ABD'den skandal 'kürtaj' açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ülkede son dönemde yaşanan kürtaj tartışmalarının kadınların seçim haklarını ellerinden almaya yönelik olduğunu belirterek, "Ciddi risk altındayız." dedi.

ABD'den skandal 'kürtaj' açıklaması
ABD'den skandal 'kürtaj' açıklaması
GİRİŞ 09.05.2022 23:41 GÜNCELLEME 09.05.2022 23:41

Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, Yüksek Mahkemenin kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan yaklaşık 50 yıllık kararı bozmaya hazırlanması ve bu konudaki tartışmaları değerlendirdi.

Ülkedeki birçok Cumhuriyetçi ismin kürtaj karşıtı tavırlar takındığına işaret eden Psaki, "Ciddi risk altındayız. Birçok kişi, kadınların seçim hakkını ellerinden almaktan bahsediyor." yorumunda bulundu.

Psaki, kürtajı "anayasal hak" olarak tanıyan kararın kanunlaşmasına yönelik Demokratların çabalarına da dikkati çekerek, "Kongre, bu yasayı onaylarsa Başkan Joe Biden da onaylar." dedi.

YÜKSEK MAHKEME, KÜRTAJ HAKKINI KORUYAN YASAYI KALDIRMAYA HAZIRLANIYOR

Amerikan Politico haber sitesinin 2 Mayıs'ta yayımladığı karar taslağında, mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Yargıç Samuel Alito'nun kaleme aldığı taslak görüşte, 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden kararın açıkça yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiği belirtiliyor.

Sızdırılan taslak görüşte, Roe-Wade kararının "açıkça yanlış", "gerekçesinin son derece zayıf" ve "toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu" ifade ediliyor. Söz konusu metinde, "Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı" şeklindeki değerlendirmenin de yer aldığı belirtiliyor.

Mahkemenin, temmuz başında söz konusu kürtaj görüşünü açıklaması beklenirken, basına sızan belge, ABD medyasında geniş yankı buldu ve özellikle liberal kesim tepki çekti.

Başta ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi olmak üzere Demokratlar, söz konusu taslağa sert şekilde tepki gösterirken, Cumhuriyetçiler ise kürtajın ülke genelinde güvence altına alınması yerine her eyaletin kendisinin bu konuda karar vermesi gerektiğini savunuyor.

9 üyeli Yüksek Mahkemedeki 3 yargıcın liberal, 6 yargıcın muhafazakar eğilimlere sahip olduğu biliniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli Görüş camiasından Saadet'teki krize ağır yorum... Resmen 'bölünme' dediler
Elon Musk'ın "Avrupa ölüyor" paylaşımı olay olmuştu! İşte 2100'de ülke ülke nüfus sayısı!