Myanmar’ın devrik lideri Suu Çii'ye 3 yıl hapis cezası verildi
Myanmar’da mahkeme, 1 Şubat 2021’de ordunun darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından gözaltına alınan ve tutukluluk hali devam eden devrik lider Aung San Suu Çii ve Avustralyalı ekonomist Sean Turnell'i üçer yıl hapis cezasına çarptırdı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ordunun kontrolündeki mahkemenin, devrik lider Aung San Suu Çii ve Avustralyalı ekonomist Sean Turnell'i resmi sırlar yasasını ihlal ettikleri gerekçesiyle üçer yıl hapis cezasına mahkum ettiğini söyledi.
Ayrıca Suu Çii'nin kabinesinden üç eski bakan da aynı suçlamadan üçer yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Sidney'deki Macquarie Üniversitesinde ekonomi alanında doçent olan 58 yaşındaki Turnell, ordunun yönetimi ele geçirmesiyle gözaltına alınmadan önce başkent Nepido'da Suu Çii'nin danışmanıydı.
Yaklaşık 20 aydır hapiste tutulan Turnell'in yattığı sürenin aldığı cezadan düşülüp düşülmeyeceği belirsizliğini koruyor.
175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor
Askeri mahkeme, bu zamana kadar 11 defa yolsuzluk suçlaması yöneltilen Suu Çii’nin yolsuzluk davasında ilk kararını nisanda açıklamıştı.
Suu Çii’nin, 600 bin dolar nakit ve altın rüşvet almakla suçlandığı yolsuzluk davasında, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirilmişti.
76 yaşındaki Suu Çii, bugüne kadar yasa dışı telsiz ithal etmek ve bulundurmak, halkı isyana teşvik etmek ve Kovid-19 kısıtlamalarını ihlalden 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Devrik lider Suu Çii, yargılandığı 4 farklı yolsuzluk ve seçimlerde sahtekarlık davalarından da suçlu bulunarak mevcut hapis cezalarına ek olarak 9 yıl daha hapis cezasına çarptırılmıştı.
Myanmar'da askeri mahkemenin verdiği 3 yıllık son cezayla birlikte Suu Çii toplam 23 yıl hapis cezasına çarptırılmış oldu.
Devrik lider, 5 yolsuzluk soruşturmasıyla daha karşı karşıya bulunuyor.
Suu Çii'nin, darbeyle başa geçen askeri yönetimin kendisine yönelttiği suçlamaların tümünden mahkum edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği ifade ediliyor.
Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.
Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde kişi de gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.
-
Fatih Kara 2 yıl önce Şikayet EtMyanmar denince akla Müslümanlığından dolayı katledilmiş bebekler ve mazlum siviller, Müslümanlara ait olduğu için yakılan evler. Göç yollarında dahi saldırı ve soyguna uğramış insanlar geliyor. Bu kişinin zulümdeki payı nedir?Beğen
-
Gencay Sarıyusuf 2 yıl önce Şikayet EtBu kadın daha fazlasını hak etti.Beğen
-
Hayvan sever 2 yıl önce Şikayet EtAllah o mazlumlara zulmeden ve zulmetmedigi halde hoşuna gidenlere hidayet versin hidayeti mümkün değilse lanet etsinBeğen Toplam 2 beğeni
-
Mahmut 2 yıl önce Şikayet EtAllah daha beter eder inşallahBeğen
-
Ademoğlu 2 yıl önce Şikayet Etmüslümanlara çok çektirdi inşaallah çok çeker, sonuç cehennemBeğen Toplam 4 beğeni