BM'den dünyaya çağrı: Myanmar ordusuna ambargo uygulayın

BM, Myanmar'da askeri darbeden bir yıl geçmesinin ardından Myanmar ordusuna yönelik silah ambargosu çağrısında bulundu. BM ayrıca Myanmar için 826 milyon dolar insani yardım planını açıkladı.

BM'den dünyaya çağrı: Myanmar ordusuna ambargo uygulayın
BM'den dünyaya çağrı: Myanmar ordusuna ambargo uygulayın
GİRİŞ 01.02.2022 15:38 GÜNCELLEME 01.02.2022 15:38

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Tom Andrews, Myanmar'da askeri darbeden bir yıl geçmesinin ardından Myanmar ordusuna yönelik silah ambargosu çağrısında bulundu.

Andrews, yazılı açıklamasında, Myanmar'daki 1 Şubat 2021 darbesinin ülkedeki insani duruma yönelik olumsuz etkilerini değerlendirdi.

BM üyesi ülkelerin geç olmadan Myanmar için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Andrews, "Şimdi konuşma değil somut şeyler yapma zamanıdır. Uluslararası camia, Myanmar cuntasının silah, fon ve meşruiyetini kesmek için güçlü adımlar atmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Andrews, "BM Güvenlik Konseyi bir yıldır kapsamlı bir silah ambargosu uygulamadı. Myanmar cuntasına gönderilen silahlarla masum insanlar öldürülmeye devam edildi." diyerek Myanmar ordusuna hangi ülkenin ne kadar silah gönderdiğine dair rapor hazırlayacağını vurguladı.

Myanmar ordusunun sivillere yönelik cinayet, işkence, kaçırma ve özel mülkü yağmalama gibi suçlar da işlediğine işaret eden Andrews, darbenin birinci yılında insanlığın en iyi ve en kötü halinin Myanmar'da gözler önüne serildiğini kaydetti.

Andrews, Myanmar ordusunun ölümcül şiddetine rağmen halkın darbeye büyük bir cesaretle karşılık verdiğini vurgulayarak Myanmar halkının uluslararası camiadan daha güçlü destek hak ettiğine dikkati çekti.

826 MİLYON DOLAR İNSANİ YARDIM YAPILACAK

Öte yandan, BM'nin Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, darbenin ardından yoksulluğun giderek arttığı Myanmar için 2022 İnsani Yardım Planı'nı açıkladı.

Laerke, plan kapsamında uluslararası camiaya toplam 826 milyon ABD doları yardım talebinde bulunulacağını belirterek yardımların 6,2 milyon kişiye ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi.

Myanmar'da yaklaşık 14,4 milyon kişinin insani yardıma muhtaç hale geldiğini vurgulayan Laerke, 2022 yardım planı kapsamında istenen bu miktarın, geçen yıl talep edilenin iki katından fazla olduğuna işaret etti.

400 BİNİN ÜZERİNDE SİVİL YERİNDEN EDİLDİ

Laerke, darbeden bu yana 400 binin üzerinde sivilin yerinden edildiğini kaydederek evini terk eden çok sayıda sivilin ya Tayland veya Hindistan sınırında ya da ormanlık alanlarda sağlıksız şartlar altında hayatta kalmaya çalıştığını söyledi.

Kovid-19 ve askeri darbenin olumsuz etkisinin ülke genelinde yaklaşık 25 milyon kişiyi yoksulluğa sürüklediği bilgisini paylaşan Laerke, 13 milyonun üzerinde kişinin ise gıda güvensizliği altında yaşadığını ve bu rakamın yükselmesinden korkulduğunu vurguladı.

Laerke, Myanmar'da zor durumdaki insanlara yardım ulaştırılabilmesinin, yardım planına sağlanacak fonlara bağlı olduğunu belirtti ve insani yardım kuruluşlarının yerinden edilen sivillere erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Suriye İstihbarat Teşkilatı'nın yeni başkanı belli oldu
Son dakika: MSB kaynaklarından 'tek ordu' mesajı! Türkiye'den Fransa'ya ayar...