ABD'nin Ankara Büyükelçiliği: Donetsk ve Luhansk'ta yatırım yasaklanacak

ABD Ankara Büyükelçiliği Basın Ataşesi ve Sözcüsü Julie Eadeh, ABD Başkanı Biden'ın Amerikalıların, Ukrayna'nın sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nde yeni yatırım faaliyetlerinde bulunmasını yasaklayacağını duyurdu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği: Donetsk ve Luhansk'ta yatırım yasaklanacak
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği: Donetsk ve Luhansk'ta yatırım yasaklanacak
GİRİŞ 22.02.2022 19:57 GÜNCELLEME 23.02.2022 06:31
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

ABD Sözcüsü Eadeh, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. Eadeh, Rusya'nın ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin ayrı birer bağımsız cumhuriyet olarak tanıması kararıyla ilgili, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın dün ifade ettiği gibi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız birer 'Halk Cumhuriyeti' olarak tanımasını şiddetle kınıyoruz. Duma ilk kez bu talepte bulunduğunda söylediğimiz gibi, bu karar Minsk anlaşmaları altında Rusya'nın verdiği sözlerin tamamen reddi anlamına gelmektedir, Rusya'nın diplomasiye bağlı olduğu iddiasıyla doğrudan çelişmektedir ve Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırıdır" dedi.

Rusya'dan son dakika kritik 'Türkiye' açıklaması!Rusya'dan son dakika kritik 'Türkiye' açıklaması!

Romanya duyurdu: 500 bin Ukraynalı mülteci alabiliriz!Romanya duyurdu: 500 bin Ukraynalı mülteci alabiliriz!


'YATIRIM VE TİCARET YASAKLANACAKTIR'

Eadeh, Putin'in kararını hukuk ve kurallara saygısızlık olarak değerlendirerek, "Devletlerin, tehdit ve güç kullanımıyla oluşturulan yeni devletleri tanımama yükümlülüğü olduğu gibi başka devletlerin sınırlarını bozmama yükümlülüğü de bulunmaktadır. Rusya'nın kararı, Başkan Putin'in uluslararası hukuk ve kurallara açık saygısızlığının başka bir örneğidir. ABD Başkanı Biden, bir başkanlık kararnamesiyle Amerikalıların, Ukrayna'nın sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nde yeni yatırım, ticaret ve finansman faaliyetlerinde bulunmasını yasaklayacaktır. Ukrayna ve müttefiklerimizle, Rusya'nın bu nedensiz ve kabul edilemez eylemine karşılık atılacak uygun adımları koordine etmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Son dakika: ABD pozisyon değiştirdi, çarpıcı 'işgal' çıkışı! Peş peşe açıklamalar geliyorSon dakika: ABD pozisyon değiştirdi, çarpıcı 'işgal' çıkışı! Peş peşe açıklamalar geliyor



'UKRAYNA'YA VERDİĞİMİZ DESTEK SARSILMAZ BİR DESTEKTİR'

Sözcü Eadeh, Ukrayna'ya verdikleri desteğin sarsılmaz olduğunu vurgulayarak, "Başkanlık kararnamesi, Rusya'nın uluslararası hukukun bu aleni ihlalinden kazanç sağlamasını engellemek amacıyla hazırlanmaktadır. Kararname, Ukrayna halkına ya da Ukrayna hükumetine yönelik değildir ve bu bölgelerde insani faaliyetlerin ve ilgili diğer faaliyetlerin sürdürülmesine imkan tanıyacaktır. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüyle Ukrayna hükümetine ve halkına verdiğimiz destek sarsılmaz bir destektir. Ukraynalı ortaklarımızla birlikte, Başkan Putin'in yaptığı açıklamayı şiddetle kınıyoruz" dedi.

AB'DEN YAPTIRIM KARARI

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDE GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI?

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'daki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyarak bölgeye barış gücü gönderme kararı almasıyla Ukrayna'da yıllardır tırmanan kriz yeni bir boyuta ulaştı.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesi merkezli (sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti) kriz 2013'e uzanıyor.

Dönemin Rusya yanlısı Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in, Avrupa Birliği (AB) ile daha fazla ekonomik entegrasyon amaçlayan bir anlaşmayı reddetmesi üzerine Kasım 2013'te başkent Kiev'de protestolar başladı.

Güvenlik güçlerinin sert müdahalesinde 100'ü aşkın göstericinin öldürüldüğü "meydan olaylarının" ardından protestolar şiddetlenirken, Yanukoviç Şubat 2014'te ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Yine bu süreçte Rus kökenli nüfusun yoğun bulunduğu Donbas bölgesinde Şubat 2014'te ayrılıkçı gruplar ağır silahlarla hükümet güçlerine saldırdı.

Yanukoviç'in ardından kurulan geçici hükümet, AB ile Birliğe üyelik yolunda ilk adım olarak görülen bir ticaret anlaşması imzaladı.

KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKI

Rus birliklerinin Mart 2014'te Ukrayna toprağı olan Kırım'ı işgal etmesi, uluslararası ve bölgesel tepkiye neden oldu.

İşgalin ardından yapılan tartışmalı referandumla Rusya yarımadayı yasa dışı ilhak etti.

Bu süreçte Putin, Kırım ve Ukrayna'nın güneydoğusundaki Rus vatandaşlarının ve Rusça konuşanların haklarının korunması gerektiğini iddia etti.

