Apple'ın popüler birçok uygulaması artık iPhone'da yer almayabilir

Avrupa Birliği ve ABD'de son yıllarda özellikle Microsoft, Apple ve Google gibi teknoloji devleri için antitröst çalışmalarına hız verildi. ABD Kongresi'nde bu kapsamda hazırlanan iki yasa tasarısı onaylanırsa Apple büyük bir darbe alacak.

Apple'ın popüler birçok uygulaması artık iPhone'da yer almayabilir
Apple'ın popüler birçok uygulaması artık iPhone'da yer almayabilir
GİRİŞ 28.07.2022 11:30 GÜNCELLEME 28.07.2022 11:43

Birçok teknoloji devinin gücü ve pazar hakimiyeti nedeniyle tüm dünyada endişeler artıyor. Özellikle Avrupa Birliği ve ABD'de Microsoft, Google, Apple ve Meta gibi devler sık sık antitröst soruşturmalarıyla karşı kaşıya kalıyor. Bir yandan da ülkelerin yasama organları bu devlere karşı yeni yasalar üzerinde çalışıyor.

Bu kapsamda ABD Kongresi'nde her biri farklı sorunları ele alan birden fazla antitröst yasa tasarısı üzerinde çalışılıyor. Bunlardan ikisi ise oylamaya hazır hale geldi.

Bu tasarılardan bir tanesi Seçim ve İnovasyon Çevrim içi Yasası. İlgili yasa tasarısı aynı platformda rakip ürünler olmasına rağmen kullanıcıların tercihine sunulmadan kendi ürünlerini kullandırmaya zorlayan şirketlere yönelik.

Diğer tasarı ise Açık Uygulama Pazarları Yasası. Bu tasarı yasalaşırsa Apple ve Google kendi uygulama mağazalarında avantaj sağlamak amacıyla işlem yapamayacak. Yasa tasarısındaki kritik maddeler ise şu şekilde:

  • Rakip uygulama mağazalarına iPhone'larda ve Android telefonlarda izin verilecek
  • Tüketiciler hangi uygulama mağazası uygulamasını indireceklerini seçer
  • Tüketiciler varsayılan uygulamalarını kendi seçer

İKİ YASA TASARISINI ABD KONGRESİ ONAYLARSA iPHONE'LARA APP STORE DIŞINDAN DA UYGULAMA YÜKLENEBİLECEK

Yasa tasarılarına göre Apple artık iPhone ve iPad'lere Safari, Apple Music, Fotoğraflar ve Apple Maps gibi kendi popüler uygulamalarını önceden yükleyemeyecek. Bunun yerine kullanıcıya hangi uygulamayı kullanmak istediğini soracak. 

Yukarıdaki görsel Apple'ın yeni yasa sonrasında bunu nasıl yapacağı ile ilgili genel bir fikir sunması amacıyla Blomberg tarafından hazırlandı.

Bunun dışında, Apple App Store dışından iPhone ve iPad'lere artık uygulama yüklemek mümkün olacak. Apple geliştiricilerden yıllık abonelik ücretinin yanında ayrıca uygulamadan elde edilen gelirin yüzde 30'unu komisyon olarak alması nedeniyle sık sık eleştiriliyor.

Apple başta olmak üzere birçok teknoloji devi bu yasa tasarılarına karşı çıkıyor. Ancak bu iki tasarının ABD kongresinde onaylanma ihtimali oldukça yüksek.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Resmen onaylandı! İşte Gazze'deki ateşkesin ilk aşaması
İzmir'de devlet okulunda şampanya patlattılar