’nın bu adımı atabilmesi için tüm dünyadaki durumu ve kendi durumunu gözden geçirmesi lazım. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Ukrayna’daydı. Şimdi ben de İlham Bey ile bir konuşacağım. Tabi Sayın Putin’le de bu konuları masaya yatırıp konuşmamız lazım. Çünkü bu bölgeler artık savaşı kabullenemez. Bunlar doğru da olmaz. Artık savaşı siyaset tarihinden silip atmamız lazım. “Ben bir yerin topraklarını işgal edeyim, alayım” mantığıyla bu işler yürümez. İşte örneğin Ukrayna’da ne yaptı Rusya? Kırım’a çöktü. Kırım ile ilgili biz her zaman, Kırım’ın işgaline karşı olduğumuzu Sayın Putin’le yaptığımız her görüşmede kendisine söylüyorum. Dışişleri Bakanlığımız aynı şekilde muhataplarına bunları söylüyor. Yani bu konuda bizim politikamız belli."

GÜNEYDEKİ DURUM

Erdoğan, Güney'de Suriye sınırındaki terör faaliyetleri ile ilgili de değerlendirmede bulundu. ABD'nin PKK ile yakın faaliyetlerini, yardımların sürdüğünü belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Güneyimize bakıyoruz. Suriye’nin ciddi bir kısmında Amerika’nın üsleri var. Rusya’nın da üsleri var. Öbür tarafta terör örgütleri, Amerika’dan ciddi destekler aldı, hala almaya devam ediyor. Şimdi bunları yok farz etmek mümkün mü? Değil. Bunları biz Biden’la yaptığımız görüşmelerde devamlı kendisine söyledik. Trump ile yaptığımız görüşmelerde söyledik. Obama ile yaptığımız görüşmelerde söyledik. Hepsine de “Siz terör örgütlerini destekliyorsunuz” diye hep söyledim. Bizim güneyimizde, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütlerine binlerce tır silah, mühimmat, her türlü ciddi desteği bunlar verdiler. Nitekim Irak’taki Koalisyon Güçleri olarak, Suriye’deki Koalisyon Güçleri olarak bu işleri yaptılar, hala da yapmaya devam ediyorlar. “Çekildik, çekiliyoruz. Biz burada terör örgütlerine destek vermiyoruz.” diyorlar. Doğru konuşmuyorlar tabi. Aynı şekilde Rusya, oradan çekilmiyor. Şu anda Rusya, Suriye’ye desteği çekmiş olsa Esed’in ayakta duracak hali yok. Esed, şu anda Rusya’dan aldığı destekle ayakta duruyor. Malum İran’ın desteği var. Böyle bir durum söz konusu. Temennimiz odur ki bir an önce bölgeye sulh ve sükun hakim olur ve bunlardan da böylece kurtulmuş oluruz."

YORUMLAR 8
  • Baska bolgeler 2 yıl önce Şikayet Et
    Buzde yunanin Turkiyeyi bertaraf etme cabasi olan eastmed cabasi karsiligi yunanistandan gecen Turk akim dogalgaz boru hattini eastmed inadi karsiligi yinunu bulgaristandan gecen tanap boru hattina yinlendirip yunanistan bertaraf edilmeli yubanistandan Turkiyeye hicbir boru hatti baglanmamali olanida baska bolgelere yonlendirilmeli
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu işin mutfağında herkesin hücum etmekle övündüğü "DAMAT" var. Gidin ulaşın helallik isteyin ama chpkk'nın ki gibi değil.
    Cevapla
  • Kaan Çağlayan 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika sağ gösterip sol vurur, Amerika'nın kesinlikle samimi olmadığını düşünüyorum
    Cevapla
  • Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    AB yeni bir fasıl açmadan Mülteci anlaşmasına devam etmek çok anlamsız
    Cevapla
  • akmsyon 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun REİS dik ve sabırlı durdun MECBURİ KABUL ETTİLER TÜRKİYENİN varlığını akdenizde....Her konuda böylesin fakat HALK SENLE AYNI İRADEYİ göstermiyor..benzin,dolar,yağ,un,fatura ile AĞLANIP duruyor.....1-2 yıl makarna ve papates yesek keşgede tam bağımsız OLSAK.....
    Cevapla
  • Ali rıza 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet VATANIMI una, yağa vb. Şeylere zam yapıldı diye ağlayan çok REİS başımızda olsun ben yavan ekmeğe bile razıyım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eşi benzeri yok! İşte dünyanın en uzun menzilli füzesine sahip olan ülke!
Erdoğan: Hazırlıklı olmak gerek! Tüm kaynakları harekete geçirme vakti