Mısır ile yeni dönem başlıyor: Sisi Türkiye'ye davet edildi

Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, "Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi ziyaret etmesi için Mısır Cumhurbaşkanı es Sisi’ye davet gönderdi." dedi.

GİRİŞ 16.06.2023 11:12 GÜNCELLEME 16.06.2023 11:18
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbeyle bozulmuş ve iki ülke arasında siyasi alanda başlayan gerginlik karşılıklı ticaret olmak üzere ekonomik ilişkileri de bir miktar olumsuz etkilemişti.

Yakın zamanda iki tarafın da attığı adımlarla başlayan normalleşme çabaları ve bu yönde ortaya konulan siyasi irade sonucu yeni bir dönemin kapısı aralandı.

Bu kapsamda iki ülke arasındaki ilişkilerde karşılıklı adımlar atıldı ve eski günler geride kaldı.

MISIR İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi, Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda bir araya gelmişti.

İki liderin ortaya çıkan samimi karelerinin ardından diplomatik anlamda yeni gelişmeler yaşandı.

10 yılın sonunda iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi ataması kararlaştırıldı.

Ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, seçimlerden zaferle ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik eden isimlerden oldu.

"Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi ziyaret etmesi için Mısır Cumhurbaşkanı es Sisi’ye davet gönderdi"

Yaşananların ardından Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Russia Today’ın Arapça kanalına açıklamalarda bulundu.

Şen, “Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi ziyaret etmesi için Mısır Cumhurbaşkanı es Sisi’ye davet gönderdi. Mısırlıların, Erdoğan’ı Mısır’da görmeyi arzuladıklarını biliyorum. İki Cumhurbaşkanı görüşmenin yerini belirleyecekler. Görüşme Ankara ya da Kahire’de gerçekleşecek” dedi.

HAKAN FİDAN DETAYI

“10 yıllık kopuk dönem sona eriyor” diyen Şen, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Mısır ziyaretinin üç ay içinde gerçekleşebileceğini de açıkladı.

Şen, “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu aşamaya gelene kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde olumlu bir rol oynadı.” ifadelerini kullandı.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 60
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başkan Sisi bunu değerlendirmelidir . Mısır sürekli AB'ye LNG tankeri ile verimli ve kârlı gaz satışı yapamaz . Daha rasyonel bir yolla , TANAP 2 hattına entegre edilecek , Doğu Akdeniz boru hattı sayesinde , Afrika ve Kızıldeniz gazınını , AB piyasasına ihraç edebiliriz . € Kazan - € Kazan olur .
    Cevapla
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    Katar in elindeki dogalgaz nakil gemileri yardimiyla iskenderiye Mersin arasinda dogalgaz nakli baslatilip sonra boru hatti cekilmeli
    Cevapla
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    Iskenderiye Mersin antalya arasinda hizli feribot seferleri kahire akabe limani Amman sam beyrut adana Istanbul hizlidemiryolu hatti dogalgaz Hatti yapilmalidir
    Cevapla
  • Hüseyin- 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden davet edildiklerini ögrenebilirmiyiz ? anlamadim.Libyada aranizda "görüsürdünüz".Benim baktigim taraf o köpeklerin ister istemez bizim istedigimizi yapmasi.Bitti.Bazi islere sabir gerek Erdogan bey,cok sabir.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Rahmetli S.Demirel sözüdür. "Siyasette 24 saat çok uzun zaman dilimidir ve her an herşey olabilir." Sisi davet etmesi doğrudur yanlıştır. yapacak birşey yok Cumhurbaşkanı biraz daha gecikirse Sisi, G.kıbrıs ve Yunanistan ile Doğu akdenizde kıta sahanlığı için anlaşacak. İşin birde bu tarafına bakın.
    Cevapla
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli?
    Cevapla
  • pusula 1 yıl önce Şikayet Et
    işin o tarafını baştan beri söyledik, ama mesele belediye seçimlerinde sisi mi mursi mi ye kadar geldi, saçmalık burada zaten, ne oldu şimdi? sisi mi kazandı? boş lafla peynir gemisi yürümez , tükürdüğünü yalamak zorunda kalırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan boykot konulu paylaşım: Filistinli kardeşlerimizin yanındayız
Kızıldeniz'de el konulan "Galaxy Leader"da Mevlid Kandili coşkusu