Almanya'da eczaneler ve vatandaşlar ilaç kıtlığı nedeniyle zorluk yaşıyor

Almanya'da pek çok ilaçta yaşanan tedarik sorunu, ülke genelinde eczane ve vatandaşları zor durumda bırakıyor.

Almanya'da eczaneler ve vatandaşlar ilaç kıtlığı nedeniyle zorluk yaşıyor
Almanya'da eczaneler ve vatandaşlar ilaç kıtlığı nedeniyle zorluk yaşıyor
GİRİŞ 30.12.2022 02:49 GÜNCELLEME 30.12.2022 02:49
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Eczacı Julian Wawrzyniak, başkent Berlin'de ülke genelinde pek çok ilaçta yaşanan kıtlığa dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ebeveynlerin çocuklarına ilaç bulmakta zorlandığını belirten Wawrzyniak, durumun ciddi olduğunu söyledi.

En az 300 ilacın bulunmadığını kaydeden Wawrzyniak, "Şu anda durum, özellikle çocuklar için çok kötü zira onlara zar zor ilaç tedarik edebiliyoruz." dedi.

Wawrzyniak, Ukrayna'daki savaş, küresel tedarik zinciri sorunları, Kovid-19, yüksek enerji fiyatları ve üretim maliyetlerinin, ilaç kıtlığının nedenleri arasında olduğunu belirtti.

ABD'de grip ilaçlarını bulmak zorlaştıABD'de grip ilaçlarını bulmak zorlaştı

Almanya'da sağlık sistemi alarm veriyorAlmanya'da sağlık sistemi alarm veriyor

İlaç fiyatlandırma sistemi

Almanya'da kamu sağlık sigortası fonlarının, ilaçlar için yasal olarak belirlenmiş fiyattan fazlasını ödememesi nedeniyle ülkede ilaç fiyatlandırma sistemi ciddi bir sorun olarak görünüyor.

Hükümet, kısa süre önce sistemde düzenlemeler yapacağını duyursa da Wawrzyniak, önemli bir değişikliğin olmadığını söyledi.

Wawrzyniak, öksürük şurubunun dahi olmadığını ve durumun daha kötüye gidebileceğini düşündüğünü belirterek, siyasetçilerin herhangi bir önlem almadığını savundu.

Wawrzyniak, ilaç kıtlığının son haftalarda eczaneleri büyük baskı altına aldığını dile getirdi.

Çoğu ilaç konusunda hastaları eli boş göndermek zorunda kaldıklarını belirten Wawrzyniak, işlerini yapamadıklarını ifade etti.

Çin ve Hindistan'dan teslimatların yapılmaması

Alman Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsüne göre, şu anda ülkede bulunmayan ilaçlar arasında antibiyotikler, diyabet ve kanser ilaçları, antihipertansifler ve ağrı kesiciler yer alıyor.

Enstitüye göre tedarikte yaşanan darboğazın ana nedeni, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yapılan teslimatların olmaması.

Ülkede satılan ilaçların yaklaşık yüzde 80'i Çin ve Hindistan gibi ülkelerde üretilen muadil ilaçlardan oluşuyor.

Alman Tabipler Birliği Başkanı, halka ecza dolaplarındaki ilaçları paylaşmaları çağrısında bulunmuştu

Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, bazı ilaçları temin etmekteki darboğaza dikkati çekmiş ve halkı imece usulüyle birbirine yardım etmeye çağırmıştı.

Ecza dolaplarındaki kullanılmayan ilaçların değerlendirilebileceğine işaret eden Reinhardt, "Sağlıklıysanız stokta bulunan ilaçları hastalara vermelisiniz. İlaçlar için bir tür bitpazarı tarzı bir oluşuma ihtiyaç var." ifadelerini kullanmıştı.

İlaç sıkıntısının, sağlık sigortalarının daha fazla ödeme yapmasıyla çözülmesi hedefleniyor

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach de ülkede özellikle çocukların tedavisinde kullanılan ilaçlarda yaşanan sıkıntıyı, sağlık sigortalarının bu ilaçlara daha fazla ödeme yapmasıyla çözmeyi hedefliyor.

Almanya'da patenti olmayan ilaçların sabit fiyatlarla satıldığını vurgulayan Lauterbach, bu ilaçların, daha yüksek fiyatlardan satılması için sabit fiyat uygulamasından çıkarmak ve fiyat düzenlemesine gitmek gerektiğine işaret etmişti.

Lauterbach, "Sağlık sigortalarına bu sabit fiyatın üzerinden yüzde 50 daha fazla ödeme yapmaları talimatı verilecek. Böylelikle şu anda Hollanda'da satılan ilaçlar tekrar Almanya'da satılacak." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Pandemi sonrası beklenen tehlike ilaç sıkıntısıydı bir diğer tehlike iae büyük bir grip salgını çocuklara musallat olmasıydı ikiside küresel çapta yaşanmakta. ülkemizde devlet ve özel hastaneler,aile hekimlikleri yoğun vakalarla mucadele etmekte acilen çocuk hastaneleri 81 ilde kurulmalı ve bu branşta doktor ve SAĞLIK çalışanı yetiştirilmeli
    Cevapla
  • Byrm 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok öyle bir durum Türkiye'de zaman zaman aynı sıkıntı olmuyor mu ilaçlar zaten Avrupa'dan geliyor kendi ürettiği ilacmı sıkıntı olacak
    Cevapla
  • ssz 1 yıl önce Şikayet Et
    eee buradada var tansiyon ilacımı zor bulduk ve depolarda yokmuş
    Cevapla
  • Selim Hamaloglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet, aynen yazildigi gibi. Esim eczaci da oradan biliyorum. En basit surup dahi yok, laborutuvarda kendileri yapiyor. Gelin Almanyaya, anlarsiniz memeleketinizin degerini...
    Cevapla
  • mtdrgn 1 yıl önce Şikayet Et
    e gel o zaman memleketine kardeş?
    Cevapla
  • ek9 1 yıl önce Şikayet Et
    habere bakarsan sıkıntı var .orda yaşayanların bu konudan haberi yok komik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MGM'den İstanbul dahil çok sayıda il için hava durumu uyarısı: Başlıyor
Meteoroloji uyardı: Alarm verildi, yarına dikkat!