Nijer'de cuntadan ECOWAS'a tehdit: Üye bir ülkeye saldırırız
ECOWAS'ın cuntaya verdiği süre doluyor. Nijer'de 26 Temmuz'da darbe yapan askeri cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e askeri operasyon düzenlemesi halinde, üye ülkelerden birine saldıracaklarını duyurdu.
Nijer'deki darbeyi yapan Vatanı Koruma Ulusal Konseyi'nin (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonundan yeni bir bildiri okudu.
Bildiride, Nijer'in Paris, Abuja, Lome ve Washington büyükelçilerinin görevine son verildiği duyuruldu.
Halka, casuslar ve yabancı ülkelerin ordularına karşı dikkatli olunması çağrısında bulunulan bildiride, şüpheli her türlü hareketin yetkililere ihbar edilmesi istendi.
CUNTADAN SALDIRI TEHDİDİ
Bildiride, Fransa ile imzalanan tüm askeri iş birlikleri ve protokollerin de feshedildiği kaydedildi.
Cunta, ECOWAS'a da yeni bir tehditte bulundu. Bildiride, "ECOWAS, Nijer'e askeri müdahalede bulunursa, dostlarımız (Gine, Mali, Burkina Faso) hariç üye ülkelerden birine ani bir saldırı düzenleriz." ifadesi kullanıldı.
CUNTAYA VERİLEN SÜRE DARALIYOR
ECOWAS, 30 Temmuz'da, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti.
ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.
Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.
Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı. Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.
Diğer yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı.
Nijer'deki cunta, ECOWAS'a meydan okudu
Burkina Faso ve Mali'den ECOWAS'a uyarı: Savaş ilanı kabul ederiz
CUMHURBAŞKANI BAZOUM YARDIM İSTEDİ
Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Washington Post gazetesi için "Ülkem saldırı altında ve ben de esir alındım" başlıklı bir makale kaleme aldı.
Nijer'in, demokrasiyi yıkmaya çalışan askeri cuntanın saldırısı altında olduğuna dikkati çeken Bazoum, kendisinin de keyfi şekilde esir alınan ve hapsedilen yüzlerce Nijerliden biri olduğunu yazdı.
Bazoum, "Bu darbe girişimi Nijerliler için bir trajedi olsa da başarılı olması halinde sınırlarımızın çok ötesinde yıkıcı sonuçlar doğuracak." değerlendirmesinde bulunarak, ABD ve tüm uluslararası toplumu, ülkesinde anayasal düzenin yeniden tesisine yardım etmeye çağırdı.
Cumhurbaşkanı Bazoum, darbecilerin, "Nijer'in terörle mücadelede başarısız olduğu ve ABD ile Avrupalı müttefiklerin ülkeye zarar verdiği" iddiasını yalandı.
Nijer'in güvenlik durumunun, suçlanan müttefiklerle işbirlikleri sayesinde önemli ölçüde iyileştiğine vurgu yapan Bazum, Nijer'in ulusal bütçesinin yüzde 40'nın dış yardımlara bağımlı olduğunu ve darbe başarılı olursa bu yardımların kesileceğini kaydetti.
Bazum, Nijer'in, son 15 yılın en güvenli dönemini yaşadığını belirterek, ülkesinin, darbe hükümetlerinin yönetimde olduğu Burkina Faso ve Mali'den çok daha iyi durumda olduğunu vurguladı.
Darbecilerin, güvenlik alanındaki endişeleri gidermek yerine halkın onurunu ayaklar altına alarak Wagner gibi sabıkalı gruplarla çalıştığını ifade eden Bazum, "Orta Sahel bölgesi, darbecilerin ve bölgedeki müttefiklerin açık daveti yüzünden Wagner vasıtasıyla Rusya etkisine girebilir." uyarısında bulundu.
NİJER'DEKİ DARBE
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
NİJER, BATI DÜNYASININ SAHEL'DEKİ EN ÖNEMLİ MÜTTEFİKİ
Mali ve Burkina Faso'da art arda yaşanan darbeler sonrası Batı'nın Sahel'deki en önemli müttefiki haline gelen Nijer'de, Fransa'nın 1500 ve ABD'nin de yaklaşık 1000 askeri bulunuyor.
ABD'nin şimdiye kadar inşa ettiği en büyük ve masraflı İnsansız Hava Aracı (İHA) üssü de Agadez kenti yakınlarında yer alıyor.
Fransa da ABD ve İtalya ile başkent Niamey'deki bir askeri üssü kullanıyor.
Uluslararası toplum, 26 Temmuz'dan bu yana var gücüyle darbenin seyrini değiştirmeye uğraşıyor.
-
Okur 1 yıl önce Şikayet EtMilli gibi dursa da cunta çok çabuk çok kırılgan hareket ediyorlar. Bunlar gerçek halkçıysa 3 aya bile dayanamaz iç savaş çıkar. dış odaklı ise afrika iç savaşı çıkar sömürgeciliğe 10 yıl daha devam ederler. Sonucunda en az 100bin insan ölür haberde yer almaz 100-300 kanıksanır. sınır tanımayan kuruluşlar da sözde yardım kisvesiyle gelir çözümü geciktirip sömürgeciliği perçinlerlerBeğen
-
Tali 1 yıl önce Şikayet EtEcowacs anladığım kadarıyla Amerika ve Fransa'nın NATO su. Sömürge olmaktan çıkmak isteyenler için tehdit demek ki.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtAmerika'nın sözcülüğünü mü yapıyorsunuz? Ne demek darbeciler? Orayı karıştıran, birbirlerine düşüren Amerika ve Fransa'dır.Beğen Toplam 10 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet Etilk ve en güzel darbedir buBeğen Toplam 5 beğeni
-
Zor sorular 1 yıl önce Şikayet EtCum.Bşk. Bazoum darbeciler tarafından gözaltına alınıp hapse konduysa Wash. Post gazetesine makale yazacak imkanı nasıl yakaladı ? Ne zamandır uluslararası org.lar ülkeyi kimin yöneteceğine karar verip komşu ülkeyi savaşla tehtit ediyor ? Ecowas ekonomik bir birlikse böyle bir hakkı varmı ? Türkiye Natoya üye olduktan sonra darbeler oldu Nato hiçbirinde eski yönetim gelsin demediBeğen Toplam 4 beğeni