Hırvatistan'dan Türkiye'ye İsveç desteği: Biz de çıkarlarımızı korumalıyız

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, İsveç'in, NATO üyeliği için Türkiye'nin taleplerini yerine getirmesi durumunda artık eskisi gibi bir ülke olmayacağını söyleyerek, "Biz de Türkiye gibi çıkarlarımızı korumalıyız" dedi.

Hırvatistan'dan Türkiye'ye İsveç desteği: Biz de çıkarlarımızı korumalıyız
Hırvatistan'dan Türkiye'ye İsveç desteği: Biz de çıkarlarımızı korumalıyız
GİRİŞ 18.05.2022 17:45 GÜNCELLEME 18.05.2022 18:35
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, basına yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliği sürecini ve Bosna Hersek'teki Hırvatların statüsünü değerlendirdi.

"TÜRKİYE'NİN HAKLI TALEPLERİ VAR"

Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliği konusunda haklı taleplerinin bulunduğunu belirterek bu durumun, İsveç'in üyeliğini zora soktuğunu ifade etti.

İsveç'in bu talepleri karşılayıp karşılayamayacağından emin olmadığını dile getiren Milanovic, "İsveç, Türkiye'nin isteklerini yerine getirirse artık eski İsveç olmayacak. NATO'ya girerse de eskisi gibi bir ülke olmayacak" dedi.

"TÜRKİYE İSVEÇ'İ DOST OLARAK GÖRMÜYOR"

Milanovic, "İsveç'in Türkiye'nin taleplerini karşılamanın 'itibarını' sarsacağını düşüneceğini, Türkiye'nin de taleplerinden kesinlikle vazgeçmeyeceğini" belirterek "Türkiye, kendisi için önemli olan şeyleri talep ediyor. İsveç'i dost görmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"BURADA ZARARA UĞRAYAN TARAF TÜRKİYE OLMAYACAK"

Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri konusunda sergilediği tutumun, "ciddi devletlerin" işleyişini ortaya koyduğuna işaret eden Milanovic, Hırvatistan'ın da Bosna Hersek'teki Hırvatların statüsü konusunda benzer bir tavır sergilemesi gerektiğini kaydetti.

"Bu, Hırvatların Bosna Hersek'teki durumunun tam aksine, Türk onurunun bir örneği. Bizler de kendi çıkarlarımız için mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullanan Zoran Milanovic, "Burada zarara uğrayan taraf, Türkiye olmayacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya Finlandiya ve İsveç ayarıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya Finlandiya ve İsveç ayarı

İsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli olduİsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli oldu

Türkiye, İsveç ve Finlandiya konusunda ilk veto hakkını kullandıTürkiye, İsveç ve Finlandiya konusunda ilk veto hakkını kullandı

İKİ ÜLKENİN ÜYELİĞİ HIRVATİSTAN'DA DA TARTIŞMA YARATTI

Hırvatistan'da Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği süreci, Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ve hükümet arasında tartışmaya neden olmuştu.

Milanovic, Hırvatistan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmalarını veto etmemek için tek şartlarının, Bosna Hersek'te bir sonuca bağlanamayan "seçim yasası reformunun" çözüme kavuşturulması olduğunu söylemişti.

Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic ise Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini veto etmenin, ülkenin uluslararası konumuna ve itibarına zarar vereceğini, bunun Bosna Hersek'teki Hırvatlara hiçbir faydasının olmayacağını dile getirmişti.

BOSNA HERSEK'TEKİ SEÇİM YASASI REFORMU MÜZAKERELERİ

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Avrupa Birliği (AB) delegasyonu eşliğinde başlatılan seçim yasası reformu müzakereleri sonuç alınamadan sonlanmıştı.

Bosna Hersek seçim yasası reformu görüşmelerine Bosna Hersekli siyasi parti temsilcileri, arabulucu olarak da AB Dış İlişkiler Dairesi (EEAS) Direktörü Angelina Eichhorst ve ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Michael Murphy katılmıştı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, bunun üzerine Dayton Barış Anlaşması'nın aslının anlaşılmadığını savunarak "Her üç milletin de kurucu ve eşit olduğunu kabul etmiyorlar, Hırvatların, Bosna Hersek devlet sistemindeki meşru temsilini kabul etmek istemiyorlar" ifadesini kullanmıştı.

Dodik, Dzaferovic'in istifa etmesini istediDodik, Dzaferovic'in istifa etmesini istedi

BOSNA HERSEK'TE SEÇİM REFORMU TALEBİ

Cumhurbaşkanlığının biri Boşnak, diğeri Hırvat halkından olmak üzere iki üyesi, Bosna Hersek Federasyonu'ndaki vatandaşlar tarafından, üçüncü üye Sırp Cumhuriyeti Entitesi'nde yaşayan vatandaşlar tarafından seçiliyor.

Son Devlet Başkanlığı Konseyi seçimlerinde Zeljko Komsic'e karşı kaybeden Dragan Covic, Komsic'in Bosna Hersek Federasyonu'ndaki Boşnakların oylarıyla seçildiğini iddia ederek ülkede yeni bir seçim reformu talebinde bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Sorumlusu
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 74
  • MİUS Kızıl Elma 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye şuan uyguladığı dış politika ile AB'yi içeriden bölmeye başladı..
    Cevapla
  • Alparslan bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato diye birsey zaten yok,nato sadece amerikanin cikarini koruyan bir yapi,nato zaten turkiye düşmanı,simdi turkiye bu zehirli yılanın kuyruğunu tutup agzina verecek,bakalim nato kendi kendini imha etmeyi basarabilecekmi,kaldiki fransa gibi ülkeler yeni bir nato ittifak kurmak istiyor...ve bunlarin yaninda hicbir güç abd de dahil rusyayı durduracak askeri kapasiteye sahip değil,bunu abd cok iyi bildiği için rusyayı kurban edilebilir ülkelerle yorma yıpratma tezgahi yapiyor.
    Cevapla
  • serat 2 yıl önce Şikayet Et
    herkes konuşuyor CHP susuyor . bir haber analiz yapar mısınız?
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aferim aferim
    Cevapla
  • Talip 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ulusal bağımsızlığı toprak bütünlüğü ulus devlet yapısını korumak zorundadır dış politikadaki nato direnişi ni başarmalı istediğini almalıdır..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öldü sandığı oğlunu 11 yıl sonra gördü! Sednaya hapishanesi acılı babanın umudu oldu
İsrail gözüne bu kez o ülkeyi kestirdi: Şiddetli Harekat başlatıyoruz