İşgalden kurtarılan Hankendi'de bir caddeye 'Enver Paşa' adı verildi

Azerbaycan, yasa dışı Ermeni güçlerden temizlenen Hankendi'de bir caddenin adını "Enver Paşa" olarak değiştirdi.

GİRİŞ 04.10.2023 13:42 GÜNCELLEME 04.10.2023 16:16
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da anayasal düzeni tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatmıştı.

Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler, yaklaşık 24 saat süren operasyon sonrasında silah bırakmıştı.

Azerbaycanlı yetkililerle Ermeni nüfusun temsilcilerinin 21 Eylül'de yaptığı görüşmede entegrasyon süreciyle ilgili bir takım konularda mutabakat sağlanmıştı.

Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü kurtarması

28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, ilk anlaşmasını Osmanlı Devleti ile imzaladı. Gürcistan'ın başkenti Batum'da, 4 Haziran 1918'de imzalanan anlaşma, Azerbaycan ile Osmanlı arasında siyasi, hukuki, ticari ve askeri alanlarda dostane ilişkiler kurulmasını öngörüyordu.

Azerbaycan, bu anlaşmanın 4. maddesi uyarınca, İngiliz güçleri ile Ermeni ve Bolşevik çetelerin işgaline karşı Osmanlı hükümetinden yardım istedi. Bu talep Osmanlı hükümetince olumlu bulundu ve Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa'yı bir ordu kurarak Azerbaycan'ın yardımına gitmesi için görevlendirdi.

Bakü'nün başkent olmasında büyük rol oynadı

Kafkas İslam Ordusundaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan 1000 kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Kafkas İslam Ordusu, önce güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i düşman güçlerinden temizledi, 15 Eylül 1918'de 30 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra Bakü'yü kurtardı.

Osmanlı askerleri Bakülüler tarafından coşkuyla karşılandı, kentte geçit töreni düzenledi.

Fakat Osmanlı ordusunun Bakü'deki kalış süresi uzun sürmedi. Osmanlı Devleti Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılınca 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi gereği savaştan önceki sınırlarına çekilmek zorunda kaldı. Dolayısıyla Kafkas İslam Ordusu 16 Kasım'da Bakü'yü terk etti.

Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'da sadece 2 ay kaldı fakat ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanması ve Bakü'nün başkent olmasında önemli rol oynadı.

Ne olmuştu?

44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrası Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar, tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Sözde rejim, son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya ve arazilere mayın döşemeye devam etti.

Azerbaycan'dan gelen, sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılması tansiyonu daha da yükseltti.

Son olarak 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu 4 polis şehit oldu. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.

Yaklaşık 24 saatlik operasyonun ardından Azerbaycan'ın talepleri kabul edildi ve ateşkes ilan edildi.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 25
  • Mason Paşa 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıyı yıkan mason paşaların adlarını vermek yakışır. Deli Halit Paşanın adı verilecek değildi ya!...
    Cevapla
  • dogrusu bu 1 yıl önce Şikayet Et
    senin mason dedigin adam rus ordusuyla mucadele ederken Ciyan tepesinde nasil Sehit oldugunu Turk millyetcileri cok iyi bilyor isiniz gucunuz yalan dolan iftira
    Cevapla
  • Bulldozer 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes istisnasız hata yapar, nice hata yapanların İsmi, yaptığı başka bir kahramanlıkla bulvar, cadde ve sokaklara hatta yabancıların ( Pierre Loti Çanakkale’de Türklere karşı savaşmış!) ismi verilmişken, neden Bakü Fatihine, talimatı veren Enver Paşa'nın isminin caddeye verilmesi rahatsız eder ki.
    Cevapla
  • İşte öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    Enver itinin adı o caddeye yakışmadı. Ganire hanımefendi ruhu şad olsun, onun ismi çok iyi olurdu. 80 bin vatan evladının katilini biz affetmedik, affetmeyeceğiz...
    Cevapla
  • Tosun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim orada yiğitlerimiz var omlarında adını koyun şu anda orada görev yapan generallerimizde var
    Cevapla
  • xxx 1 yıl önce Şikayet Et
    en büyük hainlerden biride enver paşaidi
    Cevapla
  • Hacemerli 1 yıl önce Şikayet Et
    Hain demek çok acımasız.Tarihimizi daha iyi araştırmani tavsiye ederim. Evet hataları oldu maalesef.
    Cevapla
  • dogrusu bu 1 yıl önce Şikayet Et
    Enver pasaya hain diyenler once aynaya baksinlar orada haini gorecekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... Bakan Güler: Kuzey Irak'ta kilit kapandı!
Malatya'daki deprem saniye saniye kameralara yansıdı