BM, Myanmar askeri yönetiminin idam kararına tepki gösterdi
BM, Myanmar'da askeri darbeyle yönetimi ele geçiren ordunun, Terörle Mücadele Yasasını ihlal etmekten suçlu bulunan 4 kişi hakkındaki idam cezasını infaz etme kararına tepki gösterdi.
BM uzmanlarından yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) eski milletvekili ve 1988'de ordunun kontrolündeki Ne Win hükümetine karşı başlatılan ayaklanmanın öncü isimlerinden Kyaw Min Yu, bir diğer eski NLD milletvekili Phyo Zeyar Thaw ve darbe karşıtı eylemlere katılan 2 protestocunun idam cezalarının uygulanmasına yönelik Myanmar askeri yönetiminin 3 Haziran'da aldığı karar değerlendirildi.
Uluslararası baskı yapılmadığı takdirde bu infaz kararının, Myanmar ordusunun yapacağı hukuksuzlukların sadece bir başlangıcı olacağı vurgulanarak "Gayrimeşru askeri yönetim, demokrasi yanlısı aktivistleri darağacına göndermeye hazırlarken, insan haklarını hiçe saydığına dair uluslararası camiaya deliller göstermektedir. Yasa dışı askeri yönetimin yasa dışı mahkemelerinde alınan bu infaz kararları, Myanmar halkında korku uyandırmaya yönelik boş çabalardır." ifadeleri kullanıldı.
BM GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELERİNE ÇAĞRI
Myanmar ordusuna ciddi yaptırımlar uygulanmazsa askeri yönetimin daha fazla idam cezasını onaylayacağı uyarısı yapılırken, "Uluslararası camia, özellikle BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, bu eylemlerin cezasız kalmayacağını göstermeli ve Myanmar ordusunun para, mühimmat ve meşruluğunu hedef almak için daha fazlasını yapmalı." çağrısı iletildi.
Söz konusu infaz kararlarının, askeri yönetimin kendilerine muhalefet edenleri kovuşturmak için her türlü yönteme başvuracağının bir göstergesi olduğu belirtildi ve "Dünya bu infaz kararlarının, Myanmar ordusunun neredeyse her gün sivilleri katlettiği bir ortamda alındığını unutmamalı. Ordu şimdiye kadar çok sayıda sivili katletti, protestocuları hedef aldı, sivil yerleşimlere hava saldırıları düzenledi ve gözaltına aldığı bazı protestocuları işkenceyle öldürdü." açıklaması yapıldı.
Uzmanların açıklamasında Myanmar'da bugünün şartlarında adil bir yargılama süreci olamayacağının altı çizilerek, idam cezasına çarptırılan 4 kişiye herhangi bir hukuki danışmanlık hakkı tanınmadığı bilgisi paylaşıldı.