Türkiye'ye F-16 satışı: ABD Kongresi'nin süresi doldu, engel kalmadı
ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, satışı durduracak engelleme olmadan tamamlandı.
ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin önemli aşama dün itibarıyla tamamlandı ve Kongre'deki inceleme ve itiraz süreci aşıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Ocak'ta Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senatoya sunduğu itiraz gündeme geldi.
Paul'ün sunduğu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilirken, burada tasarıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı.
ABD'de Türkiye'ye F-16 satışına ilk itiraz
ENGEL KALMADI
Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre dün gece ABD saatiyle sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı.
Söz konusu süre, AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.
Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, 26 Ocak'ta bildirimin yapıldığı gün yaptıkları açıklamalarla Türkiye'ye F-16 satışına onay verdiklerini duyurmuştu.
Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.
ABD ELÇİSİ'NDEN AÇIKLAMA
ABD Büyükelçisi Flake, konu ile ilgili açıklamasında bunun ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı.
Flake açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kongre'nin bu hafta, Türkiye'nin 40 yeni ve 79 modernize edilmiş F-16 uçağı satın almasını onaylama kararı ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye'nin F-16 filosu, NATO'nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler'in gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır."
-
Vatandaş63 10 ay önce Şikayet EtF16lar için verilen paraları iade etsinler.. Bayraktar ailesi o para ile yüzlerce KIZILELMA üretirler..Beğen
-
Samet 10 ay önce Şikayet EtIsss.sessiz olun.KaAnimiz seri uretime Hazirlaniyor..Bu isler dusmandan gizli Yapilir..Abd ingiliz siyonist.chp hdpliler duymasin..Beğen
-
Misafir 10 ay önce Şikayet Etinanmayın keferelere yine bir oyun peşindelerBeğen Toplam 1 beğeni
-
Cecen 10 ay önce Şikayet EtVermezler f35 te bile üretilmiştir vermediler abd yalancıdır ve bütün batıBeğen Toplam 4 beğeni
-
SuNGuR 10 ay önce Şikayet EtMilli uçağımız Kaan 28 Aralık günü uçacak derken gündemden düştü. Aradan iki ay geçmek üzere ve bir anda İsveç ve f16 işi oluverdi. Ardından ABD'den f35 lakırdısı duyuldu. Kaan'ın başına çorap örülmüş olabilir mi ? Halbuki 14 Mayıs seçimlerinin en büyük malzemesiydi. Umarız Kaan, ABD yapımı f16 ve f35 e kurban gitmez.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Vatandaş 10 ay önce Şikayet EtMuzaffer dediyse doğrudurBeğen
-
Muzaffer 10 ay önce Şikayet EtHayir devam ediyor...bu isler cok cabuk olamiyorBeğen Toplam 1 beğeni