Yunanistan ve İtalya'dan göçmenler konusunda Avrupa'ya destek çağrısı

İtalya ve Yunanistan, düzensiz göç konusunda Avrupa'dan ortak çözüm istedi. İtalya Dışişleri Bakanı endişeli olduklarını; Yunanistan Dışişleri Bakanı ise "göçmenle mücadele konusunda ön saflarda olduklarını" söyledi.

Yunanistan ve İtalya'dan göçmenler konusunda Avrupa'ya destek çağrısı
Yunanistan ve İtalya'dan göçmenler konusunda Avrupa'ya destek çağrısı
GİRİŞ 16.11.2022 18:42 GÜNCELLEME 16.11.2022 18:42
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Kaçak göçmenleri ölüme iten İtalya ve Yunanistan, Avrupa'dan yardım istedi. İki ülkenin Dışişleri Bakanları yaptıkları açıklamada, göçmenlere muamelede dünyaya örnek olan Türkiye hakkında tek kelime kullanmadı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Yunanistan ile hem Akdeniz hem de Balkanlar'daki düzensiz göç rotasından endişe duyduklarını, bu konuda özellikle Afrika'ya bakarak Avrupa Birliği'nden (AB) güçlü eylem sergilemesini istediklerini belirtti.

Tajani, temaslarda bulunmak üzere Roma'ya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile görüştü. İki bakan, bakanlıktaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Tajani, Atina ile Akdeniz bölgesinde güvenlik ve barış için birlikte çalışma gereği üzerinde anlaştıklarını belirterek, "Yasa dışı göç konusunda da AB düzeyinde birlikte çalışmalıyız. Yunanistan ve İtalya'nın mücadele etmesi gereken sorunlar var. Binlerce kilometrelik kıyılarımız, Avrupa'nın güney sınırını temsil ediyor ve ikimiz de göç konusunda Avrupai çözümler olsun istiyoruz." dedi.

Fransa, İtalya'nın göçmen gemisi yasağına tepki gösterdiFransa, İtalya'nın göçmen gemisi yasağına tepki gösterdi

İtalya'nın da Yunanistan'ın da kıyılarında güçlü şekilde göç baskısını hissettiğini ve yalnız bırakılmamaları gerektiğini ifade eden Tajani, "Biz hem Akdeniz rotasında hem de Balkan rotasındaki göç hususunda endişeliyiz. Bizim pozisyonumuz birliğin hiçbir üyesiyle bir tartışmaya girmek değil. İnanıyorum ki sorunları son günlerde konuştuk ve çözüldü ancak özellikle Afrika'yı göz önünde tutarak Avrupa'dan kısa, orta ve uzun vadeli güçlü bir eylem talep ediyoruz." diye konuştu.

Düzensiz göç sorununda Avrupa dayanışmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tajani, "Göç konusunda biz genel bir problemi ortaya koyduk. Bu, İtalya'nın Fransa ile olan sorunu değil, bunun bir yasal olup olmama sorunu olduğunu ortaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

AB üyeleri arasında göç ve iltica gibi konulara ilişkin "Dublin düzenlemesi"nin kendisine "yorgun" göründüğünü dile getiren Tajani, "Şimdi aşılma riskiyle karşı karşıya ama Avrupa dayanışması göz ardı edilemez. Bana öyle geliyor ki güneydeki sınır ülkelerinden gelen bu çığlık kabul görmeye başladı. Sorunlar bir toplantıda çözülmez ancak Yunanistan, Malta, Slovenya'dan başlamak üzere bu konuda dayanışma gördüm." yorumunu yaptı.

Konuk Bakan da "Göçmenler konusunda, Yunanistan da İtalya gibi bu sorunla mücadele ediyor. Biz birlikte ön saflardayız ve uyum içinde çalışmalıyız." dedi.

Dendias ayrıca Tajani ile görüşmelerinde Libya gibi bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını, yarın Bingazi'yi ziyaret edeceğini bildirdi.

POLONYA'YA DÜŞEN FÜZE

Tajani, Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen füze konusunu endişeyle takip ettiklerini belirterek "Polonya'ya gelen füze ya da füzeler için Rusya'nın doğrudan bir dahli yok gibi görünüyor. Bu, bizi tansiyonu düşürmeye yönelik mesajlar vermeye itmeli." dedi.

Ukrayna'da barış için çalışmaları gerektiğinin altını çizen Tajani, "Barış, Ukrayna'nın teslim olması değil, Ukrayna’nın bağımsızlığı ve uluslararası hukuka saygı anlamına gelen adalet ilkesi temelinde ülkeler arasında bir anlaşmadır." değerlendirmesinde bulundu.

Konuk Bakan Dendias da AB üyesi ve NATO müttefikleri Polonya'da yaşananlardan ötürü Yunanistan'ın dayanışmasını dile getirerek, "Görünüşe göre füzeler Rusya'dan fırlatılmamış ve bu daha hızlı şekilde tansiyonu düşürmeli ama esas sorun duruyor. O da Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü. Her ikisine de saygı duymak lazım. İşgalcinin kim olduğunu, kim işgal etti biliyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Vatandaş Rıza 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamam da zaten buz Avrupa Birliği ülkesi değiliz ki. Bizi hesaba tabi katmazlar. Avrupa Yunanistan dan başlıyor. Öyle olmadığını ispat etmeye gerek bile yok. Adamlar bizi birliğe almıyor ama biz kendimizi Avrupa'da sanıyoruz.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Salıverin. Para için tutmayın
    Cevapla
  • Akıncı 2 yıl önce Şikayet Et
    Göçmen konusunu AB nşn kucağına bırakalım,artık yeter ne yapıyorlarsa yapsınlar... Kimseye yaranamıyoruz ülke ve millet olarak...
    Cevapla
  • Mardinli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Avrupa'daki istenmeyen göçmenlerle ilgili geri kabul anlaşmamız sürüyor mu halen
    Cevapla
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    İtalya sanırım yakında Müslüman olur çünkü Batı Avrupa ülkeleri halklarını şeytanın pazarında mahvediyorlar. Özgürlük adı altında kadınlar kızlar şeytanın pazarında eşya gibi kullanılıyor ve eşine eş çocuklarına anne duyguları yok ediliyor. Bu sayede saltanat sürdürüyorlar sinsi organize zalim yöneticileri. İtalya 'da Allah cc inancı olduğu içindir ki bir yerde isyan edecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e olay tepki!
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!