BMGK'dan tepki çeken son dakika Kıbrıs kararı... KKTC ve Türkiye: Reddediyoruz
BMGK, Kıbrıs'ta 1964'ten beri bulunan BM Barış Gücü'nün görev süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı. KKTC'den ve Türkiye'den yapılan açıklamada 'Kıbrıs Türk tarafının iradesini ve varlığını yok sayan bu yaklaşımı reddediyoruz' denildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) karar oy birliğiyle kabul edildi. Böylelikle, 1964'ten beri Ada'da bulunan BMBG'nin görev süresi 1 yıl daha uzatılmış oldu.
ESKİ KOLOMBIYA DIŞIŞLERİ BAKANI CUELLAR'I KIBRIS ŞAHSİ TEMSİLCİSİ OLARAK ATANDI
Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Cuellar'ı Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak atamasının memnuniyetle karşılandığı bildirilirken, taraflara bunu fırsat olarak değerlendirme ve işbirliği içinde hareket etme çağrısı yapıldı.
Taraflara ara bölgede gerginliği azaltma çağrısı yapılan kararda, ara bölgenin bütünlüğünün muhafaza edilmesinin önemine dikkati çekildi.
KIBRIS'TAKI BM BARIŞ GÜCÜ 1964 YILINDA KURULDU
Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, 1964 yılında Güvenlik Konseyinin kararıyla 796 askeri ve 65 polis personelinden oluşan bir güçle kurulmuştu.
RUM KESİMİ HİÇBİR ZAMAN BARIŞA YANAŞMADI
Kıbrıs adası 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere iki parçaya bölünmüş, 2004'te Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan adanın iki parçasını birleştirmeye yönelik bir planı reddetmişti.
KKTC’DEN KIBRIS’TAKİ BM BARIŞ GÜCÜ’NÜN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASINA TEPKI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün görev süresini 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatmasına tepki gösterildi.
KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı ile oluşturulan Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki varlığı 60’ıncı yılına ulaşmıştır. Barış Gücü bu süre içerisinde uygulamakla yükümlü olduğu Ada’daki iki tarafa eşit davranmak ve anlaşmazlıklara adil çözüm bulmak gibi temel görevlerini yerine getirmemiştir. Ayrıca, ilgili tüm taraflarca sürdürülemez olarak kabul edilen statükonun koruyucusu konumuna gelmiştir” denildi.
“GÜVENLİK KONSEYİ, TARAFIMIZIN ONAYINI ALMADAN BARIŞ GÜCÜ’NÜN GÖREV SÜRESİNİ UZATARAK HATASINI BİR KEZ DAHA TEKRARLAMIŞTIR”
Barış Gücü’nün bugüne kadar KKTC sınırları içerisinde faaliyetlerini sürdürmesinin KKTC’nin iyi niyetle işbirliği yapması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Güvenlik Konseyi, tarafımızın onayını almadan Barış Gücü’nün görev süresini uzatarak hatasını bir kez daha tekrarlamıştır. Kıbrıs Türk tarafının iradesini ve varlığını yok sayan bu yaklaşımı reddediyoruz. Kıbrıs’ın kuzeyinde egemenlik Kıbrıs Türk halkına ve onun devleti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne aittir. Barış Gücü’nün ülkemizdeki faaliyetlerini meşru bir zeminde yürütmesi şarttır” denildi.
"GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAYAN, BAŞARISIZLIĞI KANITLANMIŞ BIR MODELİ DAYATMAK KIBRIS TÜRK HALKININ İRADESİNE BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK TEŞKİL ETMEKTE”
Açıklamada, “Güvenlik Konseyi kararında, bir yandan taraflardan BM Genel Sekreteri tarafından atanan Kişisel Temsilci ile yapıcı bir ilişki geliştirmeleri istenirken, diğer yandan taraflara Kıbrıs’ta 'iki bölgeli, iki toplumlu federasyon' temelinde kapsamlı anlaşma sağlanması yönünde çaba göstermeleri çağrısı yapılmaktadır. Gerçeklerle bağdaşmayan, başarısızlığı kanıtlanmış bir modeli dayatmak Kıbrıs Türk halkının iradesine büyük bir saygısızlık teşkil etmekte, diğer yandan Kişisel Temsilcinin yapacağı temaslara ön şart koymaktadır” denildi.
“BM GÜVENLIK KONSEYİ ÜYELERİ GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRMİŞ GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ”
KKTC’nin Kişisel Temsilciden beklentisinin açık yüreklilikle temaslarını yürütmesi ve Kıbrıs meselesindeki yeni vizyonumuzu bir kez daha kayda geçirmesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Bugün Ada’daki tek gerçekçi çözüm, mevcut iki devletin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde iyi komşuluk ilişkisi geliştirmelerinden geçmektedir. Gelinen aşamada, Ada’da kalıcı işbirliği ve istikrar ortamının sağlanması için BM Güvenlik Konseyi üyelerinin geçerliliğini yitirmiş Güvenlik Konseyi kararlarını gözden geçirmesi ve Ada’da kendi sınırları içinde iki ayrı Halk ve iki ayrı devletin varlığına dayalı yeni bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir” denildi.
