Çin füzeleri Tayvan karasularına düştü

Tayvan, karasuları olarak nitelediği bölgeye, Çin ordusunun adayı çevreleyen tatbikatları sırasında fırlattığı bazı füzelerin düştüğünü duyurdu.

GİRİŞ 04.08.2022 12:45 GÜNCELLEME 04.08.2022 13:35
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin başta olmak üzere kalabalık bir heyetle Tayvan'a gitti. Hem bu ziyaret öncesi hem de ziyaret devam ederken Pekin cephesinden sert açıklamalar geldi. Tayvan'ın karşısındaki Fujian bölgesine askeri yığınak yapıldı. Bu sabah ise; daha önceden Güney Çin Denizi'nde yapılacağı ilan edilen tatbikat başlatıldı.

Çin'den Tayvan liderine: Ulusal davaya ihanet ettinÇin'den Tayvan liderine: Ulusal davaya ihanet ettin

Çin ordusu harekete geçti! Ablukaya alındıÇin ordusu harekete geçti! Ablukaya alındı

FÜZELER TAYVAN KARASULARINA DÜŞTÜ

Pelosi Tayvan'dan ayrıldı ama gerginlik devam ediyor. Tatbikattan görüntüler gelirken; Çin ordusu bölgede balistik füze denemesi yaptı.

Tayvan da karasuları olarak nitelediği bölgeye, Çin ordusunun adayı çevreleyen tatbikatları sırasında fırlattığı bazı füzelerin düştüğünü duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Çin ordusunun öğle saatlerinde ateşlediği çok sayıda Donfeng güdümlü füzesinin Ada'nın kuzeydoğu ve güneybatısındaki bölgelere düştüğü" belirtildi.

"SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREYE GİRDİ"

Açıklamada, "Tayvan silahlı kuvvetlerinin izleme ve keşif araçlarıyla durumu tespit ettiği, savunma sistemlerini devreye soktuğu" kaydedildi.

TATBİKATLAR 7 AĞUSTOS'A KADAR SÜRECEK

Çin'in Tayvan'ı adeta ablukaya alan tabikatları, 7 Ağustos'a kadar sürecek.

Çin'in Tayvan'ı çevreleyen tatbikatlarının koordinatları

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

KAYNAK: HABER7, AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 11
  • akıl&fikir 2 yıl önce Şikayet Et
    Çini savunan ileri zekalı kosovalı, tayvan diye bir ülke var, o zaman bizde kosova diye bir ülke yoktur ve sırbistanın bir parçasıdırmı diyelim. Çinin yıkılışını parçalara ayrılışını ve uygur müslümanlarının bağımsızlığını görürüz inşALLAH
    Cevapla
  • Bilgin 2 yıl önce Şikayet Et
    Aslında çin halk cumhuriyeti bir Tayvan ama ÇHC komünist hükümeti işgalci hükümettir.
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısta aynısı olsa bizde aynını yaparız. çin haklı kardeşim kimse dibimde rota çizemez bana. kafir abd ingiliz terörirst devletleri dünyayı karıştırıyor.bize de yunan itlerini takacaklar uyarıyoruz dümdüz eder VİYANA ya dayanırız
    Cevapla
  • keamu 2 yıl önce Şikayet Et
    Savaş olursa çip üretiminde yavaşlama olacağı için bütün dünyada çip krizi olur. Bu içinde çip olan bütün ürünlerin fiyatının olağan üstü artması demek. Bilgisaraydan arabaya herşeyi etkiler. Yani kısacası arkadaşlar, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, diyemiyoruz. Çünkü şu dünyada herşey birbirine bağlı..
    Cevapla
  • erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    tayvan abd güvenme onlar fitneciler sizi birbirinize kırdırıyorlar
    Cevapla
  • Bilgin 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayır yıllardır zaten birbirleri ile gerginlik içerisindeydiler. Nedeni 1949 yılında Sovyet destekli işgalci hain çin sosyalist hükümetinin çini işgal etmesinden sonra tayvan Çinlileri dediğimiz normalde Çinli olan yine aynı çinliler Tayvan adasına kaçıp orada de facto başkenti Taipei olarak belirleyerek Çin Cumhuriyeti hükümetini orada kurdular. ÇHC orayı da almak istediği için çatışma olasılığı pamuk ipliği misali.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Çinin boş balan ülke olduğunu herkes anladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da sahte içkiden 2 günde 19 kişi öldü! Büyük kabus, Vali kararı duyurdu...
Suriye'ye dönmek için 1 milyar dolar ödeme yaptı! Türkiye de listede iddiası...