Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Anayasa Beyannamesi'nin 13. değişikliğini onayladı
Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK), Temsilciler Meclisinin (TM) kabul ettiği Anayasa Beyannamesi'ndeki "devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını" içeren 13. değişikliği onayladı.
DYK basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, DYK Başkanı Halid el-Mişri başkanlığında başkent Trablus'ta olağanüstü bir oturum düzenlendi.
TM'nin DYK ile istişare neticesinde gerçekleştirdiği "devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin düzenlenmesinin" yolunu açan Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik, oturumda çoğunluğun oyuyla kabul edildi.
Olağanüstü oturumda ayrıca, bir sonraki oturumda onaylanmak üzere seçim yasalarını hazırlayacak bir komite oluşturulması konusunda da anlaşmaya varıldı.
TM Başkanı Akile Salih, 6 Şubat’ta ülkenin geçici anayasası hükmündeki "Anayasa Beyannamesi" üzerinde değişiklik yapılarak seçime gidilmesi teklifinde bulunmuştu.
Bunun üzerine TM, 7 Şubat'ta kabul ettiği Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliği 23 Şubat'ta tek taraflı şekilde yürürlüğe koymuştu.
DYK Başkanı Mişri de TM'nin, Anayasa Beyannamesi'nde gerçekleştirdiği 13. değişikliğin aralarındaki uzun istişarelerin bir sonucu olduğunu söylemişti.
- ANAYASA BEYANNAMESI'NDEKI 13. DEĞİŞİKLİK
Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor.
Değişiklik, devlet başkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclisin yerinin başkent Trablus, bir sonraki Temsilciler Meclisinin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.
Ayrıca, senato üye sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan olmak üzere Libya'nın üç bölgesi arasında eşit olarak belirlenmek üzere 900 kişiden oluşmasını kapsayan değişiklik, Temsilciler Meclisinin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.
Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.
- LİBYA'DAKİ SEÇİM ÇIKMAZI
Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.
Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.