Rusya'dan dünyayı telaşlandıran tahıl anlaşması açıklaması: Türkiye olmadan...

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 17 Temmuz'da sona erecek tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı. Dünyanın endişeli bir şekilde beklediği 'Tahıl koridoru devam edecek mi?' sorusuna yanıtlayan bakanlığın açıklaması telaşa neden oldu.

GİRİŞ 05.07.2023 00:05 GÜNCELLEME 05.07.2023 09:37
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında Haziran 2022'de imzalanan tahıl anlaşmasının sona ereceği 17 Temmuz tarihine sayılı günler kala Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yapıldı.

'TÜRKİYE'NİN RIZASI OLMADAN UZATILMAZ'

Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın tekrar uzatılması için gerekli koşulların oluşmadığını ifade ederek, anlaşmanın Ukrayna ve BM tarafından propaganda malzemesi haline getirildiği aktarıldı. Açıklamada "Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi tüm tarafların rızası olmadan uzatılamayacak olan Ukrayna gıdalarının ihraç edilmesine yönelik 'Karadeniz Anlaşması'nın yakında sona erecek olmasının arka planında, Batı ülkeleri, Kiev ve BM Sekretaryasından propaganda faaliyetlerinde yeni bir artış kaydediliyor" denildi.

'YOKSUL ÜLKERE GÖNDERİLME AMACINA UYULMUYOR'

Anlaşmanın Rusya ayağının da uygulanmadığına dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tahılının anlaşma çerçevesinde yoksul ülkelere gönderilmeyi amaçlandığı ama bu amaca da uyulmadığını belirtti. Açıklamada, "İhtiyacı olan Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerine yardım yapmayı amaçlayan anlaşma, Ukrayna tahılının iyi beslenen ülkelere ticari ihracatına dönüştü. 1 Ağustos 2022'den bu yana Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarından ihraç edilen 32,6 milyon ton tahılın büyük bir kısmı, 26,2 milyon tonu, yani yüzde 81'i yüksek ve orta geliri olan ülkelere gönderildi. Etiyopya, Yemen, Sudan, Afganistan ve Somali gibi yoksul ülkeler, çıkarılan tahılın yalnızca 862 bin 86 tonunu, yani yüzde 2,6'sını alabildi" denildi.

'ANLAŞMANIN DEVAM ETTİRİLMESİ İÇİN HERHANGİ BİR NEDEN YOK'

Rus gübresinin yoksul ülkelere sevkiyatının ambargolar yüzünden engellendiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, “Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor" ifadelerine yer verildi.

Anlaşmanın uzatılması için bir gerekçenin oluşmadığı vurgulanan açıklamada "Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok" denildi.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyen sömürgeci zengin Batı ülkeleri yine " tahıl koridorunu kendilerine yontuyorlardı". Ak koyun kara koyun çıksın bakalım ortaya...
    Cevapla
  • ÖMER 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna da tahıl yok zaten . Türk çiftçisi ile bu yollanan tahılın alakası yok zaten.Fakir ülkelerde alamıyorsa kapatacak...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Batının uşağı olamayız.Bu işten yine sadece batı ülkeleri karlı çıkıyor.Oysaki amaç fakir ülkelere gıda yardımında bulunmaktı.Tahıl koridoru Avrupa'ya hizmet edemez etmemeli.Umarım bu koridor kapatılır ya da buğday ihtiyacı olan ülkelere verilir.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    buğday 6 TL iyide markette 20 TL alan ne yapsın.
    Cevapla
  • Mete TÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah uzamaz. Türk çiftcisi perişan. Buğday 6 lira. Masrafı bile kurtarmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Asgari ücret ve en düşük emekli maaşının kaç TL olacağı belli oldu
Papa'dan İsrail'e tepki: Bu savaş değil, zulüm