Fransa'da Danıştay okullarda uzun elbise yasağını onayladı
Fransa'da Danıştay, okullardaki abaya (uzun elbise) yasağının askıya alınmasına yönelik talebi reddetti.
Danıştay, Eğitim Bakanlığının okullarda abayayı yasaklayan kararına yönelik yapılan itirazı değerlendirdi.
Mahkeme, bu yasağın "özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarının yanı sıra ayrımcılığa karşı prensibi" ihlal etmediğini gerekçe göstererek, okullarda abaya yasağını onayladı.
Danıştay kararında, kız öğrencilerin abaya denilen uzun elbiseyi ve erkek öğrencilerin de kamis denilen entariyi dini bir saikle giydiklerini ve bu amaçla kullandıklarını savundu.
Mahkeme, mevzuatın okullarda öğrencilerin dini aidiyetini gösteren bir simge takmalarını veya kıyafet giymelerini yasakladığını belirtti.
Fransa'da tartışmalı abaya yasağı kararı
Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tartışmalara neden olmuştu.
Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı.
Attal, 31 Ağustos'ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağına ilişkin taviz vermeyeceklerini belirtmişti.
Abaya yasağı kararı ADM Derneği tarafından temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a taşınmıştı.
Attal, 4 Eylül'de okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67'sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini söylemişti.
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtMüslüman Toplumların okumasını engellemek amacıyla yapılan bir uygulamaBeğen Toplam 2 beğeni
-
aramıza hoşgeldin 1 yıl önce Şikayet Etfransa, iran gibi ötekinin ne düşündüğünü umursamıyor. iktidarını baskı aracı olarak kullanıyor. laiklik herkesin aynı şeyi düşünmesi gerektiğini dikte etmez. laiklik herkesin düşüncesine diğerlerinin saygı göstermesini, devletinde buna kanunlarla yardımcı olmasını ister...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Antepli 1 yıl önce Şikayet EtFransa CHP lileştiBeğen Toplam 2 beğeni
-
Afrika Kölesi 1 yıl önce Şikayet EtFransa'da néo-nazi Vichy rejimi hortladı ? 10 Temmuz 1940 Fransız Diktatörü Mareşal Pétain (Demokrasi maskesi) adı altında yabancı ve Yahudi düşmanı ideolojisiyle, başta Müslümanlara ve Yahudilere yönelik ırkçı dışlama Otoriter néo-nazi politikası uygulayarak Soykırım yaptı. Fransa'daki Danıştay SS Néo-nazi Vichy rejimine özendi ? haloo Macron ?Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 yıl önce Şikayet EtKafirden adalet beklenirmi işlerine geldiği gibiBeğen Toplam 6 beğeni