Arjantinli siyahi nüfusa ne oldu? İşte Arjantin'in ırkçı tarihi!

Milyonlarca insan Katar'daki Dünya Kupası'nı izlerken aynı soruyu belki bir kez daha sormuştur: Diğer Latin Amerika ülkelerinin aksine Arjantin'de neden hiç siyahi yok? Bu, Arjantin hükümetlerinin insanlık dışı politikasının bir sonucu...

Arjantinli siyahi nüfusa ne oldu? İşte Arjantin'in ırkçı tarihi!
Arjantinli siyahi nüfusa ne oldu? İşte Arjantin'in ırkçı tarihi!
GİRİŞ 21.12.2022 00:28 GÜNCELLEME 21.12.2022 00:29
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Latin Amerika ülkeleri dediğimiz (Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Guyana, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela) ülkelerin tamamında ciddi bir siyahi ve melez nüfus oranı mevcut. Ancak bu durum Arjantin'de tamamen farklı bir görüntü çiziyor. Arjantin'de siyahi nüfus yok denecek kadar az. Peki ama neden? İşte Arjantin'in karanlık tarihindeki gerçekler...

Katar'da gerçekleşen 2022 Dünya Kupası'nın sahibi Arjantin oldu. Lionel Messi'nin önderliğindeki Arjantin finalde Fransa'yı mağlup ederek kupaya uzandı. Milyonlarca insan Arjantin'i seyrederken belki de 'bu takımda neden hiç siyahi yok?' sorusuyla yüzleşti. Peki Arjantin'de siyahi nüfusa ne oldu?

YAKLAŞIK 150 YILDA SİYAHİ NÜFUSUNDA KORKUNÇ DÜŞÜŞ

Arjantin'de 18. yüzyılın sonunda nüfusun üçte biri siyahtı. 1778'de siyahilerin nüfusa oranı %37 iken, 1850'lerde bu oran %15'e kadar düşüyor. Günümüzde ise bu oranın %2-%5 olduğu tahmin ediliyor. Net bir sayı verilemiyor bu konuda.

ARJANTİN'E İLK SİYAHİLER 16. YÜZYILDA GELİYOR

Afrika'dan ilk köleler 1587'de Buenos Aires'e geliyor. Yaklaşık 100 yıl Buenos Aires'in ana ticari faaliyeti de köle ticareti oluyor.

1700'lerin sonunda ülkenin iç kesimlerindeki nüfusun yaklaşık yüzde 50'si siyahtı ve Buenos Aires nüfusunun yüzde 30 ila 40'ı siyah veya melezdi.

SAVAŞLARDA SİYAHİLERİ ''KALKAN'' OLARAK KULLANDILAR!

Arjantin, 1810 ile 1816 yılları arasında bağımsızlık için İspanya ile savaştı. Bu savaşta siyah nüfusu ön cephelere yerleştirdikleri bilinen tarihi bir gerçek.

Cepheye gitmeyen siyah insanlar ise kolera ve sarı humma gibi salgın hastalıkların pençesine bırakılıyor. Ayrıca diğer Güney Amerika ülkelerine göçe zorlanıyorlar.

BEYAZLAŞTIRMA VE AVRUPALILAŞTIRMA POLİTİKALARI

1895'lere gelindiğinde Arjantin'de o kadar az siyah nüfus kalır ki dönemin hükümeti Afrika kökenli insanları nüfus sayımına kaydetme zahmetine bile girmez.

O yıllarda nüfusu özellikle İtalya ve İspanya'dan gelen Avrupa göçü yoluyla beyazlatma politikası güdülür. Siyah kadınlar, Avrupa'dan gelen beyazlarla melezleştirilir.

Tüm bu politikaların sonunda tüm Güney Amerika ülkeleri arasındaki en düşük siyahi nüfus oranı Arjantin'e ait oluyor.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    birde almanların ikinci dünys savaşından sonra kaçtıkları bir ülke olarakta anılabilir. fakat alman dememe bakmayın. avrupalılar genelinde amerika kıtalarını istila ettikleri zaman boyunca hıncarca işledikleri katliam, köleleştırme, sürgün ve sömürme eylemleri ile nefretimizi kazanmışlardır bizde haçlı seferleri ile payımızı aldık. bundan sadece yerli fransızlarımız istisnadır. çünkü sahip oldukları değerlerin kaynağının avrupa bilemediniz kuzey amerika olduğuna inanmaktadırlar. saygılarımla
    Cevapla
  • lazalim 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz yamyamlar, siyahi mazlumları yemişlerdir.
    Cevapla
  • Akıncı 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadaki tüm teröristler hristiyan ve yahudidir. Tüm soykırımları hristiyan ve yahudiler yaptı. sonra çıkar müslümanlar terörist derler bizim aptal sözde müslümanlarda buna inanır tıplı deaş gibi. Allah akıl fikir versin bu millete. Kendi düşüncem
    Cevapla
  • Oğuz 1 yıl önce Şikayet Et
    1980 Folkland savaşında kalkan yapacak limse bulamadılar. işte İLAHİ Adalet. Mutlak Adalet Sahibi olan ALLAH (c.c) ingiliz'in eli ile cezalarını kesti.
    Cevapla
  • Sepp 1 yıl önce Şikayet Et
    Arjantin Nazi,lerin en çok olduğu Latin devlettir, Almanya'dan kaçan Naziler oraya yerleşti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hindistan uçağına bomba ihbarı: Erzurum'a acil iniş yaptı!
Tüzük Kurultayı'nda dikkat çeken karar! CHP'ye AK Parti kuralı