Son dakika: ABD'den kritik zirve öncesi 'Türkiye' hamlesi! Ses Yunan'dan gelmişti...

Son dakika... Vilnius zirvesi öncesi İsveç'in NATO'ya katılma talebini onaylaması için ABD'den Türkiye ile ilgili yeni bir hamle geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Lonra'da meslektaşı Hakan Fidan ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

GİRİŞ 21.06.2023 17:06 GÜNCELLEME 21.06.2023 17:36
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Ukrayna İyileştirme Konferansı kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, konferans marjında Londra'da bulunan Bakan Fidan'ın, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile de görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

Mısır ile yeni dönem başlıyor: Sisi Türkiye'ye davet edildiMısır ile yeni dönem başlıyor: Sisi Türkiye'ye davet edildi

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! Türkiye büyük operasyona mı başlıyor?Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! Türkiye büyük operasyona mı başlıyor?

İSVEÇ'TE YÜRÜRLÜĞE GİREN YASA

İsveç'in aksine Türkiye'nin taleplerini yerine getiren Finlandiya NATO'ya üye olurken İsveç'in bu tutumu değişmeye başladı.

İsveç sonunda terör örgütü destekçilerine hapis cezası öngören yasaya onay verdi.

1 Haziran'da yürürlüğe giren yasa ile terör örgütünün faaliyetlerini teşvik eden, güçlendiren veya destekleyenlere en fazla 4 yıl hapis cezası verilmenin önü açıldı.

BLİNKEN İLE FİDAN ARASINDA 'İSVEÇ' GÖRÜŞMESİ

Yasa ile Türkiye'nin taleplerini yerine getirdiğini belirten İsveç için çabalarını sıklaştıran ABD'den dikkat çeken bir hamle geldi.

Ukrayna İyileştirme Konferansı için Londra’da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.

Blinken ile Fidan arasındaki görüşmenin ana konusunun İsveç'in NATO üyeliğine kabul edilmesi olduğu öğrenildi.

Fidan ve Blinken, ilk kez gerçekleştirdikleri baş başa görüşme öncesi Türk ve Amerikan basınına konuştu.

Blinken ile yapacakları görüşmede ikili meseleleri de alacaklarını bildiren Fidan, "Bildiğiniz üzere, her konuda aynı fikirde olmayabiliriz ancak NATO ve diğer platformlardaki uzun süreli müttefikliğimiz bizi birlikte çalışmaya devam etmeye zorluyor." dedi.

Bakan Fidan, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz üzere, Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve ABD Başkanı (Joe) Biden geçen yıl İspanya'nın başkenti Madrid'de Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nı kurmuştu. Mekanizmanın amacı, çözüm bekleyen konuları ele almak ve işbirliğimizi daha da derinleştirmek için fırsatları araştırmaktır. Bu nedenle, Bakan Blinken'la birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum."

"ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ İLİŞKİ DERİN VE ZENGİN"

Blinken de Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Fidan'la çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ülkesi ve Türkiye'nin en temel konularda birlikte yaptığı çok şeyin olduğunun altını çizen Blinken, şunları söyledi:

"Konuşacak çok şeyimiz var. Elbette yaklaşan NATO zirvesi, İsveç'in katılım süreci, savunma işbirliğimiz, enerji ve ekonomik işbirliği dahil bir dizi konuda ilerleme kaydedilmesi hakkında konuşacağız ancak ülkelerimiz arasındaki ilişki derin ve zengin. Dediğim gibi, (bu ilişki) zamanımızın en önemli meselelerinin birçoğuna ilişkin. Birçok önemli konuyla ilgili. Dolayısıyla, burada Londra'da sizinle biraz zaman geçirme fırsatı bulduğum için çok teşekkür ederim."

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna'daki durum, ülkemizin girişimiyle hayata geçirilen İstanbul Tahıl Anlaşması, NATO genişlemesi, Güney Kafkasya’daki gelişmeler bağlamında Azerbaycan-Ermenistan normalleşmesi ve ikili ilişkiler ele alınmıştır.''

Washington merkezli haber sitesi Al Monitor, görüşmenin 21 -22 Haziran'da Londra'da düzenlenecek konferans kapsamında gerçekleşeceği bilgisine yer vermişti.

Diplomatik kaynaklar Al-Monitor'a, isminin açıklanmaması kaydıyla, gündemin en önemli maddesinin İsveç'in NATO ittifakına katılımı olduğunu ifade etmişti.

YUNANİSTAN'DA SES GETİRDİ

Hakan Fidan ile Blinken'ın görüşme olasılığı Yunanistan basınında büyük yankı uyandırmıştı. 

Ethnos bu gelişmeyi 'Fidan - Blinken Londra'da buluşuyor' başlığı ile okurlarına sundu.

Haberde görüşmeye ilişkin 'Bu, Türkiye'nin dışişleri bakanı olmasından bu yana ABD'li bir mevkidaşı ile ilk görüşme olacak' denildi.

Kathimerini ise 'Londra'da Blinken-Fidan görüşmesi' başlığını tercih etti.

Haberde 'Blinken-Fidan görüşmesi, eğer gerçekten gerçekleşirse, Fidan'ın yakın zamanda Türk diplomasisinin başına geçmesinden bu yana iki bakan arasındaki ilk yüz yüze görüşme olacak' ifadelerine yer verildi.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 90
  • a a a 1 yıl önce Şikayet Et
    nato ülkeleri iki yüzlü değil 12 yüzlü biz 40 senedir ve hala devam etmekte olan törür örgütüyle savaş veriyoruz
    Cevapla
  • Dezenformasyon Var! 1 yıl önce Şikayet Et
    Takma Türk isimli dinsiz Emperiyalist komunist Kripto- Çinliler Anti- Semitizm ve akademik zemini olmayan komplo teorileri ve para tezi üretiyor ABD ve Dolları saldırıyor toplumsal mühendislik yapıp T.C. batı NATO hegemonyasından koparıp kendilerini muhtaç etmek bizide güya Dollar altenatifi "Çin TRUVA Atı BRICS"e katıp bizide pul para BRICS kandırmayı kazıklamaya sömürmeye çalışıyorlar!
    Cevapla
  • eğitimci 1 yıl önce Şikayet Et
    F35 parasını almadan onay verirseniz hakkım haram olsun. Zehir olsun
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    İsveç abd uşağı pagan şeytana uşaklık eden bir devlet,Almanya ilede bire bir uyumlu aynı zihniyet bunlar tarihten beri Türke uzaktır natoya dahil olduklarındada bize karşı olaçaklar,Rusya ile ilişkiler daha çok derinleşmeli kader iki devleti meçburi aynı yola itmekte iki devlete doğu ve batıdan tehtit edilmekte doğu şu anda tehtit gibi gözükmesede zayıf olanı ya batı özellikle çin yutar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    asıl kukla sensin mücadeleyi görmüyor hatta baltalamaya çalışıyorsun, gerekeni yapan üyeliği alabilir, bunu sanki mecburen kabul ettik dersen senden gomunist değil mandacı olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Depreme hazırlık bir beka meselesidir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz Ayasofya'yı bu imanla zincirlerinden kurtardık