Son dakika haberi... AB'den Hırvatistan'a onay, Romanya ve Bulgaristan’a veto!
Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları, Hırvatistan’ın Schengen bölgesine tam üyeliğinin uygun olduğuna karar verirken, Bulgaristan ve Romanya ise üyelik onayı alamadı. Karar 1 Ocak 2023 itibariyle yürürlüğe girecek.
Son dakika haberine göre AB içişleri bakanları, Belçika'nın başkenti Brüksel’de yapılan toplantıda 3 ülkenin Schengen bölgesine tam üyeliğini karara bağladı.
Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanlarından oluşan İçişleri Konseyi Belçika’nın Başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıda Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımını ele aldı. Toplantıda Schengen Anlaşması'nın Hırvatistan'da tam olarak uygulanmasına ilişkin karar verildi. Konuya ilişkin AB Dönem Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, "Çek Dönem Başkanlığı sırasında Hırvatistan'ın hem euro hem de Schengen bölgesine katılarak Avrupa entegrasyonunda iki önemli adım atabilmesinden çok memnunum. Bu başarıların, şartları yerine getiren diğer üye ülkelerin Avrupa yolculuklarında bir sonraki adımı atmalarının önünü açacağına eminim. Meslektaşlarım ve ben, Bulgaristan ve Romanya'yı Schengen'e kabul edebilmemiz için çok çalışmaya devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.
YENİ YILDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Bu kararla Hırvatistan Schengen bölgesine 1 Ocak 2023 itibariyle dahil olacak. Konuyu resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Çekya Dönem Başkanlığı, "Son adım tamamlandı. Konsey kararı aldı. Şimdi Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023 itibariyle Schengen bölgesine katıldığı artık resmen onaylandı" ifadelerini kullandı.
ROMANYA VE BULGARİSTAN’A VETO
AB üyesi olup Schengen bölgesine dahil edilmeyen Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen üyeliği de AB İçişleri Bakanları Konseyi kapsamında ele alındı. Avusturya ve Hollanda’nın, Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen bölgesine dahil olmasına karşı çıktığı bildirildi. Avusturya’nın özellikle yetersiz sınır kontrollerine bağlı olarak daha fazla sığınmacı riski nedeniyle Bulgaristan’a karşı oy kullandığı belirtildi. Söz konusu itiraz nedeniyle salonda gergin bir hava oluşurken, Hollanda’nın da bu iki ülkeye "insan hakları ve yolsuzluk iddiaları" nedeniyle ret oyu verdiği açıklandı. İki ülkenin karşı çıkması nedeniyle Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e dahil olmasına da onay çıkmadı.
ASIL SORUN DIŞ SINIRLARIN KORUNMASI
Hırvatistan’ın dahil edildiği Schengen bölgesine Romanya ve Bulgaristan’ın alınmamasının sebebi olarak sığınmacı krizi gösteriliyor. Doğudan gelen yoğun sığınmacı baskısı nedeniyle Batı Avrupa ülkelerinin bu iki ülkenin Schengen üyeliğine sıcak bakmadığı bildiriliyor. Avrupa Birliği Sınır Koruma Ajansının (Frontex) verilerine göre söz konusu bölgede 2022 başından bu yana 139 bin 500 kişi yasadışı yollarla AB’ye giriş yaptı. Almanya ve Fransa’nın, Romanya ve Bulgaristan’ın da Schengen bölgesine dahil olmasından yana olduğu, bu sayede sınırların daha iyi korunacağı görüşüne sahip oldukları öğrenildi.
VETO YİYEN BULGARİSTAN AB'YE TEPKİ GÖSTERDİ
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, yaptığı açıklamada, Bulgaristan’ın 2011'den beri Şengen bölgesine katılıma ilişkin gerekli tüm kriterleri yerine getirdiğini belirtti.
Radev, ülkesinin Şengen alanına alınmasının AB sınırını güvenli hale getireceğini kaydederek, "Şengen’e katılımımız Avrupa Birliği’nin dış sınırları daha huzurlu olacak." dedi.
"KARAR KABUL EDİLEMEZ"
Son iki ayda Bulgaristan’ın dış sınırlarının iki kez teftiş edildiğini belirten Radev, bu teftişlerde hiçbir sorun tespit edilmediğini ve buna rağmen ret kararı verilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Radev, veto kararı veren Hollanda ve Avusturya'nın kendi çıkarlarına karşı gelmemesi gerektiğini ve birgün Şengen'e katılacaklarını umduklarını söyledi.
Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Semerciev ise ülkesinin Şengen sahasının dışında bırakılmasına tepki gösterdi.
Semerciev, AB ülkelerinin çoğunun Bulgaristan’a destek verdiğini ancak Hollanda ve Avusturya'nın karşı çıktığını anımsatarak, "Çabalarımızı sürdüreceğiz. Sadece iki ülke karşı çıkıyor. AB Konseyi Dönem Başkanlığını devralacak İsveç ile sıkı bir iş birliği yapacağız." diye konuştu.
Avrupa Konseyi İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısında, Bulgaristan’ın Şengen bölgesine katılımına ilişkin karar Hollanda ve Avusturya'nın vetosuyla reddedildi.
-
Ismail 2 yıl önce Şikayet EtTürk birligine katiliyoruz deyince gelirlerBeğen
-
memleket 2 yıl önce Şikayet Etavrupa birliği dediğiniz hollanda kaç milyon insan katletmiş fransa aynı, belçika 12 milyon insan katletmiş portekiz, ispanya almanya hepsi aynı bazı denyolar da tutmuş vay romanya çingenmiş bulgar hırsızmış vs ula onlar bu avrupalıların yanında melek melekBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtBulgarlar çingene ve hırsız biz gurbetçiler iyi bilirizBeğen Toplam 2 beğeni
-
Hür adam 2 yıl önce Şikayet EtBugar sen osmanlısın ne avrupasın dan bassedion alooo kendine gel beBeğen Toplam 4 beğeni
-
orhann 2 yıl önce Şikayet EtBulgaristan şu an turkiyenin 40 yada 50 sene önceki hali. ne var bunlarda da AB ye aldılar insanlarında yaramaz.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Misafir0815 2 yıl önce Şikayet EtTürklere giciklik olarak aldilar. Biz gurbetciler biliriz. Avrupanin cingenese hem Romanlar hemde Bulgarlar. Ha birde bu ülkelere ucuza is yaptiriyorlar orasi da var yani.Beğen Toplam 1 beğeni