Elazığ ve Bingöl depremlerini bilen Japon uzmandan uyarı: Dikkatli olun...

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara'da 250 yıldır kırılmayan bir fayın bulunduğunu dile getirerek, "Hep beraber hesap yapıp çalışırsak depremin etkisini yüzde 70 azaltabiliriz. Azaltabilirsek niye yapmıyoruz? "

Elazığ ve Bingöl depremlerini bilen Japon uzmandan uyarı: Dikkatli olun...
Elazığ ve Bingöl depremlerini bilen Japon uzmandan uyarı: Dikkatli olun...
GİRİŞ 14.03.2023 15:55 GÜNCELLEME 14.03.2023 15:58
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Japon deprem uzmanı yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, "Teknolojide depremi tahmin etmek tam mümkün değil. Ama 30 sene içinde deprem ihtimali (Marmara) yüzde 70 denebilir. Bir gün illa gelecek. Devlet, belediye, şirket, okul, aileler hep beraber hesap yapıp çalışırsak depremin etkisini yüzde 70 azaltabiliriz." dedi.

Esenyurt Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen "Afet Farkındalığının Oluşturulması ve Deprem Bilinci" konferansında konuşan Moriwaki, Türkiye'nin neredeyse tamamının birinci ve ikinci düzeyde deprem riski altında olduğunu söyledi.

Son 30 yılda Elazığ, Bingöl, İzmit, Van gibi şehirlerde olan depremlerin bu fay hatlarının ne kadar canlı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Moriwaki, "Önemli bir fay hattı üzerindeki Kahramanmaraş'ta da deprem olabileceğini oradaki konferanslarda dile getirmiştim. 'Fay kırılmaya başladı dikkatli olun.' demiştim. Maalesef dediğim oldu ve deprem geldi. Çok büyük, birbirini takip eden iki deprem, büyük hasara neden oldu. " diye konuştu.

Moriwaki, Türkiye'de yeni deprem ihtimalinin de yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Bu fay hattında güneyde de risk var. Kıbrıs'ta deprem olabilir. Tabii ki Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'da da olabilir. Buralarda uzun zamandır kırılmayan faylar var. Hazırlık yapmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Depremin etkisini yüzde 70 azaltabiliriz"

Moriwaki, Marmara'da Adalar'ın güneyinde yaklaşık 250 yıldır kırılmayan bir fayın bulunduğunu dile getirerek, şu görüşleri paylaştı:

"Bu fayın iki tarafında 7,5 şiddetine kadar deprem olabilir. Eğer iki fay da kırılırsa 7,5 şiddetinde deprem olabilir. Teknolojide depremi tahmin etmek tam mümkün değil ama 30 sene içinde deprem ihtimali yüzde 70 denebilir. Bir gün illa gelecek. Devlet, belediye, şirket, okul, aileler hep beraber hesap yapıp çalışırsak depremin etkisini yüzde 70 azaltabiliriz. Azaltabilirsek niye yapmıyoruz? "

Moriwaki, öğrencilere aileleriyle birlikte deprem tatbikatı ve depreme hazırlık çalışmaları yapmayı tavsiye ederek, depremlerle mücadelede bilinçlenmenin ve tatbikatın önemine vurgu yaptı.

Japonya'da kreşler ve ilkokuldan itibaren tatbikat yapıldığını anlatan Moriwaki, şöyle devam etti:

"Japonya'da ayda 1 kere okulda, 1 kere mahallede deprem tatbikatı yapılıyor. Ayda 2, senede 24 kere tatbikat yapılıyor. Tatbikatlar çok önemli. Japonya'da yaşam üçgeni yok, insanlar masaların altına kaçmıyor çünkü Japonya'da binalar çökmüyor. İç dekorasyon araçları falan düşebilir ama Türkiye'de maalesef bina çökebilir onun için masa veya yatak, koltuğun yanında yaşam üçgeni yapmalıyız."

"Evde iş bölümü yapın"

Moriwaki, deprem sonrası için de planlamanın önemli olduğunu, evde iş bölümü ve sonrasında toplanma noktalarının ailece konuşulması gerektiğini söyledi.

Depreme karşı bireysel hazırlıkta 3 önemli maddeye dikkati çeken Moriwaki, "Birincisi yaşam üçgenini unutma. Her zaman yatağınızın yanına su koyun. Düdük alın ve tüp şeklinde enerji veren çikolata alın. Buluşma noktası belirleyin ve evdeki eşyaları mutlaka sabitleyin." dedi.

 

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 14
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi diyelimki maddi tedbiri süper yaptık 20 şiddetinde deprem geldi kaç milyar gezegenden sadece biri...Sadece maddi tedbir çıkmaz sokak Herşeyin hakiki yaratıcısını bulup tabiii olmak lazım...
    Cevapla
  • Serpil 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi sen eksik kalmıştın açıklama yapmak için
    Cevapla
  • Zelzele 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahın gazabını çekecek günahlar yapıldığı için deprem oluyor
    Cevapla
  • MACKALI 61 1 yıl önce Şikayet Et
    $imdide japon uzman cikti.! Karde$im bizde binlerce uzman var her günde yenileri ekleniyor sen ülkene git japon gaaade$.
    Cevapla
  • Defol u 1 yıl önce Şikayet Et
    O adam burada kalacak sen git LÜTFEN Bu memlekettin ona ihtiyacı var sana değil..
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Yemin ederim 1999dan beri deprem de deprem vallahi bıktık artık 24senedir bekle babam bekle kimi diyor olacak kim diyor daha vakit var kimi onu diyor kimi bunu herkesin kafa gitti kiralar olmus 9-10bin nereye gidecen de korunacan, hukumet muhalefetin sacma tuzaklariyla engelleniyor zaten, kentsel dönüşüme 7200 dava açılan başka bir ülke yoktur eminim!
    Cevapla
  • Adıyaman 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul uzak daha rahat olun en az yirmi sene daha gelmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail Yemen'e saldırdı! DSÖ Direktörü Ghebreyesus ölümden döndü
Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı