AB'den silahlı güç için ilk adım: " Stratejik Pusula' onaylandı

Avrupa Birliği'nin (AB) savunma ve güvenlik alanında gelişmesi ve karar almasında operasyonel rehber niteliği taşıyacak "Stratejik Pusula" adlı belge onaylandı.

AB'den silahlı güç için ilk adım:  " Stratejik Pusula' onaylandı
AB'den silahlı güç için ilk adım: " Stratejik Pusula' onaylandı
GİRİŞ 21.03.2022 21:49 GÜNCELLEME 21.03.2022 22:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

AB Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Birliğin savunma bakanları bugünkü toplantılarında söz konusu stratejik belgeyi kabul etti.

Belgeyle, 27 üyesiyle dünya siyaseti ve ekonomisinde önemli bir aktör olsa da savunma ile güvenlik alanlarında NATO ve ABD'den bağımsız hareket edemeyen AB, 2030 itibarıyla güvenlik ve savunma politikasını güçlendirme hedefini ortaya koyuyor.

Ukrayna'daki savaş gibi yakın coğrafyasında meydana gelen krizlere hızlı yanıt vermeyi amaçlayan AB, belge ile faaliyet gösterdiği stratejik ortamın ve Birliğin karşı karşıya olduğu tehditler ile zorlukların ortak bir değerlendirmesini yaparak, daha güçlü ve yetenekli bir "güvenlik sağlayıcısı" olmayı hedefliyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in hazırladığı Stratejik Pusula taslağı, 4 ana unsuru içeriyor. Bunlar, AB'nin kriz yönetimindeki rolünü güçlendirmek, savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi, krizlere mukavemet göstermesinin sağlanması ve üçüncü ülkelerle ortaklıklar kurulması olarak sıralanıyor.

Konseyin açıklamasına göre belge, AB'nin krizlerde kararlı hareket etmek ve güvenliğini geliştirmek için net bir uygulama takvimi ile somut ve eyleme geçirilebilir önerilerde bulunuyor.

PUSULA'DAKİ UNSURLAR

Belgede en çok dikkati çeken unsur olarak "hızlı intikal kuvveti" öne çıkıyor.

Söz konusu kuvvetin 5 bin kişiye kadar çıkabilmesi, kara, hava ve deniz birimlerinden oluşması, düzenli tatbikatlar yapması hedefleniyor.

30 gün içinde tam donanımlı 200 Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası uzmanını görevlendirmeye hazır olmak, askeri hareketliliği geliştirmek, hızlı ve daha esnek bir karar alma sürecini teşvik ederek ve daha fazla mali dayanışma sağlayarak AB'nin sivil ve askeri Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası misyonlarını ve operasyonlarını güçlendirmek, ortakları desteklemek için Avrupa Barış Gücü'nden tam olarak yararlanmak gibi ögeleri de içeriyor.

AB sınırları dışına da gönderilebilecek kuvvetin konuşlandırılması için kararın, 27 üyenin oy birliği ile alınması bekleniyor.

Bir grup üye ülke tarafından "koalisyonlar şeklinde" oluşturulabilecek kuvvet, AB'ye yönelik hibrit saldırılar da dahil olmak üzere farklı krizlere yanıt verebilmek için modüler yapıda olacak.

Kuvvetin, 2025 itibarıyla kurulmuş olması planlanıyor.

 HEDEFLER

AB'nin Stratejik Pusulası, Birliğin istihbarat analiz kapasitelerini artırmak, çok çeşitli hibrit tehditleri tespit etmek ve bunlara yanıt vermek, siber saldırılara daha iyi hazırlanmak ve yanıt vermek için bir AB Siber Savunma Politikası oluşturmak, Yabancı Bilgi Manipülasyonuna sistematik şekilde müdahale etmek, güvenlik ve savunma için bir AB Uzay Stratejisi geliştirmek, bir deniz güvenliği aktörü olarak AB'nin rolünü güçlendirmek gibi hedefleri içeriyor.

 ORTAKLIKLAR

AB, hedefleri doğrultusunda NATO, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği ve ASEAN dahil olmak üzere stratejik ortaklarla iş birliğini güçlendirmek istiyor.

ABD, Kanada, Norveç, İngiltere, Japonya gibi benzer düşüncelere sahip ülkelerle iki taraflı özel ortaklıklarını geliştirmeyi de amaçlayan AB, Batı Balkanlar, doğu ve güney komşular, Afrika, Asya ve Latin Amerika'da diyalog ve iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor.

SÜREÇ

AB, "Stratejik Pusula"yı Haziran 2020’de hazırlamaya başladı. İlk olarak tehdit analizleri yapılarak, "AB'nin hangi sınamalar ve tehditlerle karşı karşıya olduğu, AB ülkelerinin varlıklarını ortak bir havuzda nasıl bir araya getirebileceği ve bunları nasıl etkin şekilde kullanabileceği, ayrıca Avrupa'nın bölgesel ve küresel bir aktör olarak etkisini nasıl en iyi şekilde yönlendirebileceği" sorularına cevap arandı.

Birlik, ABD'nin ardından NATO'nun da Afganistan'dan çekilmesi ve Fransa'nın, ABD ile İngiltere tarafından Avustralya'dan denizaltı alımı anlaşmasında devre dışı bırakılması ve Belarus yönetiminden yönelen "hibrit" tehdit nedeniyle geçen senenin sonlarına doğru Stratejik Pusula hazırlıklarını yoğunlaştırdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Zaza 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu onlar için bir hayalden öteye geçemeyecek çünkü ABD kesinlikle taş koyacak. Bu güvenlik stratejisini en çok ABD istemeyecek. ABD, Avrupa Birliği'ni her zaman arka bahçesi gibi kullanmak istiyor.
    Cevapla
  • Fehmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ab natodan ayrılacağının sinyalini verdi nato yani abd ukrayna konusunda batıyı yalnız bıraktı ab ķendi savunma birliğini kuracak ama turkiyeye de muhtaç belki bu sebeple turkiyeyi ab ye alabilirler abd kendi yaptığı hesap tutmadı çöküşün eşiğine geldi yalnız kalacak ab yi kendisine muhtaç gördü ama ab de natonun zor günlerinde yanında olmayacağını anladı ukraynayi rusa yem ederek ab yi tehdit etti aslında abd ve ab amerikanın oyununu gördü kendi savunmasını oluşturacak
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu tamamen Türkiye karşıtı bir adım, Türkiye bir an önce adalara operasyon çekmeli Avrupa şimdi tamamen krizde. Kimse Türkiye için ambargo uygulamaya cesaret edemez çünkü herkes tamamen Rusya odaklı. 12 ada değil Ege denizinde ki 3000 adanın en az 1500 tanesine bayrak dikilmeli. Kaybedecek hiç zaman yok. Yunanistan'a nota verilmeli. 1 gün içinde adalar boşaltıldi boşaltıldı aksi takdirde bütün cephelerde taarruz gerçekleştirilmeli bütün sınır hattı genişletilmeli, Suriye cephesi ırak cephesi Azerbaycan cephesi Libya hattı bütün Türk düşmanları yok edilmeli ecnebiler ancak bundan anlar. Laf ile söz ile olmaz
    Cevapla
  • HACI 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyesiz yapamazsınız gelip bu kapıyı çalacaksınız hemde yalvaracaksınız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Serdal Adalı'dan Sergen Yalçın'a mesaj! "Bu şartlara uymazsa..."
DEM Parti'ye İmralı izni! Öcalan'la kimlerin ne zaman görüşeceği belli oldu