Çin'den Tayvan liderine: Ulusal davaya ihanet ettin

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti nedeniyle adadaki hükümetin lideri Tsai Ing-wen'i "ulusal davaya ihanet" etmekle suçlayarak, "Çin egemenliğini ihlal eden cezasını bulacaktır" dedi.

GİRİŞ 04.08.2022 08:39 GÜNCELLEME 04.08.2022 09:14
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Çin ajansı Xinhua'nın haberine göre, Bakan Vang Yi, ASEAN-Çin Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Kamboçya'da, ABD ile Çin arasında gerilime yol açan ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"TEK ÇİN DAVASINA İHANET EDİYORSUN"

ABD'nin "demokrasi" bahanesiyle Çin'in egemenliğini ihlal eden kötü niyetli eylemler içinde olduğunu ifade eden Vang, "Tsai Ing-wen'in temsil ettiği, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçler, ABD'nin kuyruğuna takılarak büyük (Çin) ulusal davasının haklılığına ihanet ediyor" dedi.

"EGEMENLİĞE İHANET EDEN CEZASINI BULACAKTIR"

Vang, söz konusu eylemlerin uluslararası mutabakatı bozamayacağını, Tayvan'ın ana karaya dönüşüne yönelik tarihsel eğilimi değiştiremeyeceğini vurgulayarak, "Ateşle oynayanın sonu iyi olmaz. Çin'in egemenliğini ihlal eden cezasını bulacaktır" dedi.

ÇİN TATBİKAT BAŞLATTI

Pelosi'nin, Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'ı ziyaretine Pekin'in cevabı abluka niteliğinde tatbikat oldu. Çin ordusu, Tayvan çevresindeki altı noktada beş günlük tatbikata başladı. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen askeri tehditlerle geri adım atmayacaklarını söyledi.

Başlatılan tatbikattan ilk görüntüler

Başlatılan tatbikattan ilk görüntüler

ÇİN SERT MESAJLAR YAYIMLAMIŞTI

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının önceki gün Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Dışişleri Bakanlığı, gece saatlerinde ABD'nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns'ü çağırarak ziyarete dair rahatsızlığını iletmişti.

PEOLOSİ'NİN ZİYARETİ VE ÖNE ÇIKAN "DEMOKRASİ" MESAJLARI

Pelosi'nin ziyaretinde "demokrasinin korunması ve savunulması" mesajları öne çıkmıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı, Tayvan lideri ile görüşmesinde, "ABD'nin Tayvan ile dayanışması hayatidir. Tayvan'da ve dünyanın geri kalanında demokrasiyi koruma kararlılığımız değişmemiştir. Ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'a destek sözünü terk etmediğini açıkça göstermiştir" ifadelerini kullanmıştı.

82 yaşındaki Pelosi'nin ilkin nisan ayında yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Pelosi Tayvan'dan ayrıldıPelosi Tayvan'dan ayrıldı

Tayvan'dan Çin'i kızdıracak hareket: Pelosi'ye 'Şeref Madalyası' verdilerTayvan'dan Çin'i kızdıracak hareket: Pelosi'ye 'Şeref Madalyası' verdiler

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 92
  • zalim herifler 2 yıl önce Şikayet Et
    davan batsin budaperes put peres kafir kizil kafir cin
    Cevapla
  • Sabri 2 yıl önce Şikayet Et
    Komunist Çin- Nazileri gibi totaliter rejimler " "appeasement policy" yanı yatıştırma siyaseti asla yürümez! Tarihte En büyük örnek Ingiltere eski Başbakını Neville Chambarlain (Çekoslovakya konusu) Nazi Hitleri karşı başarısız "appeasement policy" (Munich agreement) yatıştırma siyaseti! Tayvanı Çini Teslim etmek barış getirmez tam aksine Çini dahada azdırır yatıştırmaz! Tayvanı Çine yedirmeyeceğiz! Tarihte Göktürkler Lideri Bilge Kağan yazdırdığı Orhun Abideleri yazılar bizleri ve bütün dünyayı Çin tehlikesinden uyarıyor! ABD ve Müttefikleri her zaman için Asya-Pasifik Bölgesinde olası bir Çin saldırısı ve tehdidine karşı hazır olması gerekiyor!
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Tayvan da kaşınıyor. Ha amerika ha çin. Kırk katır mı kırk satır mı hesabı. Bu işin ehven-i şer yanı yok.
    Cevapla
  • Sabri 2 yıl önce Şikayet Et
    Komunist Çin- Nazileri gibi totaliter rejimler "appeasement policy" yanı yatıştırma siyaseti asla yürümez. Alman papaz Martin Niemöller Şiiri! Naziler Önce sosyalistler için geldiler ve ben sesimi çıkarmadım. Çünkü sosyalist değildim. Sonra sendikacılar için geldiler ve ben sesimi çıkarmadım. Çünkü sendikacı değildim. Sonra Yahudiler için geldiler ve ben sesimi çıkarmadım. Çünkü ben Yahudi değildim. Sonra benim için geldiler ve benim adıma konuşacak kimse kalmadı. Çinden endişeliyiz ABD ve müttefiklerin arkasındayız! Tayvanı sahip çıkmamız gerek Tayvan giderse Güney Kore, Japonya, Filipinler, vesaire gider! Çin-Nazilerin (Xinjiang Police Files) biliyoruz
    Cevapla
  • Ömer Bey 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika şeytaninin amaci dunyayi yapay bir kıtlığa sürüklemek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eğer dünyayı tek bir lider yönetseydi, kim olurdu? İşte Başkan Erdoğan'ın sırası...
Kerem Aktürkoğlu'nu sinirlendiren Galatasaray paylaşımı! Cevap verdi