Tayvan'da seçimi Çin karşıtı aday kazandı

Tayvan'da Çin karşıtı iktidar partisinin adayı Lai Ching-te, "Devlet Başkanlığı Seçimi"nden zaferle çıktı. Çin yönetimi, Lai Ching-te'ye şiddetle karşı çıkarak, seçimi "savaş ve barış arasında bir seçim" olarak nitelendiriyordu.

GİRİŞ 13.01.2024 17:19 GÜNCELLEME 13.01.2024 17:26
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Çin ve ABD'nin yakından takip ettiği Tayvan'da yapılan seçimi, iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP) başkan adayı Lai Ching-te kazandı. Katılımın yüzde 60 olarak gerçekleştiği seçimde Lai, oyların yüzde 40'nı alarak zaferini ilan etti.

Çin'in üzerinde hak ettiği Tayvan'da yapılan seçimde sandıkların kapanmasının ardından oy sayımı yapıldı. Çin'e karşı ABD'nin destek verdiği ülkede gerilim içinde geçen seçimden iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi ilk sırada çıktı.

Daha önce Tayvan'ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi olarak görev yapan Lai, 19,5 milyon seçmenin bulunduğu ülkede 5 milyon oya ulaştı.

Çin'in desteklediği aday Hou Yu-ih

Lai'nin en büyük rakibi, Çin'e yakınlığıyla bilinen Kuomintang (KMT) Partisi'nin milliyetçi adayı Hou Yu-ih, yenilgiyi kabul etti. Hou destekçilerine, "Burada Lai Ching-te'yi seçilmesinden dolayı kutluyorum." dedi.

Lai, kendi kendini yöneten adada iktidarda olduğu dönemde komşu Çin ile sürtüşmeleri arttıran Demokratik İlerleme Partisi'nden geliyor. Pekin, oylama öncesinde Lai'nin seçilmesine karşı olduğunu açıkça belirtmişti.

Kamuoyu yoklamalarında da rakiplerinin önünde mücadele veren siyasetçi, koltuğu iki dönem görev yapan Başkan Tsai Ing-wen'den mayıs ayında devralacak.

Çin'in "barış ile savaş arasında bir seçim" olarak nitelediği sandıktan çıkan sonuç, iki taraf arasında gerilimin de sürmesi anlamına gelecek.

Mevcut Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (KMT/Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Pekin yönetimi Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

KAYNAK: EURONEWS, AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 9
  • Stand with Taiwan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüce yaradan Tayvanı dinsiz din düşmanı totaliter ateist komunist faşist Çinden korusun! Çin donanması 700 Gemi Frigate ile dünya denizlerin hakim olacak kapasite yok çünkü elinde 2 tane super carrier ship mevcut ABD donanması 20 tane ama PLA ordusunun elinde ~700 tane1000 km menzili Frigate bu frigatlar Tayvanı saldıracabilicek kapasiste var! Kaynak Peter Zeihan Geopolitics youtube!
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    ínsallah en yakinda Çin Putinin KIRIMI yaptigi gibi yapar!!!
    Cevapla
  • feraset 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin adamı, pardon ajanı
    Cevapla
  • maho 1 yıl önce Şikayet Et
    demek ki ülke savaş istiyor
    Cevapla
  • Global Çete 1 yıl önce Şikayet Et
    Şuna Biden Tayfası desenize.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında
Yangında hayatını kaybedenler son yolculuğuna uğurlandı