Hollanda basını: Ukrayna konusunda bir şeyler yapabilecek tek ülke Türkiye

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Türkiye ziyaretini ele alan Hollanda basını, Ukrayna konusunda bir şeyler yapabilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu yazdı.

GİRİŞ 23.03.2022 10:08 GÜNCELLEME 23.03.2022 11:02
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin 10 yıl aradan sonra Ankara'ya ilk kez gerçekleştirdiği ziyaret, Hollanda basınında 2017 yılından bu yana gergin olan iki ülke ilişkilerinin yumuşatılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Türkiye'ye en son 2012 yılında giden Başbakan Rutte'nin Salı günü Ankara'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Hollanda medyasında geniş yankı buldu.

RUTTE'DEN ERDOĞAN'A ÖVGÜ

Kamu yayıncısı NOS, "Rutte, Erdoğan'ı Ukrayna'daki savaşı sona erdirme çabalarından dolayı övdü" başlığıyla duyurduğu haberde, Hollanda Başbakan'ının Ankara ziyaretine, Perşembe günü yapılacak NATO liderler zirvesinin damga vurduğu belirtildi.

NOS, Rutte'nin, savaşı diplomasi yoluyla bitirme çabaları nedeniyle Erdoğan'ı övdüğünü ve Suriye'den gelen mültecileri kabul ettiği için Türkiye Cumhurbaşkanı'na teşekkür ettiğini de bildirdi.

TÜRKİYE'NİN KONUMU NATO İÇİN DEĞERLİ, ARABULUCU ROLÜ ERDOĞAN'A YAKIŞIYOR

İki ülke arasında 2017 yılından bu yana yaşanan diplomatik gerilime atıfta bulunan Hollanda Televizyonu, "Bugün ikisi arasında herhangi bir düşmanlık belirtisi yoktu. Hollanda başbakanı, 'Zaten güçlü olan ilişkimizi daha da derinleştirdik' dedi" görüşüne yer verdi.

NOS'un yorumunda, Türkiye'nin, Ukrayna'daki savaşı durdurmak için NATO adına önemli bir rol oynayabileceği vurgulandı:

"Türkiye'nin aşağı yukarı tarafsız konumu NATO için değerli olabilir. Arabulucu rolü Erdoğan'a çok yakışıyor. Bölgede rol oynayan, Doğu'ya ve Batı'ya saygı duyan biri."

İKİLİ İLİŞKİLERDEKİ GERİLİM GERİDE KALDI

Hollanda'nın önde gelen gazetelerinden De Telegraaf da, "Erdoğan, Ankara ziyaretinde Rutte'yi kollarını açarak karşıladı" başlığıyla verdiği haberde, ikili ilişkilerdeki gerilimin geride kaldığını vurguladı.

Rutte'nin, Türkiye'yi, "hem siyasi hem de askeri açıdan önemli bir NATO müttefiki olarak nitelendirdiğini" belirten gazeteye göre, Hollanda Başbakanı, Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'ne saygılı tutumundan da övgüyle söz etti.

Rutte'nin, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler konusunda, "Dünyada bu kadar çok mülteciyi kabul eden başka bir ülke yok" sözlerine de yer veren De Telegraaf, ziyarette, iki ülke ilişkileri konusunda da sıcak mesajlar verildiğini aktardı.

Hollanda'nın, 27,5 milyar Dolar ile Türkiye'deki en büyük dış yatırımcı olduğunun altını çizen gazete, geçen yılki ticaret hacminin yüzde 30 artarak 11 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Gazete, Erdoğan'ın, Türkiye ile Hollanda arasındaki "muazzam ticaretten" söz ettiğine belirterek, Cumhurbaşkanı'nın, "2016 yılında belirlediğimiz 10 milyar dolarlık hedefi de aştık. Yeni hedefimiz 20 milyar dolar" sözlerine yer verdi.

De Telegraaf, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hollanda ile işbirliğini her alanda arttırmak istediklerini söylediğini de aktardı.

