Macron'un sözleri NATO'yu karıştırdı: Yerden yere vurdular

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın nükleer saldırı yapması durumunda buna yanıt vermeyeceklerini açıkladı. Macron'un sözleri hem kendi ülkesinde hem de NATO'da sert tepkiye neden oldu.

Macron'un sözleri NATO'yu karıştırdı: Yerden yere vurdular
Macron'un sözleri NATO'yu karıştırdı: Yerden yere vurdular
GİRİŞ 14.10.2022 11:40 GÜNCELLEME 14.10.2022 12:10
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşında nükleer kartının da masada olduğunu söyleyerek Batı'yı tehdit etmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, nükleer korkunun arttığı günlerde Ukrayna’da veya bölgede gerçekleşecek bir nükleer saldırıya yanıt vermeyeceğini söyledi.

Macron, "Doktrinimiz ulusun temel çıkarlarına dayanıyor. Bölgedeki gerilimden veya açıkça Ukrayna’ya nükleer saldırıdan doğrudan etkilenmeyecektir.” demişti.

Stoltenberg: Putin'in tehdidini ciddiye alıyoruzStoltenberg: Putin'in tehdidini ciddiye alıyoruz

AB: Rusya'nın olası nükleer saldırısına, ordusunu imha edecek kadar güçlü yanıt verilecekAB: Rusya'nın olası nükleer saldırısına, ordusunu imha edecek kadar güçlü yanıt verilecek

İNGİLTERE'DEN TEPKİ: BU SÖZ RUS LİDERE "ELİNİ GÖSTERMEKTİR"

Macron’un bu açıklaması ise yeni bir krizin fitilini ateşledi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Macron’un açıklamalarına tepki gösterirken, "Putin’in Ukrayna’da nükleer faaliyete geçmesi halinde Fransa'nın tepki vermeyeceğini söylemesi, Rus lidere karşı 'elini göstermektir' ifadelerine bulundu. Wallace bu açıklamaların gerilimi artırabileceğini ve nükleer bir saldırıyı tetikleyebileceğini savundu.

İngiliz Savunma Bakanı, "Bizim görüşümüz, Rusya nükleer silah kullanırsa, bu durum Putin ve ülkesi için ciddi sonuçlar doğurur. Bu, 1945’te nükleer silah kullanımına ilişkin tabuyu yıkar ve  onu küresel ortamda izole bırakır" dedi.

NATO: MACRON'UN SÖZLERİ CAYDIRICILIK İLKELERİNİ ARLTÜST EDER

Macron’un sözlerine bir tepki de NATO’dan geldi. İngiliz Telegraph gazetesine konuşan NATO içerisinden üst düzey isimler, Macron’un sözlerinin 'caydırıcılık ilkelerini' altüst edebileceğini ve bu konuda kamuoyu önünde konuşmaması gerektiğini söyledi.

Üst düzey olduğu belirtilen ancak ismi açıklanmayan NATO kaynağı, Macron’u birlikten bağımsız hareket etmekle suçladı.

HOLLANDE: MACRON MÜMKÜN OLDUĞUNCA AZ ŞEY SÖYLESİN

FranceInfo radyosuna konuşan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Macron’un yorumları sonrası “Nükleer caydırmanın güvenilirliği, yapmamız gerekenler hakkında hiçbir şey söylememeye dayanır” dedi ve Macron’u kastederek bir kişinin “Mümkün olduğunca az şey söylemesi ve mümkün olduğunca fazlasını yapmaya hazır olması” gerektiğini ekledi.

Düşünce kuruluşu Stratejik Araştırma Vakfı'nın müdür yardımcısı Bruno Tertrais, Macron'un Fransa nükleer doktrininin sınırlarını ve açıklamanın zamanlamasını sorguladı ve Cumhurbaşkanına “Bence doğru cevap şu olmalıydı: Bu oyunu oynamayacağım… ve zaten Bay Putin kaybedeceğinin farkında olmalı” diye seslendi.

"SÖYLEDİKLERİNİ DUYDUĞUMDA SANDALYEDEN DÜŞÜYORDUM"

Ulusal Meclisin silahlı kuvvetler komitesi başkan yardımcısı muhafazakâr milletvekili Jean-Louis Thiériot, “Onun konuştuğunu ve söylediklerini duyduğumda neredeyse sandalyemden düşüyordum” dedi ve “Siyasi bir hata. Nükleer caydırmanın ilkelerinden biri, neyin hayati bir çıkar olarak kabul edildiğine dair bir belirsizlik olmasıdır” diye devam etti.

KAYNAK: AJANSLAR, HÜRRİYET
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 10
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakli demis neden avrupa ukrayna savasina mudahale olacak bu savas amarikanin istegiyle oldu avrupa abdnin kopekligine yapiyor bundan avrupa zararli cikti putin gazi kesti avrupa sanayisini calistiramiyor kara kara kisi nasil gecirecegim derdinde abdnin oyununa avrupa kendi parmagina kesti rusyaya ambargo terstepti merkel olsaydi bu savas olmazdi simdi avrupanin derdi gaz fiyatlari kis derdinde
    Cevapla
  • YILDIRIM 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamın NATO ile ilgili her açıklaması, Batı ve ABD'nin çoğu zaman kasıtlı olarak her hamleleri ile zoraki bir şekilde ölüm tabutuna sıkıştırdıkları NATO'nun tabutuna daha güçlü bir çivi gibi öyle çakılıyor ki, NATO istese de artık o tabuttan çıkma imkânı bulamayacak gibi görünüyor. Baksanıza; ABD ve Batı sürekli ve sistematik olarak, NATO’nun en güçlü 2. sıradaki Kara Ordusuna sahip Türkiye’ye karşı tüm terör örgütlerine hamilik yapıp onları her türlü silahla açık açık arsızca desteklemektedir. Yetmeyince de çevremizdeki tarihi geçmişi olmayan küçük ülkeleri vekil olarak kullanmaktadır.
    Cevapla
  • Enigma 1 yıl önce Şikayet Et
    Macron bitmiştir.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da üç tane kendini lider sanan toy var. Biri Sebastian Kriz, gitti. Biri Macron, saçma sapan çıkış yapıyor dinlemeyen olursa geri adım atıyor. Hala Fransanın Dünyada bir ağırlığı olduğunu sanıyor, ülke yakıt kuyruklarında, sarı yelekliler bekliyor, kral çıplağı oynuyor. Biride Yunan basbakanı iktidarda kalmak için ülkesini ABD, Fransaya Almanyaya kiralamıs. ABD resmen işgal etmiş bir ülke. Hala Türk düsmanlığı ile iktidarda tutunuyor.
    Cevapla
  • Alonman 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle çok doğru bir tespit
    Cevapla
  • MAHMUT YETİŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    Talihsiz olduğu kadar siyaseten de çok hatalı bir demeç olmuş. Zaten şimdiye kadar Macron; ön plana çıkma gayreti dışında dişe dokunur bişey yapmadı. Bu açıklama; Yunanistan içinde bir tespittir. Menfaatim bittiğinde sizi de yüzüstü bırakırım. Türkiye karşısında yalnızsınız demenin üstü kapalı ifadesidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar: Dünya maalesef çok korkunç bir karanlığa doğru gidiyor
CHP'de gerilim! Mansur Yavaş kürsüde isyan etti!  Özel ve İmamoğlu'ndan jet cevap