“RUM YÖNETİMI, BU HAKİMİYETÇİ TUTUMUNU ARA BÖLGEYE DE GENİŞLETMEYE ÇALIŞMAKTADIR”
Geçtiğimiz sene Yiğitler-Pile yolunun yapımında çıkan olaylarda tek sorumlunun Barış Gücü olduğu vurgulanan açıklamada, “Kıbrıs Türk tarafı konuya ilişkin olarak Barış Gücü ile sağlanan mutabakatın uygulanmasını ve yol inşaatının en kısa sürede tamamlanmasını talep etmektedir. Diğer yandan, Ada’nın sözde tek sahibi olduğu iddiasındaki Rum yönetimi, bu hakimiyetçi tutumunu ara bölgeye de genişletmeye çalışmaktadır. Ara bölgede yaşanan gerginlik ve ihlallerin giderek artması bu çarpık anlayışın bir sonucudur” denildi.
TÜRKİYE'DEN TEPKİ: KKTC'NİN AÇIKLAMASINI TÜMÜYLE DESTEKLİYORUZ
Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Adası’nda konuşlu olan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresinin uzatılmasına ilişkin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı destekledi.
Dışişleri Bakanlığından Kıbrıs Adası’nda BMBG’nin görev süresinin uzatılması ilişkin yapılan açıklamada, “30 Ocak 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen, Kıbrıs Adası’nda konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin 2723 (2024) sayılı karar hakkında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz” denildi.
“BARIŞ GÜCÜ’NÜN GÖREV SÜRESİ UZATILIRKEN, KIBRIS TÜRK TARAFININ ONAYI BU DEFA DA ALINMAMIŞTIR”
Açıklamada BMBG’nin görev süresi uzatılırken Kıbrıs Türk tarafının onayı alınmadığına dikkat çekilerek, “Birleşmiş Milletlerin yerleşik uygulamalarının aksine, Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken, Kıbrıs Türk tarafının onayı bu defa da alınmamıştır. BMBG’nin KKTC topraklarındaki faaliyetlerini KKTC makamlarının iyi niyeti kapsamında sürdürebildiğine bu vesileyle bir kez daha dikkat çekiyor, sözkonusu faaliyetlerin devamı için hukuki zemine ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor ve KKTC tarafınca bu yönde atılacak adımlara desteğimizin tam olduğunu vurguluyoruz” ifadelerine yer verildi.
Yiğitler-Pile yolunun tamamlanmasının Kıbrıs Türklerinin BMBG konusunda aşınan güvenine ilişkin olumlu bir adım olabileceğine değinilen açıklamada, “BMBG, Kıbrıs Rum tarafının çok sayıda ara bölge ihlaline yıllar boyunca göz yummuştur. 18 Ağustos 2023 tarihinde insani bir proje olan Yiğitler-Pile yolunun inşaat çalışmalarını hakkaniyetsiz bir şekilde engellemeye çalışması da, barışı koruma misyonlarından beklenen tarafsızlığı sergilemediğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. BM Güvenlik Konseyi’nin, bu son kararında, sözkonusu hadise hakkında 21 Ağustos’ta yaptığı, arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuk basın açıklamasına atıfta bulunuluyor olması üzüntü vericidir. Yiğitler-Pile yolunun tamamlanması ise, Kıbrıs Türklerinin BMBG konusunda aşınan güveninin yeniden tesisine yönünde etkin bir adım olabilecek, arazideki gerginliklerin azalmasına katkı sağlayabilecektir” ifadeleri kullanıldı.
“KKTC’NIN TANINMASINA YÖNELİK ÇAĞRIMIZI BM GÜVENLİK KONSEYİ VE ULUSLARARASI TOPLUM NEZDİNDE YİNELİYORUZ”
KKTC’nin tanınmasına yönelik çağrı yapılan açıklamada, kararın Şahsi Temsilcinin yeni atandığı bir dönemde adaletten uzak olduğu vurgulanarak, “Öte yandan, BMBG’nin görev süresini uzatan kararda bu defa da olası bir çözüm bağlamında güncelliğini yitirmiş ve tüketilmiş modellere atıfta bulunulurken, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Tatar tarafından ortaya konulan iki devletli vizyona değinilmemiş olmasından derin bir hayal kırıklığı duyuyoruz. Sözkonusu yaklaşımın, Ada’daki iki taraf arasında ortak zeminin bulunup bulunmadığını araştırmakla görevli bir Şahsi Temsilci’nin henüz atanmış olduğu bir dönemde, adalet ve yapıcılıktan uzak olduğunu vurguluyoruz. BM Güvenlik Konseyi’ni, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ancak sahadaki gerçekler temelinde ulaşılabileceği gerçeğini kabullenmeye ve Kıbrıs Türk halkının özden gelen hakları olan egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye çağırıyoruz. KKTC’nin tanınmasına yönelik çağrımızı BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplum nezdinde yineliyoruz” denildi.
-
Uygurlu 10 ay önce Şikayet EtKKTC'yi kimse devlet diye tanımıyor. Buna Azerbaycan ve türki devletleri dahil. Türkiyeye ilhak edin gitsin. Yorgan gitti kavga bitti olsun.Beğen
-
Abdullah 10 ay önce Şikayet EtBoş Boş Konuşmanın bir anlamı yok KARARI TANIMAYIN... İSRAİL KÜFFARI TANIMIYOR... Atıp tutacağınıza sizde tanımayın...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Türk 10 ay önce Şikayet EtBu BM denilen illet, sadece abd ve siyonistlere hizmet ediyo..Beğen Toplam 3 beğeni
-
Öktem 10 ay önce Şikayet EtBM terör gücüBeğen Toplam 2 beğeni
-
DURSUN 10 ay önce Şikayet EtBizi AB almıyorlar istemiyorlar bizim yerimiz turan dır biz orda güçlü oluruzBeğen Toplam 4 beğeni