RUTTE, TÜRKİYE İLE DAHA İYİ İLİŞKİLER İSTİYOR

Hollanda'nın en büyük haber portalı Nu.nl, Ankara ziyaretini, "Rutte, Türkiye ile daha iyi ilişkiler istiyor" başlığıyla duyurdu:

"Rutte, Hollanda ve Türkiye arasındaki zorlu ilişkiyi yeniden başlatmak istiyor. Rutte'ye göre Türkiye ile ilişkilere pragmatik olarak bakılmalıdır. Yıllar sonra ilk kez Türkiye'nin başkenti Ankara'ya giden başbakan, 'İlişkilerimiz her zaman özel olarak kalacak' dedi."

Haber portalı, Hollanda Başbakanı'nın, "Türkiye, NATO içinde önemli bir ortaktır. Ülke, NATO'nun güneydoğu kanadının savunması için büyük önem taşıyor. Ayrıca Hollanda ile Türkiye arasındaki ticari bağlar çok güçlü" dediğini de aktardı.

Haberde, NATO zirvesi sonrası Erdoğan ve Rutte'nin yeniden bir araya geleceği de vurgulandı.

"KİLİT ROL OYNUYOR: BU KONUDA BİR ŞEYLER YAPABİLECEK TEK ÜLKE TÜRKİYE"

Ulusal gazetelerden Algememeen Dagblad (AD) da, ziyaretin en önemli noktasının, Erdoğan'ın Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk rolü olduğuna vurgu yaptı.

Ziyaret öncesi gazeteye konuşan uzmanlara göre, Türkiye - Hollanda ilişkilerindeki gerilimin bir anda ortadan kalkmayacağı düşünülürken, Ukrayna'daki savaşın her şeyi değiştirdiğinin altını çizdi.

Gazete, Ukrayna'ya insansız hava araçları temin eden Türkiye'nin, bir yandan da hem Rusya hem de Kiev yönetimi ile iyi ilişkileri nedeniyle "kilit rol" oynadığına dikkati çekti.

AD'ye konuşan Türkiye uzmanı Nienke van Heukelingen, "Türkiye muhtemelen bu konuda bir şeyler yapabilecek tek NATO ülkesidir. Bu, Erdoğan'ı Hollanda için de önemli kılıyor. Türkiye, gerilimi düşürme girişimleri için en iyi referanslara sahip. Erdoğan da bu rolü üstlenmeye çalışıyor ama Putin'in izin verdiği kadar ileri gidebilir" dedi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 80
  • Korkutbey 2 yıl önce Şikayet Et
    Çıkarcı sömürgeci abidesi ülkelerden Hollanda'nin Türk düşmanı Rutte'si de hizaye geldi.Güçlü olursanız hepsi ayağınıza gelir,paranız çoksa seve seve köleniz de olurlar.Allah sana saglık sihhat ve uzun ömür versin Reis.Allah başarılarını daim etsin.Senin eserin bunlar...
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ikiyüzlü hollanda türkiyeyi kandrmaya calisiyor mültecileri türkiye ye yigdilar nato caresiz türkiye kurtaracak tek ülke öylemi alcaklarin amaci türkiye yi rusya ile savastirmak kendileri refah icinde yasiyacak türkiye 1 dünya savasinda yapilan hataya düsmemeli bir daha rusya ile savas istemiyoruz bati savassin amaclari türliyeyi yipratip bölmek yönetmek
    Cevapla
  • tunctunc 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdogana yaz ba$langici inspeksiyona gelmi$´yani yaglama yikama falan.
    Cevapla
  • aaa 2 yıl önce Şikayet Et
    nedense bu iyimser konusmalari hic inanmiyorum su uyur dusman uyumaz o yuzden her zaman gorumuz acik olmali dusmanlik yapacak olanlara karsi
    Cevapla
  • gurbetchi 2 yıl önce Şikayet Et
    bu zalimler ac kalinca cok korkarlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kızıldeniz'de gerilim had safhada: ABD uçağı havada imha edildi!
Fidan ile Şara, Esed ve Arakçi’nin 19 gün önce görüştüğü yerde bir arada