ABD'li deprem uzmanı: Yüzeye çok yakın sığ bir deprem

"Deprem kadın" lakaplı ABD'li uzman Lucy Jones, 10 ili etkileyen depremlerin yüzeye çok yakın meydana gelmesi ve fayın türü nedeniyle oldukça şiddetli olduğunu söyledi.

ABD'li deprem uzmanı: Yüzeye çok yakın sığ bir deprem
ABD'li deprem uzmanı: Yüzeye çok yakın sığ bir deprem
GİRİŞ 08.02.2023 13:49 GÜNCELLEME 08.02.2023 13:49
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

ABD'de deprem uzmanları, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin yüzeye çok yakın meydana gelmesi ve fayın türü nedeniyle oldukça şiddetli olduğunu söyledi.

'DOĞRULTU ATIMLI' FAY HATTI

ABD'nin en tanınmış sismologlarından "Deprem Kadın" lakaplı, California'dan Dr. Lucy Jones ve tektonik hareketler uzmanı Georgia Üniversitesi Skidaway Oşinografi Enstitüsü Direktörü Profesör Clark Alexander, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğu Anadolu fay hattının, California'daki San Andreas fay hattına çok benzeyen, "doğrultu atımlı" dikey bir fay hattı olduğunu belirten Jones, "Bu da sarsıntının insanlara çok yakın şekilde Dünya yüzeyinin yakınına kadar salındığı, yani insanların, diğer birçok deprem türünden çok, sarsıntının kaynağına daha yakın konumlandığı anlamına gelir ve bu nedenle tam fay boyunca, gerçekten çok yüksek seviyelerde sallanma görebilirsiniz." dedi.

Jones, Türkiye'de ilk depremden sonra yaşanan ikinci büyük depremin de sıra dışı olmadığını düşündüğünü belirterek benzer durumlarda görülen artçı şokların ana şoktan daha büyük olmasının aynı dağılımın bir parçası olduğunu ve büyük fayların bu şekilde hareket ettiğini ifade etti.

YÜZEYE DOĞRU PARÇALANDI

Türkiye'deki depremin derinliğine ilişkin de Jones, "Yaklaşık 17 kilometre derinlikte başladı ancak yüzeye doğru parçalandı. Yani onun gerçekten 17 kilometrede olduğunu düşünmeyin, orası ile Dünya yüzeyi arasındaki alandaydı. Bu sığ bir deprem olarak kabul edilir." dedi. Jones, 7,8 büyüklüğünde depremin tipik olarak dünyada yılda bir iki defa görüldüğünü ancak bunların genellikle derin tabakalarda veya insanları çok etkilemeyen uzak noktalarda meydana geldiğini söyledi.

TÜRKİYE MÜKEMMEL MÜHENDİSLERE SAHİP

İnsanların büyük fay hatlarına yakın olmasının depremlerde büyük yıkıma yol açtığına dikkati çeken Jones, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin California gibi Uluslararası Yapı Kanunu'na uyduğunu ve mükemmel mühendislere sahip olduğunu söyleyebilirim. Burada, ABD'de, onlarla çalıştım. Onlar uluslararası deprem mühendisliği topluluğunun ayrılmaz bir parçası. Dolayısıyla Türkiye'nin ABD’de sahip olduğumuzdan farklı kodları veya farklı mühendisleri olduğu söylenemez. Ancak harika bir tasarıma sahip olmanız, harika bir binaya sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Binaların olmasını istediğiniz gibi olmamasının da çeşitli sebepleri vardır."

Eski binaların önceki yapı kanunlarına göre dikildiğine işaret eden Jones, bu konuda ikinci sorunun da yeni yapı kanunlarının yerel makamlarca denetlenmesi ve uygulanmasının önemli olduğunun altını çizdi. Jones, Kahramanmaraş merkezli depremlerin zamanla azalacak artçı sallantılar dışında başka fay hatlarında şiddetli depremlere neden olma riskinin çok düşük olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

Profesör Clark Alexander da California'da depremlere aşina olarak büyüdüğünü belirterek Türkiye'deki Doğu Anadolu fay hattı için, "Bu tektonik kuvvetler milyonlarca yıldır aktif, dolayısıyla bu var olan fay sistemleri muhtemelen aynı tür zaman dilimlerinde depremler üretmektedir." dedi. Alexander, "Eğer bu depremi dünyanın diğer yerlerindeki diğer depremlerle karşılaştırırsanız, büyük ancak şiddeti bakımından kesinlikle benzersiz değil." şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 29
  • halil k 1 yıl önce Şikayet Et
    müteahit demirden malzemeden kaçmaz kaçamaz demir ve beton kalitesi ve labaratuvarları sorgulanmalı labaratuvarlar her dökülen kamyon yerine toplu numune alıyorlar. Her inşaatta tek demir analizi yapıyorlar. bunlar irdelenmeli
    Cevapla
  • arkansas 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye`de iyi mühendisler olabilir, ama görüyorum ki kimse kimseyi takmiyor. Denetim yok, kalifiye eleman az, rüsvet var.
    Cevapla
  • Fikir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir gelecek ABD de nasıl deprem olacak göreceksiniz ozaman yorum nasıl yapılacak nasıl diz cokeceksiniz enkaz altında kalan küçük yavrularimizin intikamı nasıl alınacak o pasifikin derin sularında yok olacaksiniz
    Cevapla
  • Sadi 1 yıl önce Şikayet Et
    Mükemmel yapı denetimciler ve mükemmel müteahhitler nasıl hesap verecek.
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    5 katan yüksek binalara deprem izalatörü şartı konulsun. Sonradan ödenen bedel çok daha fazla oluyor...
    Cevapla
  • Adil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış 5 kattan fazlaya izin vermesinler Bir degil 4-5 kurum ayrı ayrı denetlesin Masraflı gözükebilir Ama 100 yıllık eleman denetim yakıt masrafı bir depremde olan masrafın çeyreği olamaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'nın Ukrayna'yı kıtalararası balistik füze ile vurduğu anlar
Otomobilde yıl sonu yarışı! Marka marka sıfır araç kampanyası