Erdoğan, Biden'la yaptığı görüşmeyi anlattı: Ver F-16'yı al İsveç onayını

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları son telefon görüşmesinde ABD Başkanı Biden'ın kendisine, "Siz bunu (İsveç'in NATO üyeliği) Meclis'ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre'den bunu (F-16 satışı) geçiririm." dediğini aktardı.

GİRİŞ 19.12.2023 13:59 GÜNCELLEME 19.12.2023 17:28
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de aralarında bulunduğu gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"F-16 VE İSVEÇ ONAYINI EŞ ZAMANLI YAPALIM"

SORU: Macaristan, Türkiye ile birlikte İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeyen ülkeler arasındaydı. Sayın Viktor Orban ile görüşmeniz sırasında bu hususa dair bir değerlendirme yaptınız mı? İsveç'in NATO üyeliğine katılım protokolünü TBMM'ye sevk ettiniz, son tahlilde parlamentonun onayına sunulacak. Cumhur İttifakı olarak tutumunuz ne olacak?

CEVAP: Biliyorsunuz İsveç'in NATO üyeliği ile katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne biz gönderdik. İsveç konusu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Sayın Joe Biden ile yaptığımız görüşmede de gündeme geldi. ABD ile aramızdaki F-16 meselesini de bu çerçevede değerlendirdik. Görüşmede kendisinin "Siz bunu Meclis'ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre'den bunu geçiririm." şeklinde bir ifadesi oldu. "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan eş zamanlı olarak bu süreci işletsin. Eş zamanlı olarak bunu işletirsek, bunu parlamentodan çok daha rahat bir şekilde bizim de geçirme imkanımız olur." dendi. Parlamentodaki sürece ilişkin bir başka zorlaştırıcı konu da savunma tedarikinde Kanada ve bazı müttefiklerin olumsuz tavırları. Bunların hepsi birbirine bağlı. Gerek Amerika'nın F-16 konusu, gerekse Kanada'nın verdiği sözleri tutması noktasında beklediğimiz olumlu gelişmeler, inanıyorum ki parlamentomuzun da konuya olumlu bakışını hızlandıracaktır. Diğer taraftan İsveç’in bize Vilnius'ta verdiği sözler bulunuyor. Bunların tutulmasını bekliyoruz ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

"HAMAS VE EL FETİH'İN BARIŞIK YAŞAMASI ŞART"

SORU: İsrail'in, Hamas'ın Gazze'deki etkinliğini sona erdirme gerekçesiyle başlattığı, çoluk çocuk yaşlı demeden bölgedeki katliamı maalesef devam ediyor. Herkes şu soruyu soruyor, "Peki sonrası ne olacak?" Orada yeni bir yönetim mi kuracak, ilhak mı edecek, Mahmud Abbas yönetiminde, El Fetih liderliğinde yeni bir oluşum mu olacak? Hamassız bir çözüm mümkün mü? Acaba bu süreçte Hamas ile El Fetih arasında bir temas oldu mu? İki devletli çözüme bu ateşkes sonrasında ne kadar yakın bölge? Burada Türkiye'nin rolü konusunda neler söylemek istersiniz?

CEVAP: Hamas'ın terör örgütü olmadığını ve bir siyasi parti olduğunu defalarca söyledim. Yine söylüyorum. Bir siyasi parti olarak da kazanacakları hakların mücadelesini vermektedirler. El Fetih ile Hamas'ı, yani İsmail Heniyye ile Mahmud Abbas'ı makamımda bir araya getirdim. Medyaya da zaten o görüşme yansımıştı. El Fetih ile Hamas'ın görüşmemesi diye bir durum söz konusu değil. Görüşüyorlar, bu görüşmeleri daha ileri taşımaları da mümkün. Bu konuda Türkiye olarak bizim yaptığımız ve yapabileceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyorum. Çünkü El Fetih ile Hamas'ın birbiriyle barışık yaşaması şart. Şu anda Hamas denince Filistin konuşuluyor. Demek ki bunlar birbiriyle adeta et ve kemik gibiler. Bizim şu anda bu birlikteliği korumak ve bu birliktelikle beraber de inşallah bu işi bir sonuca kavuşturmanın gayreti içinde olmamız lazım. Neticeyi de böyle almamızın gereğine inanıyorum. Şu anda bütün derdimiz Gazze'den yaralı ve hastaların ne kadarını ülkemize alabiliriz, ülkemizde bunların tedavilerini yaptırabiliriz. Ondan sonra bu saldırılar biter, bir nokta konulursa gündemimiz Gazze'nin inşa ve ihya çalışmaları olacak. İslam dünyasını, bunun için seferber etmemiz lazım. Bu konuda da biz yine görev almaya, inşa ve ihya konusunda da elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu görüştüğümüz Körfez ülkeleriyle, İslam İşbirliği Teşkilatı'yla değerlendiriyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Sorumlusu
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 105
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Kur'an i kerim in yakılmasına göz yuman devlet in NATO üyeliği ne evet demek bize zul gelir .ucaksa rusyada Pakistan çin her yerde var .evet deme sayın reis bu ABD ye..Ülkemizi bölmeye çalışanlara onay vermeyin ..
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya tehlikesi olmasa bunlar , Türkiye ile bu konuyu müzakere bile etmezler , İsveç'i , ABD desteği ile doğrudan NATO'ya alırlar . Türkiye'nin müttefikliğine ihtiyaç duydukları için müzakere ediyorlar . Elimizdeki koz büyüktür . Rusya , Finlandiya'ya diş bilemeye başlamıştır . Bir de ABD'nin , Rusya'nın önüne atmak istediği İsveç vardır .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    önce onlar sonradan da biz başka şeyler de alarak onaya biliriz.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce Meclis kocaman bir HAYIR desin , Sonra AB entegrasyonu konusunu Biden'ın kulağına üfleyelim , Entegrasyon olursa , tekrar görüşülsün Eh Evet diyelim . F16 Viper neymiş , Hiç İsveç'in üyeliğine denk bir pazarlık konusu olabilir mi ?
    Cevapla
  • Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Yine paramız boşa gidecek daha f 35 parasını geri alamadık
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Vermez , Amerika bunu CAATSA ceza parası olarak mahsup etti . O işi , sözde para iadesini de diyaloğa kapalı tutmuştur .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul’da kaç milyarder var? İşte dünyada dolar milyarderlerinin yaşadığı şehirler
Kazılarda ortaya çıktı! Üstü kadar altı da değerli