KF-21 savaş uçaklarının seri üretimi başlıyor
Defense News tarafından yapılan habere göre Güney Kore, bu yıl içerisinde, uçuş ve yer testlerinden geçmekte olan KF-21 Boramae savaş uçağından 40 adet üretecek.
Güney Kore Savunma Bakanı, 21 Aralık 2023 tarihinde yaptığı açıklamada KF-21’in ilk seri üretimiyle Hava Kuvvetleri’nin muharip uçak filosundaki yaşlanan uçakların emekliye ayrılmasıyla ortaya çıkacak güç açığının kapatılmasının hedeflendiğini söylemişti.
Üretici firma Korea Aerospace Industries’den yetkililer de KF-21’in mühendislik ve üretim aşamasının 2026’da tamamlanacağını ifade etmekte. Güney Kore merkezli Korea Times tarafından yapılan habere göre Güney Kore Hava Kuvvetleri, ilk KF-21’i 2024 yılının ikinci yarısında envantere almayı planlamakta.
Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin omurgası olarak hizmet vereceği ve Güney Kore Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Kore’den gelecek bir saldırıya nasıl tepki vermesi gerektiğini bildiren üç eksenli sistem stratejisinin genişletilmesinde önemli bir rol oynayacağı söylenen KF-21 projesi 2015’ten bu yana geliştirilme aşamasında.
KF-21’in Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki F-4 ve F-5 filolarının yerini alması planlanıyor. Bu bağlamda Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin 2032 yılına kadar toplamda yaklaşık 120 adet KF-21 Boramae’ye sahip olmayı planlıyor. KF-21, AESA radarda dahil olmak üzere gelişmiş aviyoniklere ve hassas silahlara sahip olacak şekilde geliştirilen bir platform.
Üretici firma olan Korea Aerospace Industries (KAI), KF-21 projesindeki isterleri karşılamak için daha önce FA-50 hafif taarruz uçağı projesinde birlikte çalıştığı Amerikan firması Lockheed Martin’den teknolojik destek talebinde bulunmuştu. Platformun geliştirme programının 8,8 trilyon wona mal olması ve bu maliyetin %60’ının DAPA, %20’sinin KAI, %20’sinin Endonezya tarafından karşılanması planlanmıştı. Fakat Endonezya 2017’den bu yana üzerine düşen %20’lik program geliştirme ödemelerinde geride kaldı.
KF-21’İN İHRACAT RAKABER GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İSTİYOR
Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) ve Korea Aerospace Industries (KAI), uçağın uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla KF-21’e monte edilebilecek yabancı üretim füzelerini de test ediyor. Aralık 2022 tarihli bir haber bülteninde DAPA, KF-21’in uzun menzilli füzeler taşımasını sağlamak amacıyla 190 milyar won tutarında bir harcama planladığını duyurmuştu. Ajans, bu planlamanın KF-21’in ihracat rekabet gücünü artıracağını ifade etmişti. DAPA, 2023 yılı içerisinde de 2035 yılında tamamlanmak üzere kısa menzilli havadan havaya füze geliştirme planlarını da kamuoyuyla paylaşmıştı.
KF-21 projesinin bir diğer ortağı olan KAI’de, geçtiğimiz yıl Avrupa merkezli savunma sanayii firması MBDA ile imzalanan anlaşmalar kapsamında MBDA üretimi çeşitli füze sistemlerini test etmişti. KAI ve MBDA, bazı KF-21 prototiplerine Meteor hava-hava füzelerinin monte edilmesini içeren daha önceki bir sözleşmenin ardından, yine MBDA üretimi havadan karaya füzeleri ve kısa menzilli havadan havaya füzeleri de KF-21’e monte etmeyi planlıyorlar. Bir diğer Avrupa menşeili mühimmat olan IRIS-T’de 2023 yılı içerisinde başarılı bir şekilde KF-21’den ateşlenmişti.
-
Gerçekler 9 ay önce Şikayet EtKore uçağının neredeyse bütün parçaları Amerika ve Avrupa'dan geliyor, hiçbir ambargoya maruz kalmıyorlar Bize yapılan ambargolara maruz kalsaydılar 2040'da ilk uçuşunu anca yapardı. Kore uçağını Türkiye gibi bir ülkeye satmaya kalksa parçaları AB-D'den geldiği için bize satamaz şart koşarlar, yani Kore uçağının yerli ve millilik oranı bizimkiyse kıyaslanamaz bile. !!!Beğen Toplam 3 beğeni
-
Malik 9 ay önce Şikayet EtKAAN bu uçağın 2 katı kadar büyük , bunlar motor olarak F 18 motorlarını yani F 404 motorunun en gelişmişini kullanıyor. Biz ise F 16 yani F 110 motorlarını kullanıyoruz.Her konuda ABD li Lookhead Martin şirketinden teknolojik destek sağladı. Bizim uçak ise İngiliz BAE şirketinin mühendislik desteğiyle yapılıyor.Yani alakamız yok ,,, Lakin böyle giderse müşterilerinden olabilirizBeğen Toplam 2 beğeni
-
Nurettin YÜNLÜ 9 ay önce Şikayet EtEeee Kaan bu.Beğen
-
Emekli Memur 9 ay önce Şikayet EtKore önce başladı,biz kopyalamışızBeğen Toplam 1 beğeni
-
Emekli işci 9 ay önce Şikayet EtNerden anladın gözünden de bir şey kaçmıyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ahmet 9 ay önce Şikayet EtNe kopyası hayal kurmaBeğen Toplam 2 beğeni
-
Kızıl Elma 9 ay önce Şikayet EtOkuldada bu kadar kolaymı kopya çekiyordun senBeğen Toplam 5 beğeni
-
osman 9 ay önce Şikayet Etdaha biz uçmadan bizim uçağın tüm fiziki görselini almışlar bu kadar da olmamalı bence.Beğen Toplam 1 beğeni