ABD ve Batı kovuldu! Afrika'da Türkiye rüzgarı esiyor

ABD ve Batı'nın her geçen gün güç kaybettiği Afrika'da, Türkiye'nin yükselişi devam ediyor. Sömürgeci devletlere kırmızı kart gösteren Afrika ülkeleri, Türkiye ile ilişkilerinde yeni boyutlara yelken açıyor.

GİRİŞ 11.08.2023 19:59 GÜNCELLEME 12.08.2023 10:59
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

   Haber7-ÖZEL

Dünyanın sözde demokrasi devleri Batı ülkeleri ve ABD'nin yüzyıllardır sömürdüğü Afrika Kıtası'nda son yıllarda emperyalist devletlere bir kalkışma yaşanıyor. Kıtadaki birçok ülke birbiri ardına sömürgeci Batı ülkelerine itiraz ederek onları topraklarından kovmak için harekete geçti. 'Kara Kıta'da dengeler her geçen gün değişirken, yeni büyük güç olarak Türkiye'nin yükselişi dikkat çekiyor. Türkiye'nin Afrika Kıtası'nda kazandığı güven ve yükseliş ise her alanda kendisini belli ediyor. 

MACRON'UN YÜZÜNE KARŞI SÖYLENİNCE BAŞLADI

Geçtiğimiz aylarda Kongo Cumhurbaşkanı Tshisekedi'nin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yüzüne karşı söylediği “Batı'nın Afrika’ya karşı buyurgan tavrı terk etmesi gerektiği” yönündeki söylemi Afrika'da yükselen Batı karşıtlığını dalgalandırdı. Kongo'nın ardından Fransız askerleri Mali'den kovuldu. Soykırım gerçekleştirilen Cezayir'de üniversitelerde yabancı dil olarak öğretilen Fransızca kaldırılmasının ardından Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Fransız 'İstenmeyen adam' ilan edildi. Diğer bir Afrika ülkesi Çad'da ise bugüne kadar dokunulamayan Fransız askerleri alıkonuldu. 

Son olarak kalkışmaya Burkina Faso ve Nijer dahil oldu. İki Afrika ülkesi peş peşe Fransa ve ABD'ye uranyum ihracatını durduğunu ilan etti. 

YENİ AKTÖR TÜRKİYE

Afrika'daki kalkışmayı inceleyen uzmanlar, Afrika'da artık sömürgeci Batı ve ABD'nin devrinin kapandığını ve bölgede yeni güçlerin ortaya çıktığını belirtiyor. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerini son yıllarda arttırdığının altını çizen uzmanlar, Rusya ve Çin'in de Afrika Kıtası'nda etkili olmaya başladığını vurguluyor.

PEKİ TÜRKİYE AFRİKA'DA NELER YAPTI?

Türkiye yüzyıllar boyunca sömürülen ve köleleştirilen Afrika için 1998 yılında "Afrika'ya Açılım Eylem Planı" hazırladı. Bu plan o yıllarda sözde kalırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'de iktidarı devralmasıyla birlikte kıta için çalışmalar hızlandırıldı. Afrika planı uzun vadeli eyleme dönüştürülürken, 2005 yılı 'Afrika yılı' ilan edilerek verilen önemin altı çizildi. Aynı yıl Türkiye, Afrika Birliği'nde de gözlemci statüsüne geçti.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2005-2007 yıllarında başbakan olarak gerçekleştirdiği Afrika ziyaretleri ile büyük ivme kazanan ilişkiler, 2008 yılında Türkiye'nin Afrika Birliğinin Stratejik Ortağı ilan edilmesiyle yeni boyuta taşındı.

AFRİKA'DAKİ ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILDI

2005 yılından itibaren Türkiye'nin, ABD ve Fransa'nın hakim olduğu Afrika Kıtası'ndaki varoluşu yükselmeye başladı. Bölge ülkeleriyle insani, siyasi ve ticari yeni bir ilişki kuran Türkiye 2002 yılında Afrika Kıtası'nda olan 12 büyükelçilik sayısını 44'e çıkardı. Bu sayının ilerleyen yıllarda 50'ye yükseltilmesi hedefleniyor. 



Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle diplomatik diyalog kanallarını güçlendirmesi bu ülkeler tarafından da karşılık buldu. 2022 yılının haziran ayında Gine Bissau'nun Türkiye'deki Büyükelçiliğinin faaliyete geçmesiyle birlikte Afrika ülkelerinin Ankara'daki büyükelçiliklerinin sayısı da 37'ye yükseldi.

Türkiye'nin Afrika Kıtası'ndaki Fildişi Sahili'nde 2009 yılında açtığı Abidjan Büyükelçiliği, Türkiye'nin kıtadaki 15 yıllık aranın ardından açtığı ilk büyükelçilik olurken,  2010'da Angola, Gana, Madagaskar, Mali, Morityus, Uganda ve Kamerun'da büyükelçilikler açıldı. 2011'de Güney Sudan, Moritanya, Mozambik, Zambiya, Zimbabve ve Gambiya'da, 2012'de Gabon, Namibya ve Nijer'de, 2013'te Cibuti, Çad, Eritre ve Gine'de, 2014'te de Benin, Botsvana, Burkina Faso, Kongo ve Ruanda'da 2018'de Burundi, Ekvator Ginesi ve Sierra Leone'de, 2019'da Tanzanya'da, 2021'de ise Togo'da Türk büyükelçilikleri hizmete girdi. 


İlişkilerin daha da geliştirilmesi için Türk Hava Yolları Afrika'daki uçuş sayısını yoğun şekilde arttırdı. Bugün 58 Afrika ülkesinden 40'ında THY 60 noktaya düzenli seferler düzenler hale getirildi. Afrika ülkelerine doğrudan ve düzenli uçuşların sağlanması beraberinde bir takım olumlu gelişmeleri de getirdi. 

EKONOMİYE YANSIMASI

Afrika Kıtasıyla geliştirilen ilişkiler, ekonomiye de doğrudan yansıdı. Türkiye ekonomik ilişkilerini geliştirdiği Afrika ülkeleriyle kazan-kazan programını uygulamaya koydu. Türkiye'nin dış ticaretinde Afrika Kıtası son 20 yıllık dönemde önemli gelişme gösterirken, bölge ile dış ticaret dengesi Türkiye lehine olacak şekilde kayda değer artış gösterdi. Türkiye'nin 2003 yılında Afrika kıtasına ihracatı 2,1 milyar dolar ve Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı yüzde 4,5 seviyesinde iken 2021 yılında ihracatı 21,2 milyar dolara yükseldi. 

Afrika Kıtası'nın Türkiye'nin 2021 ihracatındaki payı son rakamlarla birlikte yüzde 9,4 seviyesine yükseldi. 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 57
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Nijer misali gibi , böylesi muhtaç ülkeleri kolay sömürüyorlar . Uranyum , Altın , Kobalt , Platin ve Petrolüne konamayınca ; Yok sana Elektrik , Yok sana Su , Yok sana Meyva ve Tahıl , Yok sana İlaç deyip usandıyorlar .
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Aman dikkat rüzgar fırtına olmasın
    Cevapla
  • mehmetm 1 yıl önce Şikayet Et
    100 yılı aşkın sahada ( nerede ise ) hep kazandık. Masada hep kaybettik. İnşallah şeytanın bacağını kırarız.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD mi kovulmuş ? ABD askerleri 1992 - 94 yılları arasında Somali'yi işgal ettiğinde , Afrikalılar hiçbir varlık gösteremedi , Şimdilerde güya Amerika karışmıyormuş gibi bir görünüm var , Somalinin Hint Okyanus açıklarındaki petrolü çıkarma hakkı Amerikan Şirketine verildi . Tamtam çalarlar , övgüler yağdırırlar , Doğal kaynakların çıkarılmasına gelince , iş Batılı Şirketlere verilir .
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Arap baharı gibi olmasın sonra.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Sahipleneceğimiz , koruyup kollayacağımız yerler başkasının gelip çökebileceği , kukla yönetimlerini iktidara getirebileceği yerler olmamalıdır . Askeri güç sergileyebilmeli , caydırabilmeliyiz . Ticari yolların güvenliğini sağlayabilmeliyiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray'ın kazandığı penaltı çok tartışıldı! Eski hakemler ne dedi?
Bakan Fidan ve Ahmet eş-Şera Kasyun Dağı'nda! Şam'a karşı çay içtiler