NATO'dan Türkiye açıklaması: Üç ülkeyle Brüksel'de görüşecek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi için üç ülkenin yetkilileriyle Brüksel’de görüşeceğini açıkladı

NATO'dan Türkiye açıklaması: Üç ülkeyle Brüksel'de görüşecek
NATO'dan Türkiye açıklaması: Üç ülkeyle Brüksel'de görüşecek
GİRİŞ 01.06.2022 18:27 GÜNCELLEME 01.06.2022 19:54
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir NATO ortağı olduğunu ve tüm NATO üyelerinin Türkiye'nin PKK tehdidi dahil kaygılarını görüşmek üzere masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD'nin başkenti Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Stoltenberg, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sınırlarında NATO’nun etkisinin azalmasını istediğini fakat Ukrayna’yı işgale kalkışması ile kendi sınırlarında daha çok NATO askeri gördüğünü, ittifak üyelerinin sayısının da artacağını belirtti. Finlandiya ve İsveç’in bu nedenle ittifaka katılmaya karar verdiğini aktaran Stoltenberg bu iki ülkenin NATO'yu güçlendireceğini söyledi.

İsveç'ten peş peşe açıklama: Cevabını doğrudan Türkiye'ye vereceğizİsveç'ten peş peşe açıklama: Cevabını doğrudan Türkiye'ye vereceğiz

Christoph Heusgen: Türkiye'yle krizi çözmeliyiz, yoksa bu Putin için zafer olurChristoph Heusgen: Türkiye'yle krizi çözmeliyiz, yoksa bu Putin için zafer olur

Başkan Erdoğan'dan NATO üyeliği açıklaması: İsveç ve Finlandiya mesajı!Başkan Erdoğan'dan NATO üyeliği açıklaması: İsveç ve Finlandiya mesajı!

ÜÇ ÜLKE LİDERLERİ BRÜKSEL'DE BİR ARAYA GELECEK

Türkiye’nin bu iki ülkeye yönelik kaygılarına değinen Stoltenberg, "Tüm müttefiklerimizin güvenlik kaygılarını gidermemiz gerekir ve burada birlik içinde bir yol bulacağımıza eminim. Bu noktada, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç liderleri ile yakın temas içindeyim ve üç ülkenin üst düzey yetkililerini önümüzdeki günlerde Brüksel'de bir araya getireceğim.” dedi.

Stoltenberg ayrıca Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve tüm NATO üyelerinin, PKK tehdidi dahil Türkiye'nin kaygılarını görüşmek üzere masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

Bu konuda ilerleme kaydedeceklerini umduklarını belirten Stoltenberg şöyle konuştu:

"Niyetim bunu NATO Zirvesi'nden önce çözmektir. İlerleme kaydetmek için aynı zamanda 30 NATO üyesinin mutabık kalması gerektiğini, Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’nin belirttiği kaygıları gidermek üzere masaya oturmaya hazır olması gerektiğini biliyorum. Tüm NATO müttefikleri Türkiye’nin PKK tehdidi dahil tüm kaygılarının giderilmesi için masaya oturmaya hazır."

Stoltenberg, Türkiye’nin terör örgütü PKK konusundaki kaygılarını ciddiye aldıklarını söyleyerek "Türkiye kadar terör saldırılarına maruz kalan başka bir NATO ülkesi olmadığını biliyoruz. Türkiye önemli bir ortak, sadece stratejik konumu ve Rusya ile komşu olması ile değil aynı zamanda DEAŞ ile mücadelemizde önemliydi, bir Karadeniz ülkesi olarak Rusya’ya coğrafi olarak yakın olması bakımından da önemli müttefik.” diye konuştu.

Blinken ise NATO içerisinde Finlandiya ve İsveç’in ittifaka alınması konusunda güçlü bir konsensüs olduğunu ve bu süreçte ilerleme kaydedebileceklerinden emin olduğunu söyledi.

NATO içerisinde bir müttefikin kaygıları söz konusu olduğunda bunların giderilmesi gerektiğinin altını çizen Blinken, "Türkiye ile uzun dönemli devam eden savunma ilişkimiz var. NATO ortağı olarak geçmişte olduğu gibi, şimdi devam ettiği gibi gelecekte de ilişkimiz devam edecek. Sorunlar çıktıkça bunları çözmeye çalışacağız." dedi.

KAYNAK: HABER7, AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 80
  • Aydin 2 yıl önce Şikayet Et
    Görüşmeye gerek yok. Domuz derisinden post,bu İSLÂM ve TÜRKİYE düşmanlarından dost olmaz.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Üc ülke arasinda almanya fransa yunanistan varmi enbüyük ülkeme düsman bunlar tabi O ingilizleride gözden kacirmayin sakin ha
    Cevapla
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğer nato gerçekten bir savunma ve güvenlik için ortaklık örgütüyse, terör başta olmak üzere Türkiye'nin tüm güvenlik isteklerine yazılı güvence verilmelidir. Teröre destek verenlerle, ambargolarla savunmasını ve ekonomisini zayıflatanlarla, Türkiye'ye ve türk milletine düşmanlık yapanlarla ortak güvenlik kurulması mümkün değildir. Çok kutuplu bir dünyada böyle bir örgüte ihtiyaç' ta yoktur.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hep Yunan Ametikan Fransız Alman Avrupa kehine karar veriliyor yardım etmedikleri gibi düşman terörist yetiştirip gönderiyor ve muhalefete teröristlere destek çıkıyor direk söylüyorlar bu nasıl dostluk müttefiklik mi düşmanlık mı hep kendi ülkelerini ve Yunanistan a destek Yunanistan hem kötülük yapıyor hem de kendini suçsuz gösteriyor bizim muhalefet gibi her sorun kendilerinde
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyi Görüşecekler!.. Çözüm gayet basit ; İsveç ve Finlandiya Pkk ve Fetö ile Tüm ilişkilerini kesecekler!, pkk'lı ve Fetöcü Teroristleri iade edecekler.Nokta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyeden skandal! Kentsel dönüşüm yerine milyarlık vurgun!
Kızıldeniz'de gerilim had safhada: ABD uçağı havada imha edildi!