'Fransa kendilerine yalvaracağımızı sandı'

Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga, ülkeden çekilmesi konusunda Fransa'yı zorlamadıklarını, Paris yönetiminin kendi seçimiyle bu ülkeden ayrıldığını söyledi.

'Fransa kendilerine yalvaracağımızı sandı'
'Fransa kendilerine yalvaracağımızı sandı'
GİRİŞ 10.03.2023 06:10 GÜNCELLEME 10.03.2023 09:52
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Batı Afrika ülkesi Mali'deki cunta yönetimine bağlı hükümetin Başbakanı Choguel Kokalla Maiga, askerlerini ülkeden çekmesi konusunda Fransa'yı zorlamadıklarını belirtti.

Başbakan Maiga El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Fransa ile yaptıkları iş birliğinden çekilmediklerini, "Fransa'nın kendilerine ne yapmaları, ne düşünmeleri ve ne söylemeleri konusunda karar verici taraf olmaya çalışmasının Paris yönetiminin ülkeden ayrılmasına yol açtığını" söyledi.

Maiga, Fransa'ya "insanlara bir şeyleri empoze etme" devrinin sona erdiğini ve bu zamanın çoktan geride bırakıldığını ilettiklerini söylerken ilişkileri sonlandırmanın Fransa'nın seçimi olduğunu belirtti.

Fransa ayrılmaya karar verdiğinde "Bu sizin seçiminiz" dediklerini belirten Maiga, "Şu noktayı doğrulamak isterim ki, ayrılmayı isteyen onlardı ve onlara kalmaları için yalvaracağımızı sandılar." dedi.

Mali'de 2021 yılında meydana gelen darbenin ardından askeri cunta kademeli olarak Rusya ile ilişkileri güçlendirmişti. Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi sonucunda Wagner paralı askerleri de Mali'ye konuşlanmıştı.

Fransa ise Rusya ve Wagner'in varlığını öne sürerek bu ülkeden ayrılma kararı aldığını açıklamış ve bir süre sonra ülkeden askerlerini geri çekmişti.

Mali'deki cunta yönetimi daha önce Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron'a seslenerek sahip olduğu sömürgeci anlayışdan vazgeçmeye çağırmıştı.

FRANSA'NIN MALİ'DEKİ GEÇMİŞİ

Mali, 19'uncu yüzyıldaki sömürge yarışında, birçok diğer Batı Afrika ülkesi gibi Fransa tarafından sömürgeleştirildi.

20'nci yüzyılın ortasına kadar Fransız sömürgesi olarak kalan ülke, 1960 yılında bağımsızlığını ilan etse de, ilerleyen yıllarda bölgedeki diğer ülkelerin kaderini paylaştı.

Eski sömürgeci devletler, genç Afrika ülkeleri üzerindeki etkinliklerine bağımsızlık ilanlarının ardından da devam etti.

1960'ın ardından darbeler ve iç sorunlarla geçen yıllarda Mali'da Fransız etkisi hiç azalmadı.

1990'larda demokratik ortama geçilirken, Fransa kimilerine göre 'perde arkasından' Mali'yi yönetmeye devam etti.

MALİ NEDEN ÖNEMLİ?

Batı Afrika'da bir kavşak noktası niteliğinde olan Mali, hem bölgede çıkarı olan devletler hem de devlet dışı silahlı aktörler için önemli bir merkez.

Aynı zamanda ülke, Afrika'da doğal kaynaklar bakımından en zengin ülkelerden biri.

Sömürge öncesi dönemde Mali'ye hükmedenler zenginlikleriyle anılıyordu.

Bilhassa 14'üncü yüzyılda Batı Afrika'da bulunan Mali Krallığı'nın başındaki Mansa Musa, bugün tarihçiler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı olarak kabul ediliyor.

Zenginliği bugüne kadar ulaşan ülkede altın, elmas, mücevherat, Boksit, Uranyum, Fosfat gibi madenler bol miktarda bulunuyor.

Söz konusu zengin kaynaklar da Mali'yi birçok dış güç için oldukça önemli kılan bir başka etken.

KAYNAK: MEPA NEWS
Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • trabzonli 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransa seni seçti başbakan yaptı yani fransa giderken gözü arkada kalmadı
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Sömürgeciler gider mi.Allah gücünüzü artırsında Par,s kapılarında görelim sizi...Akıttıkları kanı gösterelim o zalimlere..
    Cevapla
  • inş 1 yıl önce Şikayet Et
    fransız askerlerini biz eğitelim. fransada eğitim alan askerler devletine milletine düşman oluyor ha bire darbe yapıyor.
    Cevapla
  • Kutahyali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra yanınızdayız inşallah
    Cevapla
  • benzin 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar hep tayyip in onculugunde oluyor masallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül ve damadı tutuklandı
Süper Lig'de şampiyonluk favorisi değişti! Ümitleri kalmadı