Bordo bereli binbaşı açıkladı! Şehir fethedilirken bu yüzden ağır toplar kullanılmadı
Azerbaycan'ın yeniden ayağa kaldırılan kültür başkenti Şuşa'da incelemelerde bulunan Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'ye açıklamalarda bulunan Gazi Binbaşı Elşad Tahmazov, şehrin nasıl işgalden kurtarıldığını anlattı.
-
Haber7 – ÖZEL
Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ’ın tarihi ve kültürel şehirlerinden Şuşa’yı ziyaret etti.
ŞUŞA, YENİDEN İHYA EDİLİYOR
Ermenistan işgali sırasında tahrip edilen ve Azerbaycan ordusu tarafından özgürlüğüne kavuşturulan Şuşa’da inşa faaliyetleri Haber7 tarafından görüntülendi. Şuşa’nın yeniden ayağa kaldırılması için çalışmaların son sürat devam ettiği görüldü.
ŞEHİRDE YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULUYOR
Azerbaycan devleti, şehirde yaşam alanlarını oluşturmak için tüm kurumlarını seferber etmiş durumda. Şehrin birçok yerinde inşa faaliyetleri son sürat devam ediyor.
TAHRİP EDİLEN CAMİ VE MESCİTLER YENİDEN RESTORE EDİLİYOR
Ermeni askerlerin camiler ve mescitlere zarar verdiği görüntülere yansıdı. Başta tarihi Saatli Mescidi olmak üzere hasar gören cami ve mescitler Azerbaycan devleti tarafından yeniden restore ediliyor.
Ermenistan ordusu, ressamlar ve şairler şehri olarak da bilinen Şuşa’nın bağrından çıkardığı ünlü isimlerin heykellerine de zarar verdi. Şuşa hükümet binasının da yer aldığı şehir meydanında bulunan tunç heykeller, kurşunların ve roketlerin hedefi oldu.
“ŞUŞA’YA 3 İSTİKAMETTEN GİRİŞ YAPTIK”
Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’ye konuşan Gazi Binbaşı Elşad Tahmazov, Azerbaycan ordusunun Şuşa’yı nasıl işgalden kurtardığını anlattı.
Şuşa muharebesinin özel kuvvetlerin girdiğini belirten Tahmazov, “Düşman Şuşa’dan çekilmek mecburiyetinde kaldı. 3 kere taarruz etti ancak bertaraf edildi ve düşman geriye püskürtüldü. Bizim özel kuvvetlerimiz 3 istikametten Şuşa’ya giriş yaptı.” dedi.
“TÜRK İHA’LARI İLERLEMEMİZDE KOLAYLIK SAĞLADI”
İHA’ların 44 günlük muhaberede bize büyük desteği oldu. Düşmana karşı bize büyük bir avantaj sağladı.” ifadesinde bulunan Tahmazov, “İHA’lar bize hem istihbarat sağlıyordu hem düşmanı bertaraf ediyordu. O da bizim ilerlememize kolaylık sağlıyordu. Aynı zamanda şehitlerimizin az gelmesine neden oluyordu.” dedi.
"TÜRK'ÜN GÜCÜNÜ GÖSTERDİK"
“Birçok şehrin özgürlüğüne kavuşturulması sonrası madalyalar taltif olundu.” ifadesiyle aldığı madalyalarla ilgili de konuşan Gazi Tahmazov, Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Tahmazov, “44 günlük zafer muhaberesinde en büyük desteği Türk milleti, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sağladı. Çok teşekkür ediyoruz. Onların desteği sayesinde bu bize büyük avantaj sağladı. Aynı zamanda bize bir gurur verdi. Türk halkının bizim yanımızda olmasıyla biz dünyaya Türk’ün gücünü gösterdik. Karabağ’daki zafer, Türk devletlerinin bir bayrak altında birliğin kurulması için de bir avantaj sağladı.” diye konuştu.
17 CAMİDEN SADECE 1 TANE KALDI
Ermenistan’ın camileri tarumar ettiğini söyleyen Gazi Binbaşı, “Burada 17 cami var. Onlardan sadece 1 tanesi kalmış. Kalan 16 camimiz Ermeniler tarafından yıkılmış.” dedi.
