İngiltere: Çin'le ilişkilerde sözde "altın çağ" sona erdi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin Çin'le ilişkilerinde sözde "altın çağının" sona erdiğini belirterek, Çin'e yaklaşımlarını değiştirmeleri gerektiğini bildirdi.

İngiltere: Çin'le ilişkilerde sözde "altın çağ" sona erdi
İngiltere: Çin'le ilişkilerde sözde "altın çağ" sona erdi
GİRİŞ 29.11.2022 03:22 GÜNCELLEME 29.11.2022 03:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Sunak, her yıl düzenlenen geleneksel "Lord Mayor's Banquet" yemeğinde yaptığı konuşmada, İngiltere-Çin ilişkilerinin geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sunak, "Çin'e yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor. Açık konuşalım, ticaretin otomatik olarak sosyal ve politik reforma yol açacağına dair saf fikirle birlikte sözde 'altın çağ' bitti." ifadelerini kullandı. Öte yandan, Başbakan Sunak, basit Soğuk Savaş retoriğine de güvenemeyeceklerinin altını çizdi.

"ÇİN'İN DEĞERLERİMİZE SİSTEMATİK MEYDAN OKUMA OLUŞTURDUĞUNUN FARKINDAYIZ"

Sunak, BBC muhabiri Edward Lawrence'ın, Çin'de 27 Kasım'da Kovid-19 nedeniyle sokağa çıkma yasağına karşı düzenlenen protestoları takip ettiği esnada gözaltına alınıp, daha sonra serbest bırakılmasına atıfta bulunarak, şunları söyledi:

"Çin'in değerlerimize ve çıkarlarımıza sistematik bir meydan okuma oluşturduğunun, daha da büyük bir otoriterliğe doğru ilerledikçe daha da şiddetlenen bir meydan okuma oluşturduğunun farkındayız."

Sunak, liderliği altında ülkesinin "statüko"yu seçmeyeceğini, uluslararası rakiplerinin karşısına "büyük bir retorikle değil, sağlam bir pragmatizmle" çıkacağının altını çizdi.

KAYNAK: AA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • esas 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin bu adamı getirmeleri aslında çin le problem yaşayan hindistana yakınlık duyan bir hintli başbakanın sebebi ile bozulmuş ilişkilerin düzeltilmesi konusunda daha sonra çinle görüşme alanı açarken şu an yaşanması gereken restleşmenin ihalesi hintli başbakanın üstüne kalacak. İngiliz derin devletinin ileri sürdüğü bir piyon gibi duruyor. Aynı harcansa ne olurki dedikleri boris gibi. Kullanıp sorunları birilerinin üzerine bırakıp yola devam etme siyaseti. İlişkilerin düzelmesi gerektiği zaman uygun adam gelir. Ne kötü yapmış benden önceki der. Muhafazakar parti bundan sonra tekrar borisi getirme niyetindeymiş tartışmaları devam ediyormuş.
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin de altın çağın sona erecek İngiliz, merak etme sen. Kurduğun tüm oyunlar bozulacak. Dünya senden 300 yıldır çok çekti. Sen,Dünyamızın başına belasın İngiliz. Kahhar olan Rabbim, seni tarumar eylesin. Amin.
    Cevapla
  • antikor 2 yıl önce Şikayet Et
    dün bir video izledim sok oldum.. cin ile ortaklasa teknoloji arastirma anlasmalari yapilmis tüm avrupa ülkeleri tarafindan.. en cokda katki saglayan ingiltere listede birinci.. cin devleti bu arastirmalari aninda hem sivil hemde askeriyede kullaniyormus.. yani anlayacaginiz.. cine teknolojide ve askeride ilerleme saglayan bizzat bu avrupadaki enstitüsyonlar, üniversiteler ve bilim merkezleri..
    Cevapla
  • eski türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Geç olsa bile Çin i anlamişsin kar oglan
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Memur ve memur emeklisine yapılacak zam resmileşti
Suudi Arabistan'da sağanak yağış: Mekke ve Cidde sular altında kaldı