Nitekim 11 Mayıs 2014'te Donbas'taki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, halk oylamasıyla Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturdu.

25 Mayıs 2014'teki devlet başkanlığı seçimini, "meydan olaylarını" desteklediği belirtilen Petro Poroşenko kazandı. Poroşenko, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü koruyacaklarını, Kırım'ı geri alacaklarını söyledi.

Devlet Başkanlığı seçiminde, ayrılıkçıların sözde Donetsk Cumhuriyeti ve Luhansk Cumhuriyeti kurduğu Donbas bölgesinde oy kullanılmadı.

MALEZYA UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Temmuz 2014'te Malezya Hava Yollarına ait bir uçağın Ukrayna hava sahası üzerinde vurulması ve yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybetmesi, krizi başka bir boyuta taşıdı.

İncelemelerin ardından uçağın düşürülmesinde Rus yapımı karadan havaya atılabilen bir füzenin kullanıldığının ortaya çıkması, Rusya'yı ABD ve AB ile karşı karşıya getirdi.

Eylül 2014 ile Şubat 2015 arasında Normandiya Dörtlüsü olarak bilinen Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya, nihayetinde birliklerin ilerlemesini durduran ve savaşın tonunu önemli ölçüde azaltan Minsk anlaşmalarının birkaç tekrarını imzaladı.

Ancak anlaşmalar uygulanamadı ve çatışmalar binlerce askerin karşı karşıya geldiği bir siper savaşına dönüştü.

Rusya'nın saldırgan tutumlarına karşı caydırıcı olacağı düşüncesiyle NATO Nisan 2016'da Doğu Avrupa'ya dört tabur konuşlandıracağını açıklarken, iki Amerikan tugayı da Eylül 2017'de NATO güçlerine katıldı.

Ocak 2018'de aralarında çok sayıda Rus yetkilinin bulunduğu 21 kişiye ve çatışmayla ilişkisi olduğu düşünülen 9 şirkete çeşitli yaptırımlar uygulayan ABD, martta ise Ukrayna'ya tanksavar silah satışını onayladı.

Ukrayna ordusu Ekim 2018'de ülkenin batısında ABD ile 7 NATO üyesi tarafından düzenlenen büyük çaplı hava tatbikatına katıldı.

Nisan 2019'da eski bir komedyen olan Vladimir Zelenskiy, Donbas'ı ülkeye yeniden katma vaadiyle büyük bir çoğunluk tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı seçildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Aralık 2019’da Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi yapılmasının ardından çatışmalar bir nebze azalsa da kısa süre sonra yeniden alevlendi.

EKİM 2021'DE RUS YIĞINAĞI BAŞLADI

Rusya'nın Ekim 2021'de Ukrayna sınırına asker ve askeri teçhizat yığmaya başlaması üzerine dünya kamuoyu olası bir işgalin kapıda olduğu düşüncesiyle yeniden hareketlendi.

Aralık ayında ise Rusya Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, Rus askerlerinin geri çekilmesi için Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması ve Doğu Avrupa'ya konuşlandırılan NATO birlikleri ve askeri teçhizatın azaltılması gerektiği bildirildi.

Bu talepler ABD ile NATO tarafından reddedilirken, gerilim tırmandı.

Yıl sonunda sınırda 100 binden fazla askerin konuşlandığı iddia edilirken, Amerikalı yetkililer 2022'nin başında işgalin gelebileceğini savundu.

ABD, bu ayın başında yaklaşık 3 bin askeri Polonya ve Romanya'ya gönderdi, ABD birliklerinin Ukrayna'ya girmeyeceği kaydedildi.

22 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanınmasına imkan veren iki kararnameyi imzalaması ve bölgeye barış gücü gönderme kararı almasıyla yaklaşık 8 yıldır süren kriz yeni bir evreye geçti.

ABD, AB ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke Putin'in söz konusu adımını kınadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyaya Rusya'ya sert yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınayarak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik daha ileri bir işgal adımına yaptırımlarla yanıt vereceklerini bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın tanıma kararını geri almasını isterken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Avrupa'nın Rusya'ya karşı yaptırım kararı almasını istedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 58
  • Ömer GÜRLEYEN 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hep danışıklı dövüş,abd sözde karşı çıkacak,rusya da abd nin istediği ne varsa onu verecek
    Cevapla
  • Adalet 2 yıl önce Şikayet Et
    Züccacoye dükkanına giren fil gibisiniz . Yagmacı .abd ve rus .ayısı topunuz aynısınız. Yagmala ye bitir posasını bırak .ornek ırak suriye afgan afrika vsvs
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Pkk ya destek vermeye benzemiyor dimi .abd nin kuklası baydın .ukraynaya .destek veremedin .dedeagaca .yıgdıgın silahlar .bize döndü galiba .nato da .da bize oynayan abd .artık .seni .takan yok koftiden kaplansın bitiksin abd .
    Cevapla
  • Adım türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Erkekseniz doları .ruslara yasaklayın .ama sizde o yürek .yok abd ve ab .li finiler
    Cevapla
  • orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize ne siz sahtekarların kararlarından. Yarın kendileri koşarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan duyurdu: O ehliyetler iptal edilecek!
Son Dakika: Elazığ’da maden ocağında kaza! Bir işçi yaralandı