The Guardian: İsveç'in NATO'ya katılımı gecikebilir
The Guardian Gazetesinde yer alan haberde İsveç'in Kuran'ın yakılmasına izin vermesinin NATO’ya katılma hedefini daha fazla geciktirme riskini beraberinde getirdiği belirtildi.
İngiltere merkezli yayın yapan The Guardian Gazetesi, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirilen küstah saldırının ardından yayınladığı haberinde "İsveç'in Kuran'ın yakılmasına izin vermesiyle Türkiye'nin öfkesi, İsveç’in NATO’ya katılma hedefini daha fazla geciktirme riskini taşıyor." ifadelerini kullandı.
The Guardian'daki haberin ilgili bölümü şu şekilde:
Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılma başvurusunu uzun süredir ertelediği ve onayını daha da karmaşık hale getirebilecek Kur'an'ın Stockholm camisinin önünde yakılması gösterisini Türkiye Dışişleri Bakanı eleştirdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'a İsveç'in bir miktar ilerleme kaydettiğini ancak yeterli olmadığını söylemesi üzerine protestolar yaşandı. NATO, her iki ülkeden üst düzey diplomatların önümüzdeki hafta Brüksel'de bir araya geleceğini belirtti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çarşamba günü tweet atarak, ”Mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde İsveç'te kutsal kitabımıza karşı yapılan alçakça protestoyu kınıyorum“ diyerek, "ifade özgürlüğü bahanesiyle İslam karşıtı protestolara izin vermenin kabul edilemez olduğunu" sözlerine ekledi.
İsveç polisi, üç günlük Kurban Bayramı Bayramı’nın başlangıcı olan Çarşamba günü yaklaşık 200 kişinin katıldığı protestoya, “güvenlik risklerinin mevcut yasalara göre talebi reddetme kararını haklı çıkaracak nitelikte olmadığını" söyleyerek izin vermişti.
İsveçli kamu yayın kuruluşu SVT, gösteriden sorumlu kişinin Kuran'dan sayfalar yırttığını, ayakkabılarını bazılarıyla sildiğini ve diğerlerini yaktığını, ardından kitaba bir dilim domuz pastırması koyduğunu söyleyerek olaysız bir şekilde geçtiğini bildirdi.
Polis, organizatörün kışkırtma ve İsveç'te ateş yakma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturulduğunu söyledi. Bir adamın saldırı girişiminde bulunduğundan şüphelenildiği ve taş taşıyan bir diğerinin polis tarafından uzaklaştırıldığını bildirildi.
Basında çıkan haberlerde, organizatörün Irak'tan İsveç'e kaçtığı, niyetinin NATO'ya başvuruyu sabote etmek olmadığı ve protestosunu İsveç ittifaka katılana kadar protestoyu gerçekleştirmek için beklemeyi düşündüğünü söyleyen 37 yaşındaki Salwan Momika olduğu belirtildi.
Nisan ayında Momika, ”Beni kabul eden ve onurumu koruyan bu ülkeye zarar vermek istemiyorum" dedi. Ancak protesto başvurusunda “Stockholm'deki cami önünde protesto yapmak ve Kur'an hakkındaki fikrimi ifade etmek" istediğini söyledi.
İsveç'te İslam'a karşı ve Kürt haklarını destekleyen bir dizi protesto, Türkiye'yi rahatsız ederek İsveç'i terörist olarak gördüğü kişileri barındırmakla ve iadelerini talep etmekle suçladı ve İskandinav ülkesinin NATO’ya katılım sürecini geciktirdi.
NATO, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'da yapılacak ittifak zirvesi öncesinde Türkiye'yi İsveç'e yeşil ışık yakması için zorluyor. İttifak başkanı Jens Stoltenberg Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, ”İsveç'i NATO'nun tam üyesi olarak karşılama zamanı geldi." dedi.
Stoltenberg bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, önümüzdeki Perşembe günü NATO karargahında yapılacak Brüksel görüşmelerinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'dan Dışişleri Bakanları ve İstihbarat Danışmanlarının yer alacağını söyledi.
Ocak ayında Ankara, ırkçı tacizden hüküm giymiş İsveçli-Danimarkalı bir aktivist olan Rasmus Paludan'ın Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde Kuran'ın bir kopyasını yakması üzerine İsveç ile NATO başvurusu üzerine görüşmelerini askıya aldı.
Danimarka'da aşırı sağcı Hard Line partisinin lideri Paludan Çarşamba günkü gösteriye katılmadı. Geçen yıl İsveç'te bir ülke turuna çıkarak İslam'ın kutsal kitabının nüshalarını alenen yakarak isyan çıkardı.İsveç polisi, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, son zamanlarda Kuran karşıtı protestolar düzenlemek için en az iki talebi daha reddetti, ancak kararları, ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettikleri gerekçesiyle mahkemeler tarafından reddedildi.
İsveç başbakanı Ulf Kristersson, protestonun olası etkisi hakkında spekülasyon yapmayı reddetti. Yasal ama uygun değil” dedi. "Sakin olunması ve İsveç'in uzun vadeli çıkarları için neyin en iyi olduğunu düşünmesi gereken bir zamanda yaşıyoruz."
Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt de dahil olmak üzere birçok Arap ülkesi de Ocak ayında Kur'an yakılmasını kınadı.
-
yistif - Rize 1 yıl önce Şikayet EtKimse volvo araç almasın ama kime anlatıyoruz ki. Bizim milletimizin menfaatine birşey varsa Allah muhafaza dini bile geri plana atabiliyor. Fırsatçılık ve stokçuluk da yaptığımız Müslümanlığa yakışmayan işleri yapmak da birinci olduğumuzu üzülerek söylemek istiyorum.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Rifgi 1 yıl önce Şikayet EtBizim kutsal kitabimiza saygisi olmayan güya özgürlük diye hakaret edenle bir ülkeyle asla bizde tavrimizi gösterip boyun egmemeliyiz zira Rabbimiz katinda bu hesabin altindan tüm müslümanlar sorumludur.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mahmut 1 yıl önce Şikayet EtBu tepkiler çok düşük daha şiddetlisi lazım mesala petrol satmamak İsveç mallarının girişini Müslüman ülkelerin yasaklaması vs vs vsBeğen Toplam 4 beğeni
-
mert 1 yıl önce Şikayet EtTürkiyenin AB kapisinda beklidigi kadarda onlar beklesin!!!Beğen Toplam 7 beğeni