Fransa'da Danıştay okullarda uzun elbise yasağını onayladı

Fransa'da Danıştay, okullardaki abaya (uzun elbise) yasağının askıya alınmasına yönelik talebi reddetti.

Fransa'da Danıştay okullarda uzun elbise yasağını onayladı
Fransa'da Danıştay okullarda uzun elbise yasağını onayladı
GİRİŞ 08.09.2023 01:04 GÜNCELLEME 08.09.2023 01:04
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Danıştay, Eğitim Bakanlığının okullarda abayayı yasaklayan kararına yönelik yapılan itirazı değerlendirdi.

Mahkeme, bu yasağın "özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarının yanı sıra ayrımcılığa karşı prensibi" ihlal etmediğini gerekçe göstererek, okullarda abaya yasağını onayladı.

Danıştay kararında, kız öğrencilerin abaya denilen uzun elbiseyi ve erkek öğrencilerin de kamis denilen entariyi dini bir saikle giydiklerini ve bu amaçla kullandıklarını savundu.

Mahkeme, mevzuatın okullarda öğrencilerin dini aidiyetini gösteren bir simge takmalarını veya kıyafet giymelerini yasakladığını belirtti.

Fransa'da tartışmalı abaya yasağı kararı

Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tartışmalara neden olmuştu.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı.

Attal, 31 Ağustos'ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağına ilişkin taviz vermeyeceklerini belirtmişti.

Abaya yasağı kararı ADM Derneği tarafından temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a taşınmıştı.

Attal, 4 Eylül'de okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67'sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini söylemişti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman Toplumların okumasını engellemek amacıyla yapılan bir uygulama
    Cevapla
  • aramıza hoşgeldin 1 yıl önce Şikayet Et
    fransa, iran gibi ötekinin ne düşündüğünü umursamıyor. iktidarını baskı aracı olarak kullanıyor. laiklik herkesin aynı şeyi düşünmesi gerektiğini dikte etmez. laiklik herkesin düşüncesine diğerlerinin saygı göstermesini, devletinde buna kanunlarla yardımcı olmasını ister...
    Cevapla
  • Antepli 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransa CHP lileşti
    Cevapla
  • Afrika Kölesi 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'da néo-nazi Vichy rejimi hortladı ? 10 Temmuz 1940 Fransız Diktatörü Mareşal Pétain (Demokrasi maskesi) adı altında yabancı ve Yahudi düşmanı ideolojisiyle, başta Müslümanlara ve Yahudilere yönelik ırkçı dışlama Otoriter néo-nazi politikası uygulayarak Soykırım yaptı. Fransa'daki Danıştay SS Néo-nazi Vichy rejimine özendi ? haloo Macron ?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kafirden adalet beklenirmi işlerine geldiği gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li Ediz Ün yine gündemde! Sigara kaçakçılığı sonrası pavyon eğlencesi
KIZILELMA ilk uçuş testini başarıyla tamamladı