Avrupa Birliği Komisyonu'ndan son dakika Ukrayna ve Moldova kararı
Son dakika... AB Komisyonu, Ukrayna gibi Moldova'ya da "aday ülke" statüsü verilmesini, Gürcistan'ın adaylık statüsünün ise daha sonra yeniden değerlendirilmesini istedi.
Gelen son dakika haberine göre; Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın nihai olarak AB üyesi olabilmesi için, bu ülkeye aday ülke statüsü verilmesini desteklediklerini belirtti.
Avrupalı liderlerden Ukrayna’nın AB üyeliğine destek
Macron'a göre Zelenskiy bir noktadan sonra Rusya ile
AB'nin yürütme kolunun tavsiyesi; 27 ulustan oluşan bloğun liderleri tarafından önümüzdeki hafta Brüksel'de yapılacak bir zirvede masaya yatırılacak.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Ukrayna ve Moldova'nın AB'ye katılım müzakerelerini başlatabilmesi için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın adaylık başvurularıyla ilgili Komisyon'un görüşünü açıkladı.
"Aday ülke" statüsü verilmesi yönündeki görüşlerin Kopenhag kriterleri ve "liyakat temelinde" alındığını belirten von der Leyen, bu ülkelerin önünde yapması gereken birçok reform bulunduğunu hatırlattı.
Von der Leyen, Ukrayna hakkında konuşurken özellikle hukukun üstünlüğü, yargı, yolsuzlukla mücadele, ülkedeki "oligarklaşma", temel haklar gibi alanlardaki reformlara vurgu yaptı.
Von der Leyen, "Ukrayna AB perspektifini, aday ülke olmayı hak ediyor. Birçok iş yapıldı ancak yapılması gereken de çok iş var." dedi.
Ukrayna'nın savaştan önce AB adaylığı yolunda ilerlemeye başladığını hatırlatan von der Leyen, ülkenin AB müktesebatının yaklaşık yüzde 70'ini şimdiden uyguladığını, Avrupa'nın standartları ve değerleriyle uyuştuğunu söyledi.
- AB LİDERLERI HAFTAYA DEĞERLENDİRECEK
AB Komisyonunun görüşü, 23-24 Haziran'da düzenlenecek AB Liderler Zirvesinde üye ülkelerin oluşturduğu AB Konseyine sunulacak. Aday ülke statüsünün verilmesi için üye ülkelerin tamamının onay vermesi gerekecek.
Ukrayna, AB'ye adaylık başvurusunu 28 Şubat 2022'de, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022'de yapmıştı. AB Konseyi, 7 Mart'ta AB Komisyonunu görüşünü sunmaya davet etmişti.
Adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar sürecek AB'ye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra koşulların yerine getirilmesi şartıyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor.
- MOLDOVA'YA DA ADAYLIK STATÜSÜ
Von der leyen, Moldova için de Ukrayna gibi "aday ülke" statüsü verilmesini istedi.
Moldova'nın ekonomi ve kamu yönetimi gibi alanlarda yapması gereken çok iş bulunduğunu belirten von der Leyen, ülkenin yakın geçmişte reformlar için önemli adımlar attığını ancak gelecek dönemde bir dizi önemli reforma imza atması gerektiğini aktardı.
Von der Leyen, "Ülkenin liderlerinin bu yönde ilerlediklerini göz önünde bulundurursak Moldova'nın gereksinimleri karşılama potansiyeli bulunduğuna inanıyoruz." diye konuştu.
SAVAŞIN MOLDOVA’YA TAŞACAĞI ENDİŞESİ DEVAM EDİYOR
Öte yandan, savaş nedeniyle Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kalan göçmenlere sınırlarını açan Moldova, Ukrayna'ya yönelik saldırılardan sonra Avrupa Birliği'ne katılmak için başvuruda bulunmuştu.
- HER AN PATLAMAYA HAZIR DİNYESTER SORUNU
Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Moldova'ya olası etkisi için şu ifadeleri kullanmıştı:
Dinyester Yanı Bölgesi ve genel olarak Moldova’da yaşananlar, birçok açıdan Ukrayna krizini anımsatıyor. Ayrılıkçı bölgenin mevcudiyetinin yanı sıra Rus yetkilileri, sıkça Moldova’daki Rus nüfusun baskı altında olduğunu ileri sürüyor. Ukrayna’daki “Polonya” rolünü ise burada tarihi ve siyasi sebeplerden ötürü “Romanya” üstlendi. İki mesele arasında başka benzerlikler de bulunuyor. Moldova’nın Ukrayna’dan en büyük farkı ise hem orduya (Moldova ordusu yalnızca 6 bin askerden oluşuyor) hem de askeri teknolojilere sahip olmaması.
- GÜRCİSTAN'A ADAYLIK STATÜSÜ GÖRÜNMÜYOR
AB Komisyonunun Gürcistan'ın adaylık başvurusu hakkındaki görüşü ise Ukrayna ve Moldova'dan farklı oldu.
Gürcistan'a AB perspektifi verilmesini isteyen von der Leyen, bu ülkenin "aday ülke" statüsü hakkındaki değerlendirmenin daha sonra yapılmasını tavsiye etti.
Von der Leyen, "Ülke şimdi yapısal reformlar ve AB yolu için kesin bir yol belirlemek üzere siyasi olarak bir araya gelmeli." ifadesini kullandı.
-
Hasan SGK Emekli 2 yıl önce Şikayet EtBirgün kukla yönetimler ile sömürdüğünüz milletler kendi liderlerini çıkarıp sizin boyunuzun ölçüsünü alacaklar.Sizden önceki firavunların akıbetini mutlaka sizlerde yaşayacaksınız.Beğen
-
Hasan SGK Emekli 2 yıl önce Şikayet EtAB değil Hıristiyan kulübü daha doğru.Birgün sizinde teknolojinizi alt edecek bir teknoloji mutlaka sömürdüğünüz coğrafyalardan doğacaktır.O dik burunlarınızın yerlerde süründüğü günleri İnşaallah göreceğimiz günler çok yakındır.Beğen
-
mert 2 yıl önce Şikayet Etinsaallah Putin KIRIMA yaptigi gibi yaparda o zaman görürler ABBeğen Toplam 1 beğeni
-
Dursun 2 yıl önce Şikayet EtRusyanın etrafını sardı Rusyaya ukraynayı vurdurdu Türkiye nin etrafını sarmaya başladı Yunanistanı vurduracak bize oyun buBeğen Toplam 7 beğeni
-
Osman 2 yıl önce Şikayet Etbu savaşta rusyanın yanında olmalıyız rusya bize abd abden daha yakınBeğen Toplam 3 beğeni