TARİHİ KENT OLMASI NEDENİYLE AĞIR TOPLAR KULLANILMADI
Şuşa’ya girerken ağır topların kullanılmadığını ve hassas bir operasyon gerçekleştirildiğini kaydeden Tahmazov, şu ifadelerde bulundu:
“Biz buraya çok hassas bir operasyon yaptık. Cumhurbaşkanımız Aliyev’in talimatıyla tarihi binalar olması nedeniyle ağır toplar kullanmadık. Biz özel kuvvetler olarak silahlarla operasyon gerçekleştirdik. Bu da harp tarihinde özel bir yer tutacak bir operasyondur. Büyük kayaların üzerinde yerleşen Şuşa’yı özel kuvvetlerin bilek gücü sayesinde aldık. Şehitlerimizi sırtımızda taşıdık.”
ARDIÇ: GURURLA TOPRAĞA BASIYORUZ
Gazeteci Mehmet Ardıç, Şuşa ile ilgili Osman Ateşli’ye değerlendirmede bulundu. Ardıç, “İlk Karabağ’a geldiğimizde girişte çok farklı duygular hissettik. Biz her yerde Karabağ’ı sanki kendi toprağımız gibi savunuyorduk. Karabağ’ın işgalden kurtarıldığı sırada Türkiye’den takip ettik. Bu azat edilmiş topraklara o savaşın içerisinde yer almış gibi gururla basıyoruz toprağa. Onların vermiş olduğu mücadeleyi, mücadele eden insanlardan duymak bizi daha da duygulandırıyor.” dedi.
“Camiler, imarethaneler bizim orada yaşadığımıza dair mühür. Azat edildikten sonra buralarda namaz kılmak bizi çok etkiledi.” diyen Ardıç, Şuşa’nın fethi için 10 yıl boyunca bölgedeki kayalık arazi üzerinde eğitim görüldüğünü aktardı. Ardıç şunları söyledi:
“Elşad komutanın anlattığında en çok beni etkileyen bulunduğumuz yer için yaklaşık 10 yıl bizim askerlere anlatılmış, öğretilmiş. Savaş zamanını hayal ederek hazırlık yapılmaya başlanmış. İlk Şuşa’ya harekat başlatıldığında bu kayalıklardan şehre sızma ve baskın yapmışlar. Buradaki düşman birliklerini öldürüp kuşatmanın en stratejik noktasından galibiyete ulaşmışlar. Bu beni çok etkilemişti.”
PAŞİNYAN’IN HALAY ÇEKTİĞİ ALANDA HALAY
Mülakatın ardından Türkiye’den giden heyet, Azerbaycan’a savaş öncesi meydan okuyan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın halay çektiği alanda halay çekti.
FUZULİ’DE TARİHİ GAZETE BİNASI
Osman Ateşli ve bulunduğu heyet, Şuşa’dan sonra Fuzuli kentini de ziyaret etti. Fuzuli’nin de yerle bir edildiği görüntülenirken tarihi Aras Gazete binası da görüntülere yansıdı.
-
Ali 1 yıl önce Şikayet EtKarabağdaki azınlık ermeniler ,sınırdışı edilmelidir..Beğen Toplam 6 beğeni
-
Hakan 1 yıl önce Şikayet EtTez zamanda bütün Ermeniler yok edilmeli, fransaya veya amerikaya gönderilmeli. Kalan topraklar istila edip, Suriyeliler yerlestirilmeliBeğen Toplam 14 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet Etinşaallah Azerbaycanımızın esir kalan topraklarınıda geri alacagız (azad edecez)Beğen Toplam 15 beğeni
-
Vatan 1 yıl önce Şikayet EtAllah cc son ordusu Türk ordusuBeğen Toplam 20 beğeni
-
Osmanli torunu 1 yıl önce Şikayet EtTURYIYE AZERBAYCAN kardeş bu iki devlet birlikte dusmani dunyayi dar ederizBeğen Toplam 13 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtBenim soy adimda okur memleket neresi?Beğen Toplam 2 beğeni