Fransız Danıştayı'ndan tehlikeli başörtüsü kararı
Danıştay, Fransız Futbol Federasyonu'nun başörtüsü yasağını, "Başörtüsü laiklik ilkesine aykırı ve kamu düzenini bozar" diyerek haklı buldu. Sivil alandaki bu yasağın gündelik hayatın her alanına yayılma tehlikesi var.
Fransa'da hükümetin İslam'a yönelik baskıları her geçen gün artarken, Paris yönetimi, ülke genelinde başörtüsüne yasak getirmek için hazırlık yapıyor olabilir.
2004 yılında çıkarılan "kamusal alanlarda dini, siyasi felsefi sembol içeren yasa işaret ve kıyafet giyilmesini yasaklayan" yasa, 2016 yılında Fransız Futbol Federasyonu (FFF) tarafından da uygulanmaya başlandı.
Müsabakalara başörtüsüyle çıkan kadın futbol takımı Hicabeuses, söz konusu düzenlemeye karşı Danıştay'a başvurdu. Ancak Danıştay başvuruyu reddetti ve başörtüsü yasağının kamusal hayatın her alanına yaygınlaştırılması için tam yetki veren bir karar yayınladı. Danıştay, skandal kararı "Başörtüsü laiklik ilkesine aykırı, kamu düzenini bozar" gerekçesiyle duyurdu.
Uzmanlar söz konusu yasanın siyasi amaçla çıkarıldığını ve kararın hukuken kabul edilebilir tarafı olmadığını belirterek, Danıştay'ı "Hükümet çizgisinde hareket etmekle" eleştirdi.
Hicabeuses'de oynayan Müslüman futbolcular ise, yasağın uygulamaya başlaması halinde müsabakalara başörtüsüz çıkamayacakları için kariyerlerine son vereceklerini ifade etti.
GÜNDELİK YAŞAMDA DA YASAK GELEBİLİR
Yeni Şafak'ın haberine göre; kadın futbolcuların "kamu görevinde" olmadığını ve yasaya tabi olmakla hükümlü olmadığı kaydeden uzmanlar, "Yasa 'tarafsızlık' ilkesine binaen çıkarıldı ve devlet görevinde olanları kapsaması gerekiyor. Ancak Danıştay, yasayı değiştirerek sivilleri de kapsayabilecek bir kılıf uydurdu" değerlendirmesinde bulundu.
"Futbol maçlarında çatışmayı önlemek için kişileri ayrıştıran kıyafetleri yasaklama" amacıyla çıkarıldığı kaydedilen ve Müslüman kadınları hedef alan ırkçı yasa, emsal teşkil edebilecek.
Yürütme organlarının "çatışmayı önlemek" kılıfında, gündelik hayatın her alanında başörtüsü kullanımı yasaklayabileceğinden endişe duyuluyor.
Zira bundan önce hukuki kısıtlamalarla özel sektörde başörtüsü kullanımına yasak getiremeyen işletmelerin, ırkçı kanundan faydalanarak başörtülü çalışanları işten çıkarabileceği ifade edildi.
Hatta güvenlik güçlerinin, sokakta başörtüsü takan Müslüman bir kadına, "ayrıştırmacı yasa"dan istifade ederek müdahale edebileceği değerlendirildi.
-
Hakan demir 1 yıl önce Şikayet EtSimdi Avrupa kilik kiyafetle ugrassin bi 50sene. Zamaninda bize yaptiklari kendilerine geri dönüyor.Ammaa bunlarin Anayasasinda var peki din ve inanc özgürlügü onne olacak..Bunlar sünepe varya..Beğen
-
Aytek 1 yıl önce Şikayet Etİyi ki yanıyon Fransa. Beter olBeğen
-
Yusuf 1 yıl önce Şikayet EtYapacak bir şey yok sonuçta Fransızların ülkesi. Bu karar açık açık farklı ülkelerden Fransa’ya gidip yerleşen müslümanlara sizi burda istemiyoruz ülkelerinize geri dönün demektir. Bu son olaylardan sonra zaten Fransa artık bir şekilde yabancı nüfusu azaltmanın yollarını arayacaktı. Şaşılacak bir şey yok burda. Sonuçta görünen köy kılavuz istemez. Bence istenmedikleri yerde durmasınlar.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Samimiyetsizler 1 yıl önce Şikayet EtNedense bu laiklik ilkesi sadece Müslümanlara uygulanır. kendi tahammülsüzlüklerine kılıf. Kimi düşüncedeki insanlar rahatça yaşarken kimi düşüncedeki insanlara dünyayı dar ediyorsun bunun adı da eşitlik oluyor insanlara farklılığa saygı duymayı öğretBeğen
-
Asımın Nesli 1 yıl önce Şikayet EtFransa kendi sonunu hazırlıyor , Hak galibdirBeğen Toplam 1 beğeni