Çin'den Pelosi'ye yaptırım uygulama kararı
Çin Dışişleri Bakanlığı, Asya turu kapsamında Tayvan'a resmi ziyaret gerçekleştiren ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ailesine yaptırım uygulandığını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Asya turu kapsamında Tayvan'a resmi ziyaret gerçekleştiren ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye yaptırım uygulandığını açıkladı.
Söz konusu yaptırımların Pelosi'nin aile üyelerini de hedef aldığı kaydedilirken, yaptırımlarının detayı hakkında bilgi verilmedi:
"Çin, Pelosi'nin kötü niyetli provokasyonuna yanıt olarak, O'na ve aile üyelerine yasalar uyarınca yaptırım uygulama kararı almıştır."
"EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLDİ"
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; bu ziyaretle Çin'in içişlerine ciddi şekilde müdahale edildiği, Çin'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün baltalandığı belirtildi:
"ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in ciddi endişelerini ve sert itirazlarını hiçe sayarak Tayvan'a gitmekte ısrar etti. Ziyaretle Çin'in içişlerine müdahalede bulunuldu, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verildi, 'Tek Çin' ilkesi ciddi şekilde çiğnenerek Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturuldu."
"YAPTIRIMLAR SEMBOLİK" MESAJI
Haberi Twitter hesabından yorumlayan bazı yabancı gazeteciler; yaptırım kararının "sembolik" olduğunu, bir anlam ifade etmediğini söyledi.
"TAYVAN'IN İZOLE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"
Asya turu kapsamında Japonya'ya da giden 82 yaşındaki Pelosi, Japonya Başbakan Fumio Kishida ile yaptığı görüşmenin ardından, "ABD, Çin'in Tayvan'ı izole etmesine izin vermeyecek" dedi.
NİSAN AYINDA PLANLANAN ZİYARET ERTELENMİŞTİ
Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.
ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.
Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
-
Dağdelenoğlu 2 yıl önce Şikayet EtPelosi tıpkı Çinin hava sahasını deldiği gibi, bu yaptırımları da deler.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Yalçın 2 yıl önce Şikayet EtÇok güldüm looooo balon Çin kınamanın ötesine gidemezsin kedi köpek maması yiyen milletBeğen Toplam 2 beğeni
-
zafer 2 yıl önce Şikayet EtÇok tın. ABD battı sanki. Danışıklı dövüş bunlar. Üretim sınıra dayandı. Refah seviyesi sınıra dayandı. Çıkış yok uzat uzatabildiğin kadar. Gündemi değiştir. Yeni düzen kuruluncaya kadar devam.Beğen
-
osman güven 2 yıl önce Şikayet EtKomedi. Ne yaptırımı çin malı satmıycanızmı ailesine.Beğen